Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ποιοι θα πάρουν δάνειο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πάρουν «ανάσα» οι ενεργειακές εταιρείες και διαχειριστές με τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ακόμη και σήμερα, πριν την παραίτηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενδέχεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα καλύψει τυπικά το ΤΠΔ και θα επιτρέψει την παραχώρηση δανείου περίπου 100 εκατομμυρίων προς το ΛΑΓΗΕ.
Μέσω του δανείου αυτού, αναμένουν να πληρωθούν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές μονάδες και ΑΠΕ. Η κάλυψη του Ταμείου μέσω υπουργικής απόφασης, κρίθηκε απαραίτητη λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.
Το δάνειο προς τη ΔΕΠΑ ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως επίσης και το δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 130 εκατομμυρίων.
Ο δανεισμός προς τις ενεργειακές εταιρείες ωστόσο αποτελεί «ασπιρίνη» στο τεράστιο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τη ρευστότητα στην αγορά, λόγω του μεγάλου όγκου των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ οι πελάτες της οφείλουν περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 150 εκατομμύρια που αποτελούν εισπράξεις της Energa και της Hellas Power και έπρεπε να έχουν διοχετευθεί στην αγορά, συνεχίζουν να παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς στις Τράπεζες, με εισαγγελική εντολή.
Πτώση στη ζήτηση
Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη «βουτιά» των 9 μονάδων τον περασμένο Απρίλιο, το Μάιο συνεχίστηκε η πτώση με μικρότερο όμως ποσοστό. Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μείωση της καθαρής ζήτησης έναντι του Μαίου 2011 ήταν 5,28%.
Ωστόσο τον περασμένο μήνα σταθεροποιήθηκε με μικρή άνοδο 0,16% η ζήτηση ηλεκτρικού από επιλέγοντες καταναλωτές υψηλής τάσης (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, τσιμέντα). Αντίθετα συνεχίστηκε η μείωση της ζήτησης στη χαμηλή και μέση τάση (οικιακή, επαγγελματική μικρή βιομηχανική κατανάλωση) που ανήλθε σε 6,39%.
Τέλος σε επίπεδο πενταμήνου, η μείωση της συνολικής καθαρής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 1,77% σε σχέση με το πεντάμηνο του 2011. Στην υψηλή τάση ανήλθε σε 3,82% και στη χαμηλή και μέση τάση σε 1,41%.

Μιχάλης Καιταντζίδης
euro2day