Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΣΕ ΡΟΖ ΑΠΟΧΡΩΣΗ




Ότι και να πούμε είναι λίγο για αυτά που συντελούνται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον Όμιλο ΔΕΗ.
Με απόφαση της κυβέρνησης παραδίδεται στο υπερταμείο το 34% των μετοχών του Ομίλου ΔΕΗ, συν το 17% που παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς πώληση άμεσα, ασχέτως των επικοινωνιακών παραληρημάτων του πιο αναξιόπιστου αρμόδιου υπουργού.
Η μη ένταξη του ΑΔΜΗΕ δεν έγινε γιατί βρίσκεται σε α ιδιωτικοποίησης και θα έχει ολοκληρωθεί πριν την πώληση της ΔΕΗ, άλλωστε τον έχουν υποσχεθεί σε άλλα συμφέροντα.
Γίνεται αντιληπτό ότι η ΔΕΗ ΠΩΛΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ και εξολοκλήρου, προς ικανοποίηση των διεθνών τοκογλύφων.
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ, καταδικάζει αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης και θα την αντιπαλέψει μαζί με τους εργαζόμενους.
Η Τρόικα θα έχει τον πλήρη έλεγχο σε όλες τις ΔΕΚΟ που ανήκουν στο υπερταμείο και θα ασκεί επί της ουσίας Διοίκηση, μέσω του πανίσχυρου Εποπτικού Συμβουλίου, που θα είναι της επιλογής της, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Ξεπουλούν τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας, απεμπολούμε το βασικό κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, παραχωρούνται στρατηγικές υποδομές, με συνέπεια η πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία, να παραμένει στις καλένδες και στη φαντασία ιδεοληπτικών τροβαδούρων μιας άλλης παρωχημένης εποχής.
Τέτοιες αντεθνικές αποφάσεις δεν τόλμησε να πάρει στο παρελθόν καμία κυβέρνηση, όσο κοινωνικά ανάλγητη και να ήταν.
Δυστυχώς για τους εργαζόμενους και τον Έλληνα καταναλωτή αυτό συνέβη από μια «δήθεν» αριστερή και κατά τα άλλα «φιλεύσπλαχνη και φιλεργατική» κυβέρνηση.
Αυτό αποδεικνύει την πλήρη υποτέλεια και οσφυοκαμψία της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία πλήρως υπηρετούν σαν γνήσια τέκνα τους
Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση που γίνεται δεν μπορούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ, βαφτίζοντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε αξιοποίηση.
Αλλάζουν τις λέξεις και νομίζουν ότι αλλάζουν πολιτικές, το μόνο που δεν αλλάζουν είναι ο καμουφλαρισμένος νεοφιλελευθερισμός που πιστά εφαρμόζουν και υπηρετούν.
Πόσο μελάνι  χύθηκε και κροκοδείλια δάκρυα, πόσες κραυγές ακούσαμε στο παρελθόν, για τον ΑΔΜΗΕ και τη «Μικρή ΔΕΗ», τώρα κάποιοι έπαθαν αμνησία, γιατί όλα αυτά μοιάζουν ως παρωνυχίδα μπροστά στη ληστρική επιδρομή που γίνεται σε όλες τις ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα από τους νεοταξικούς αρχιδιαπλεκόμενους παραχαράκτες της αλήθειας.
Οι μάσκες πέσανε και φάνηκε η γύμνιά τους, φάνηκε το άλλο πρόσωπο, το αντικοινωνικό, το ανάλγητο, το αντεθνικό, το ταυτισμένο με την οικονομική ολιγαρχία.
Μέσα σε αυτό τον καταιγισμό αρνητικών εξελίξεων, μερίδα της συνδικαλιστικής ηγεσίας, ευκαιριακού συνονθυλεύματος,  προσπαθεί να γίνει αρωγός της κυβέρνησης, εκτελώντας εντολές της Διοίκησης της Επιχείρησης, με σκοπό να  περάσουν ανώδυνα τα πιο αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζουν.
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ θα αναδείξει όλα τα κακώς κείμενα που συντελούνται και θα πράξει  με γνώμονα το συμφέρον όλων των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ και όχι διάφορων ομάδων.
Ήμασταν και θα είμαστε πάντα απέναντι σε κάθε κυβέρνηση και το έχουμε αποδείξει, γιατί για εμάς προέχει ο εργαζόμενος και όχι η ταύτισή μας με την διαπλοκή.

Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιες είναι οι χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής

Θοδωρής Παναγούλης
Ένα σημαντικό για τους καταναλωτές ζήτημα και συγκεκριμένα τη δομή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιμέρους χρεώσεις σε αυτούς, ανέλυσε η ειδική επιστήμονας της ΡΑΕ Ελένη Στεργιοπούλου, κατά την τελευταία από τις εσπερίδες που διοργάνωσε η ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Αρχικά τονίστηκε από την ομιλήτρια ότι οι χρεώσεις που απαρτίζουν έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν τις χρεώσεις Προμήθειας ή αλλιώς ανταγωνιστικές χρεώσεις, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τις χρεώσεις προς τρίτους, καθώς και τους διάφορους φόρους και τέλη και το ΦΠΑ.
 Η διακριτή εμφάνιση των ανωτέρω χρεώσεων είναι υποχρεωτική από το 2011 και συμβάλει στη διαφάνεια και στη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα ποσά που πληρώνουν. Ακολούθως, αναλύθηκαν οι επιμέρους χρεώσεις του εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. 
Οι χρεώσεις Προμήθειας ή ανταγωνιστικές χρεώσεις καθορίζονται ελεύθερα από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, διαφέρουν ανά Προμηθευτή, αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (kWh) και αντανακλούν το κόστος προμήθειας και παραγωγής του εκάστοτε Προμηθευτή.
 Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και τονίστηκε ότι οι τιμές τους καθορίζονται με Νόμους, Υπουργικές Αποφάσεις και Αποφάσεις ΡΑΕ, ενώ επισημάνθηκε ότι οι χρεώσεις αυτές παραμένουν ίδιες ανεξαρτήτως Προμηθευτή. 
Οι κατηγορίες ρυθμιζόμενων χρεώσεων είναι οι εξής:
  ·         Τέλη Χρήσης Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υπέρ του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) για τη λειτουργία-συντήρηση-επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς
  ·         Τέλη Χρήσης Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας υπέρ του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) για τη λειτουργία-συντήρηση-επέκταση του Δικτύου Διανομής  
·         Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) υπέρ των προστατευόμενων καταναλωτών, ώστε τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά να απολαμβάνουν τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα με αυτά του Διασυνδεδεμένου Δικτύου, για την παροχή Ειδικών Τιμολογίων στους Πολύτεκνους, καθώς και για την παροχή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στους δικαιούχους του.  
·         ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) υπέρ των παραγωγών ΑΠΕ. Η ρυθμιζόμενη αυτή χρέωση αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της προώθησης των ΑΠΕ. 
Περαιτέρω, αναφέρθηκαν οι χρεώσεις προς τρίτους που αφορούν τα Δημοτικά Τέλη,  το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ άλλα τέλη και φόροι που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) (Ν. 3336/2005), ο οποίος από το 2010 υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας του ρεύματος και υπόκειται σε ΦΠΑ, το Ειδικό τέλος 5‰ Ν. 2093/1992, το οποίο υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας του ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του EΦK και δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, καθώς και ο ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.  
Συνεχίζοντας η κα Στεργιοπούλου ανέλυσε τη συμμετοχή των χρεώσεων στη διαμόρφωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα έτη 2012-2014 τονίζοντας ότι, κατά μέσο όρο οι χρεώσεις προμήθειας αντανακλούσαν το 40% του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ειδικά για την Ελλάδα επισημάνθηκε, ότι το έτος 2014 οι χρεώσεις προμήθειας αντανακλούσαν το 53% της συνολικής αξίας του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.  
Κλείνοντας την παρουσίασή της, η κα Στεργιοπούλου ανέφερε πιθανούς τρόπους μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς το σκέλος προμήθειας ανέφερε ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν Προμηθευτή ανάλογα με το τιμολόγιο που είναι προς το συμφέρον τους, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την κατανάλωσή τους να επιβαρύνονται λιγότερο.
 Ως προς το σκέλος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων οι καταναλωτές οφείλουν να μεριμνούν για τη μείωση της κατανάλωσής τους παρακολουθώντας τακτικά το μετρητή τους, να εξοικονομούν ενέργεια και να περιορίζουν την άσκοπη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, διότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται και τα ποσά των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. 
 
Τέλος, τονίστηκε ότι στο μέλλον με τη χρήση των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι είναι ηλεκτρονικές μετρητικές διατάξεις αμφίδρομης τηλεμετάδοσης στοιχείων, θα επιτυγχάνεται η βέλτιστη διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης παρακολούθησης της κατανάλωσης και της ωριαίας τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από το χώρο του καταναλωτή, καθώς επίσης και της διαφοροποίησης της ωριαίας τιμής κατανάλωσης ανά περίοδο αιχμής.

 http://energypress.gr/news/poies-einai-oi-hreoseis-stoys-logariasmoys-reymatos-kai-ti-prepei-na-prosehei-o-katanalotis

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ: Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ



ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΦΗΣΕ ΑΠΟΥΛΗΤΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΝΔ

Συναδέλφισσες, -φοι

Κατ’ εντολή των τοκογλύφων δανειστών, με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο σκούπα που αιφνιδιαστικά επιχειρείται να ψηφιστεί την Τρίτη το βράδυ, όσες επιχειρήσεις γλίτωσαν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσφέρονται τώρα ως δώρο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ μαζί με τον ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και ΟΑΚΑ που είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι) στο υπερταμείο, κατασκεύασμα του 3ου μνημονίου που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ. και της Ένωσης Κεντρώων.



Με την κίνησή της αυτή δεν έμεινε ούτε φύλλο συκής στην κυβέρνηση, όμως πέρα από αυτό το σημαντικότερο είναι ότι και οι τελευταίες επιχειρήσεις του ελληνικού λαού παραχωρούνται στα χέρια των τοκογλύφων εκβιαστών και το ελληνικό δημόσιο χάνει και τα τελευταία εργαλεία άσκησης εθνικής-αναπτυξιακής-οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής.
Εκτός των παραπάνω, με την απόφαση της κυβέρνησης ένα είναι σίγουρο:


Θα οδηγηθούμε και σε ακριβότερες υπηρεσίες στους καταναλωτές, αλλά και αρνητικότατες εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων των επιχειρήσεων που εκχωρούνται στο υπερταμείο.
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κανονισμοί κατάστασης προσωπικού, δικαιώματα, θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων.
Με βάση αυτά και κυρίως γι το ότι με την παραχώρηση των ΔΕΚΟ το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει πλέον κανένα εργαλείο άσκησης πολιτικής υπέρ του λαού, εμείς ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή μας για αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε πολίτη, κάθε καταναλωτή να αντιδράσει και μαζί να αγωνιστούμε να μην περάσει και αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Μονιμότητα τέλος στις ΔΕΚΟ που πωλούνται

Μικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, «ψαλίδι» στις αμοιβές με νομοθετική κατοχύρωση των επιχειρήσεων να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις μέρες ανά εβδομάδα, κατάργηση της μονιμότητας υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ) και οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται (μέσω μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου), επανεξέταση του 13ου και του 14ου μισθού στη βάση της προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής καταβολής τους και ανατροπές στο καθεστώς των απολύσεων, των υπερωριών και στα συνδικαλιστικά προνόμια φέρνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
 

Το μικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού όπως αναφέρει το
ρεπορτάζ, προκρίνεται και από τα μέλη της επιτροπής για τα εργασιακά που θα παραδώσει πόρισμα στο τέλος του μήνα, αλλά υποβοηθείται και από το υπουργείο Εργασίας ως εναλλακτική διέξοδος στη νομοθετημένη πρόβλεψη να καθορίζει τον βασικό μισθό το κράτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα προσιδιάζει στο λεγόμενο «Low Pay Commission» (μοντέλο Αγγλίας) που καθορίζει ένα εύρος εξέλιξης του κατώτατου μισθού προς τα πάνω ή και προς τα κάτω, εντός του οποίου θα μπορούν να διαπραγματεύονται εργοδότες και εργαζόμενοι μέσα από τις οργανώσεις τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανάμεσα στις προτάσεις (που μελετά και το υπουργείο Εργασίας) είναι και η νομοθέτηση της μείωσης των ωρών εργασίας, ώστε, αντί οι εργαζόμενοι να υπογράφουν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (δουλειά για 2 ή 3 μέρες την εβδομάδα), να επιτραπεί με νόμο η εργασία για λίγες ώρες κάθε μέρα, χωρίς σύμβαση μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

Στην ουσία, προτείνονται μισθοί με την ώρα και όχι με τον μήνα.

Το μικτό σύστημα, όπως παρατήρησαν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα, θα λειτουργεί με επιστημονικά δεδομένα (ανεργία, πορεία οικονομίας και κλάδων, ευρωπαϊκές τάσεις κ.λπ.) και θα καθορίζει τα όρια, μέσα στα οποία θα μπορούν να συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αλλαγές δρομολογούνται και για τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται, καθώς η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (από το κράτος στους ιδιώτες επενδυτές) θα επιφέρει αυτόματη κατάργηση της μονιμότητας.
Το μέσο θα είναι ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Σήμερα, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ ή τον ΟΣΕ ή τη ΔΕΗ συνδέεται με καθεστώς μονιμότητας, καθώς ή σύμβασή του λήγει σε ορισμένο χρόνο που είναι όταν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις, για να συνταξιοδοτηθεί.

Μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου σημαίνει ότι παύει να έχει τη μονιμότητα.

Η αλλαγή αυτή είναι «προαπαιτούμενο», για να έρθουν επενδυτές και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Τις αλλαγές στο δημόσιο παρουσίασε ο Βερναρδάκης