Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Πετύχαμε να υπογράψουμε μια Συλλογική Σύμβαση, χωρίς μειώσεις μισθών και παγώματος των κλιμακίων, αλλά με κοινωνικό μισθό


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΕΣΣΕ 2015-2018
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ - ΕΣΣΕ 2015-2018
Την Παρασκευή 27-2-2015 υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ, της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της μεγάλης πλειοψηφίας των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, με περίοδο ισχύος, από την υπογραφή της έως 27-2-2018 (τριετής).
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ με τις διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, με το ίδιο περιεχόμενο, συν τα κλαδικά ζητήματα, όπως η επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας στην κατηγορία Τ4Α στο ΔΕΔΔΗΕ.

Μετά από διαρκεί και επίπονη προσπάθεια, μεταξύ Διοίκησης και Συνδικάτου, καταφέραμε να υπογράψουμε μια Συλλογική Σύμβαση, χωρίς μειώσεις μισθών και παγώματος των κλιμακίων, αλλά με κοινωνικό μισθό (τροφείο), τηρουμένων πάντα των αναλογιών, λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα μας.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι:
Εκτός από τους φυσικούς μας «αντιπάλους» στη διαπραγμάτευση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και υπονομευτές αυτής της Σ.Σ.Ε., μέσα από τα ίδια μας τα σπλάχνα και συγκεκριμένα από πέντε πρωτοβάθμια σωματεία, που έκαναν τα πάντα για να μην υπογραφεί αυτή η Σ. Σύμβαση.
Έστειλαν εξώδικο στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, υπονόμευαν διαρκώς τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, δημιουργούσαν αναχώματα στη Διοίκηση της ΔΕΗ και προέβησαν σε διάφορα νομικά μέσα, με σκοπό να σταματήσουν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Προφανώς γιατί ήθελαν να συνεχιστούν οι μειώσεις των μισθών μας και να μην πάρουν οι εργαζόμενοι τον κοινωνικό μισθό.
Για το λόγο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα έσπερναν την παραπληροφόρηση στο προσωπικό της Επιχείρησης, ότι δήθεν αυτό (τροφείο), θα το πάρει δια της πλαγίας οδού η ΓΕΝΟΠ.
Τα γεγονότα όμως τους διέψευσαν και τους εκθέσαν στους εργαζόμενους. Τα σωματεία που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την πρωτόγνωρη και αντεργατική τακτική είναι:
  1. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ (Ένωση διοικητικοοικονομικού προσωπικού).
  2. ΣΕΠ/ΔΕΗ (Σύλλογος επιστημονικού προσωπικού).
  3. Πανελλήνιος σύλλογος καταμετρητών.
  4. Ένωση προσωπικού σταθμών παραγωγής ΑΗΣ Κερατέας (Λαύριο).
  5. ΣΕΕΝ/ΔΕΗ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».
Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, συνδικαλιστικά όργανα να στρέφονται κατά των ίδιων των εργαζομένων τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους συνδικαλιστικά συμφέροντα. Ας τους κρίνουν οι εργαζόμενοι μέλη τους.
Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
 1.ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Π./ΔΕΗ:
      Άρθρο 8.
α)   Θεσμοθετείται το επίδομα ευδόκιμου παραμονής (Ε.Ε.Π.), το οποίο δίδεται στους συναδέλφους που έχουν τερματίσει το μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους.
β)   Θεσμοθετείται το επίδομα παραμονής (Ε.Π.), το επίδομα αυτό δίδεται στους συναδέλφους που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα της κατηγορίας τους, με βάση των ΚΚΠ/ΔΕΗ, να προαχθούν σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Ο μισθωτός θα προάγεται στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο με την κατάθεση των τυπικών του προσόντων.
      Άρθρο 22.
α) Η παράγραφος 5 του άρθρου 22 του ΚΚΠ/ΔΕΗ αντικαθίσταται ως εξής : Μισθωτοί που χαρακτηρίζονται ως «στάσιμοι», επανακρίνονται το επόμενο έτος, σε περίπτωση δε που κριθούν ως «στάσιμοι» κατά τρεις διαδοχικές κρίσεις, απολύονται με απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου.
2.ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ (τέως ΟΑΠ/ΔΕΗ) :
Το αποσπασμένο προσωπικό της Επιχείρησης στους ασφαλιστικούς της φορείς, σε ότι έχει να κάνει με συμβούλια κρίσεως και πειθαρχικά συμβούλια, θα κρίνεται από τα αντίστοιχα συμβούλια της ΔΕΗ και όχι των φορέων που εργάζονται, (π.χ. για την μισθολογική προαγωγή του συναδέλφου ή ένα πειθαρχικό του παράπτωμα, θα το κρίνει η ΔΕΗ και όχι το ΙΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ).
3.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ :
α)   Οι αιμοδοτικές άδειες που μπορεί να πάρει κάθε συνάδελφος που δίνει αίμα, είναι έως 6 ημέρες το χρόνο και έως 12 ημέρες για όσους δίνουν αιμοπετάλια και πάντα μέσα στο έτος από την ημερομηνία που έγινε η αιμοληψία.
β)   Δίδεται 1 ημέρα ειδική άδεια με αποδοχές, ανά τρίμηνο, σε όσους εργάζονται στο Front Office, στην Γ.Δ. Εμπορίας
4.   ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ :
α)   Καταργείται το εδάφιο 1.3 της παραγράφου 1 της 134/2012 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ, στην οποία προβλέπονταν με ποιόν τρόπο θα γίνονται εφεξής οι μειώσεις των αποδοχών μας, όταν η επιχείρηση υπερβαίνει το μισθολογικό κόστος, με βάση το νόμο 4024/2012.
Με αυτή την κατάργηση, το Συνδικάτο δεν δέχεται καμία μείωση μισθού και επιδομάτων και κανένα πάγωμα κλιμακίων, για κανένα εργαζόμενο.
Αντιθέτως θα ισχύει, όπως πάντα, η μισθολογική προαγωγή μας, με την χορήγηση των κλιμακίων, όπως ισχύει από τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και τα επιδόματα όπως αυτά ορίζονται από τις Σ. Συμβάσεις.
β)   Επεκτείνεται και στο αποσπασμένο προσωπικό στους ασφαλιστικούς φορείς, όλες οι παροχές που ισχύουν για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όπως: δάνεια, οικονομικά βοηθήματα, συμμετοχή σε δαπάνες που αφορούν παιδικούς σταθμούς και κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
γ)   Θα καταβάλλεται το επίδομα προσαύξησης βάρδιας και στους συνδικαλιστές που έχουν πλήρη απαλλαγή από την εργασία. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται μετά από τελεσίδική δικαστική απόφαση και εκ του νόμου είναι υποχρεωτική η χορήγησή του.
Στον Όμιλο ΔΕΗ η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο 6 άτομα.
δ)   Θεσμοθετείται πρώτη φορά κοινωνικός μισθός.
ε)   Η προσαύξηση βάρδιας θα δίδεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή και στους μακροχρόνια ασθενείς, όταν καλύπτεται με απόφαση του ασφαλιστικού του φορέα, με την προϋπόθεση να εργάζονταν τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ασθένεια.
5.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ :
α)   Διευρύνονται τα καταληκτικά μισθολογικά κλιμάκια κατά ένα, για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής. (π.χ. στην κατηγορία Τ4 και ΔΟ2, από το 1α στο 1β).
β)   Χορηγείται μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ημερήσιο επίδομα 5 ευρώ, έχοντας φυσική παρουσία, στους εργαζόμενους στο Front Office, της Γ.Δ. Εμπορίας.
γ)   Εντός έξι μηνών συγκροτείται επιτροπή, για να επανεξετάσει τις παρατηρήσεις του πορίσματος της τότε επιτροπής (ΕΣΣΕ 6-7-2012), για την αναμόρφωση των ειδικών επιδομάτων.
δ)   Μετά την υπογραφή της Σ. Σύμβασης, θα συγκροτηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή τριών εκπροσώπων των εργαζομένων, για την αναμόρφωση του άρθρου 4 του ΚΚΠ/ΔΕΗ, ώστε να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος, όσον αφορά τα εισαγωγικά και τερματικά κλιμάκια.
Έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με τις νέες επαγγελματικές άδειες των τεχνικών, όπου δεν προχωρούν στα μισθολογικά κλιμάκια και απαιτείται επίλυση του όλου θέματος.
ε)   Η Εταιρεία δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζόμενου για οικονομοτεχνικούς λόγους όσο ισχύει η παρούσα σύμβαση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ