Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΔΔΗΕ: Κάτω από 60 εκατ. ευρώ αναμένει η αγορά για τις προσφορές στο διαγωνισμό έξυπνων μετρητών

Γιώργος Φιντικάκης
Σε επίπεδα 60 εκατ. ευρώ και κάτω, εκτιμά η αγορά ότι θα κυμανθούν οι προσφορές που θα αποσφραγίσει την Παρασκευή ο ΔΕΔΔΗΕ, οπότε και πέφτει η αυλαία στον "πολυκαιρισμένο" πιλοτικό διαγωνισμό των 200.000 έξυπνων μετρητών.
Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός και ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ, η αγορά εκτιμά ότι θα "χτυπηθεί" στα επίπεδα των 50-60 εκατ. ευρώ.
Στην κούρσα έχουν απομείνει δύο υποψήφιοι, δηλαδή το σχήμα ΟΤΕ - Intrakat - Intrasoft International και η Intracom Telecom, που σημαίνει ότι όποιος δώσει τη χαμηλότερη προσφορά, αυτός θα πάρει εκτός απροόπτου και τη δουλειά. 
Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τελειώσει έτσι ένα σίριαλ που διαρκεί πάνω
από ένα χρόνο, καθώς οι προσφορές (τεχνικές και οικονομικές) για το έργο των 200.000 έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ είχαν κατατεθεί στις 21 Οκτωβρίου του 2015 !
Τελικά η διαδικασία αποδείχθηκε πιο χρονοβόρα απ' ότι αρχικά αναμενόταν, αφού μετά το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών ακολούθησαν ενστάσεις από υποψηφίους, προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οποίες και τελικά απορρίφθηκαν, ενώ κόπηκε από τη συνέχεια του διαγωνισμού η κοινοπραξία Microdata-CMEC, καθώς ο φάκελός της κρίθηκε ανεπαρκής λόγω ελλείψεων που συμπληρώθηκαν εκ των υστέρων με επιστολές. 
Από εδώ και πέρα, και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, σε περίπου δεκαπέντε ημέρες από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ανακηρύξει τον ανάδοχο του έργου. Στη συνέχεια η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και εφόσον πάρει το πράσινο φως, θα πέσουν και οι τελικές υπογραφές, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, που αφορά την εγκατάσταση των πρώτων 10.000 έξυπνων μετρητών εντός εννέα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, προκειμένου να ακολουθήσει η δεύτερη φάση, δηλαδή η τοποθέτηση σε διάστημα 15 μηνών και των υπόλοιπων 160.000.
Επτά χρόνια... φαγούρας
Επτά χρόνια ακούνε για έξυπνους μετρητές οι καταναλωτές, δίχως να τους βλέπουν. Το θέμα της αντικατάστασης της γνωστής "χελώνας" -όπως λέγονται τα ρολόγια της ΔΕΗ- με νέα ψηφιακά, συζητείται τουλάχιστον από το 2009.
Κωλυσιεργία εκ μέρους των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ, αδιαφορία υπουργών, προσφυγές από ενδιαφερόμενες εταιρείες κυρίως κατά των εμπορικών όρων που ήταν για εκείνες περιοριστικοί, και αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι μεταξύ των αιτιών γι' αυτό το σίριαλ καθυστερήσεων.
Τούτη τη φορά, αν όλα πάνε καλά, τότε κάπου μέσα στο 2018, θα έχουν αντικατασταθεί 200.000 συμβατικά ρολόγια, δίνοντας στους πελάτες αυτούς τη δυνατότητα να έχουν εικόνα σε real time για τη κατανάλωσή τους, και καταργώντας παράλληλα τη διμηνιαία καταμέτρηση. Στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα στηριχτεί στη συνέχεια και η επικαιροποίηση της μελέτης κόστους-οφέλους για τον μεγάλο διαγωνισμό, της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ πανελλαδικά ("roll out").
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που θα ξετυλιχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, γεγονός που εξηγεί και το ενδιαφέρον των Κινέζων της CMEC για κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα, καθώς η αρχική εκτίμηση για την νέα αυτή αγορά μιλά για τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει όχι μόνο από τον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος, αλλά και από τους υποψήφιους προμηθευτές εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου παγκοσμίως, είτε συμμετέχουν στον τωρινό "μικρό" διαγωνισμό είτε όχι.
Δύο τεχνολογίες
Στο δια ταύτα του πιλοτικού διαγωνισμού, θα εγκατασταθούν σε οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές έξυπνοι μετρητές και από τις δύο υπάρχουσες τεχνολογίες, δηλαδή τόσο την ενσύρματη PLC (Power Line Carrier), όσο και την ασύρματη GPRS/3G. Σε 10.000 μάλιστα εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν και "in home displays", δηλαδή μικρές οθόνες εντός του σπιτιού όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τα δεδομένα του μετρητή του.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές τεχνολογίες και έξι διαφορετικούς μετρητές, που θα εγκατασταθούν προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ από την πιλοτική εφαρμογή να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για την τεχνολογία που θα ακολουθηθεί στο πανελλαδικό "roll out" των έξυπνων μετρητών.

 http://energypress.gr/news/kato-apo-60-ekat-eyro-anamenei-i-agora-gia-tis-prosfores-sto-diagonismo-exypnon-metriton-toy