Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Επιστρέφει στη ΔΕΗ ο ΔΕΔΔΗΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ως αντιοικονομικό και αναποτελεσματικό περιγράφει η νέα


διοίκηση της ΔΕΗ το μοντέλο λειτουργίας του ομίλου σε σχέση με τις θυγατρικές του, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις και αλλαγές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και πως μπορεί να υπάρξει εκ νέου αναδιάρθρωση της δομής του ομίλου χωρίς να παραβιάζεται το τρίτο ενεργειακό πακέτο, δηλαδή η νομοθεσία της ΕΕ για την ενέργεια;
Σε αντίθεση με τους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς, όπου το Γ Πακέτο προβλέπει αυστηρές ρήτρες ανεξαρτησίας σε σχέση με τη μητρική εταιρεία (στην περίπτωση που έχουμε υπό τον ίδιο όμιλο την κυριότητα των δικτύων), στα δίκτυα διανομής υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα.

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τα δίκτυα μεταφοράς, λόγω και του ρόλου που θα διαδραματίσουν στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανεξαρτησία του διαχειριστή του δικτύου, που θα καθορίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των παικτών στην αγορά. Αντίθετα στα δίκτυα διανομής αυτό δεν ισχύει και υπάρχει ευελιξία.
Στα καθ΄ημάς, με δεδομένη τη διαφορετική αντίληψη της κυβέρνησης για το τι σημαίνει ισχυρή ΔΕΗ, είναι σίγουρο ότι το προτιμότερο μοντέλο θα ήταν η κατάργηση των θυγατρικών και η επιστροφή στην ενιαία καθετοποιημένη επιχείρηση. Αυτό όμως θα σήμαινε αυτόματα παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σε σχέση με τα δίκτυα μεταφοράς.

 

Έχοντας αυτό υπόψη, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνει στο σχεδιασμό της αλλαγές σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για το ΔΕΔΔΗΕ, όπου είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα πολύ πιο στενές... σχέσεις. Αυτό προϋποθέτει ότι το τεχνικό κομμάτι της εταιρείας, δηλαδή η συντήρηση και επισκευή των δικτύων θα επιστρέψει στη ΔΕΗ και εκτός εταιρείας θα φύγει η διαχείριση του δικτύου διανομής και η διαχείριση του δικτύου των νησιών, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θυγατρική.
 

Η ενοποιήση θα είναι λειτουργική και θα αφορά σε διάφορες διοικητικές και οικονομικές λειτουργίες ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας. Επίσης θα αρθούν τα εμπόδια στην κινητικότητα του προσωπικού. Ωστόσο θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχουν γίνει μελέτες και έχουν δαπανηθέι χρήματα για τη δημιουργία της θυγατρικής, οπότε οργανωτικά ο ΔΕΔΔΗΕ θα παραμείνει θυγατρική, μόνο που θα είναι λιγότερο ανεξάρτητη και πιο κοντά στο μητρικό όμιλο.
 

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, που μετρούν περισσότερο στη σχέση της εταιρείας με τους καταναλωτές, αφού η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο διανομής, που φτάνει μέχρι τον τελικό καταναλωτή.