Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Προχωρά η Πτολεμαΐδα 5 παρά τις... γκρίνιες - Ξεκίνησαν οι αναθέσεις έργων


Μπορεί να φωνάζουν, να διαμαρτύρονται και να πιέζουν οικολόγοι και οικολογούντες εκτός και εντός κυβερνήσεως, για τη διακοπή κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V. Ωστόσο το εργοτάξιο για την ανέγερσή της άρχισε να μορφοποιείται, ενώ και οι αναθέσεις σημαντικών έργων ξεκίνησαν.
Σύμφωνα με το Euro2day.gr, την περασμένη εβδομάδα, το δ.σ. της ΔΕH αποφάσισε να υπογράψει με τον ΑΔΜΗΕ τη σύμβαση για την κατασκευή των εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης, που θα συνδέσουν τη νέα μονάδα με το Εθνικό Σύστημα. Το τίμημα του έργου συμφωνήθηκε στα 3,55 εκατομμύρια ευρώ, το..
οποίο θα είναι σταθερό (δεν υπόκειται σε αναθεώρηση), ακόμη και στην περίπτωση που θα καθυστερήσει η διαδικασία της αδειοδότησης.
Επίσης, σύντομα η ΔΕH θα ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση «με το κλειδί στο χέρι» του έργου μελέτης και κατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης, από όπου θα ξεκινά η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα. Το νέο ΚΥΤ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι «κλειστού τύπου» - GIS.
Σημειώνεται τέλος ότι η νέα λιγνιτική μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ και 140 μεγαβάτ θερμότητας για τηλεθέρμανση, έχει προϋπολογισμό περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, ενώ άλλα μέλη της κοινοπραξίας είναι η Hitachi Power, η Hitachi Ltd και η Hamon Environmental GmbH.
Η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου του 2013, ενώ την έναρξη της κατασκευής σηματοδότησε η κατάθεση εκ μέρους της κοινοπραξίας εγγυητικής επιστολής τριών τραπεζών ύψους περίπου 226,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου η ΔΕΗ να αποδεσμεύσει την προκαταβολή των 200 εκατομμυρίων προς τους κατασκευαστές.