Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Έρχονται προσλήψεις σε ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ - Αίρονται τα νομοθετικά εμπόδια


Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη Ρυθμιστική Αρχή
Ενέργειας και στο ΛΑΓΗΕ καθώς με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίρονται τα νομοθετικά εμπόδια.
Ειδικά στη ΡΑΕ το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς σήμερα απασχολεί 80 άτομα, εκ των οποίων τα 20 με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν σε τρεις μήνες. Εντός του Ιουνίου δηλαδή, η ΡΑΕ θα απομείνει με 60 άτομα.
Το θέμα έχει τεθεί από το ΥΠΕΝ στους δανειστές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, δείχνουν να αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Δεν ίσχυε ωστόσο το ίδιο το Δεκέμβριο, όταν στη διάρκεια παρόμοιας συζήτησης, εκπρόσωποι..
των δανειστών είχαν εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ τη στελέχωση της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ με αποσπασμένους υπαλλήλους από αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών-μελών, όπως από Ιταλία, και Γερμανία!
Αν είχε περπατήσει η συγκεκριμένη πρόταση για παράκαμψη του νόμου περί προσλήψεων, θα σήμαινε όπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΝ ότι υπονομεύεται ευθέως η ανεξαρτησία της ΡΑΕ, η εγκυρότητα των γνωμοδοτήσεών της, και η ίδια η λειτουργία της ως θεσμού.
Στην ουσία, η νομοθετική ρύθμιση που θέλει να φέρει το υπουργείο εξαιρεί τη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ από την αναλογία προσλήψεων-αναχωρήσεων (1 προς 5) στο Δημόσιο.
Όσο πρόβλημα έχει η ΡΑΕ, άλλο τόσο πρόβλημα στελέχωσης και λειτουργίας ταλαιπωρεί και το ΛΑΓΗΕ. Το θέμα έχει θίξει και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου καθώς το ανθρώπινο δυναμικό του λειτουργού της αγοράς ανέρχεται σε 40 άτομα.
Εξ αυτών, οι υπηρεσίες του επιχειρηματικού πυρήνα απασχολούν 10 μηχανικούς, έναν οικονομολόγο, ένα φυσικό και δύο μισθωτούς ανωτάτης εκπαίδευσης, η οικονομική υπηρεσία 10 οικονομολόγους, και η νομική υπηρεσία 3 νομικούς.
Η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού είναι μεγάλη δεδομένου ότι οι μεν υπηρεσίες επιχειρηματικού πυρήνα ασχολούνται και με τη λειτουργία του "market room" της αγοράς, ενώ η οικονομική υπηρεσία διαχειρίζεται περίπου 15.000  συμβάσεις ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, κ.οκ.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο αν ληφθούν υπόψη και οι μελλοντικές αρμοδιότητες του ΛΑΓΗΕ όπως η διαχείριση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, ο σχεδιασμός και η διαχείριση των τριών αγορών στα πλαίσια του “Target Model” και η διαχείριση του νέου σχήματος στήριξης των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ.


 energypress.gr