Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΡΑΕ-Στο μικροσκόπιο οι συμβάσεις ΔΕΗ με μεγάλους καταναλωτές



Σε ελέγχους συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού που έχουν υπογράψει βιομηχανικοί καταναλωτές με τη ΔΕΗ, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό η Αρχή έχει αποστείλει επιστολές σε 23 βιομηχανικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν έχουν υπογράψει σύμβαση με τη ΔEΗ και αν ναι να της κοινοποιηθεί αντίγραφο της σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρωτοβουλία ανέλαβε η ΡΑΕ μετά..
την κατάθεση στην ίδια καταγγελίας από βιομηχανία.
Ωστόσο η κίνηση αυτή σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο και ιδιαίτερα από την αρχή του έτους, έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα κοστολογικά δεδομένα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό συνέβη τόσο λόγω της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, όσο και με τηντροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου (κατάργηση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος) που μείωσε σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού.
Τέλος να σημειωθεί ότι ασχέτως της πρωτοβουλίας της ΡΑΕ, και η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔEΗ της 22 Δεκεμβρίου 2014 (στην ουσία απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου του 51% της ΔΕΗ) στην απόφαση για την διατήρηση και το 2015 των εκπτώσεων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Γ.Σ. για το ίδιο θέμα της 28 Φεβρουαρίου 2014, ανέφερε ότι «μέχρι την ημερομηνία σύγκλησης νέας Γενικής Συνέλευσης ενόψει της οποίας η ΔEΗ θα πρέπει να παράσχει αναλυτικότερες πληροφορίες, στοιχεία και εκτιμήσεις σχετικά με τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και στους πελάτες Υψηλής Τάσης στο προσεχές μέλλον, ιδίως εν όψει των ρυθμιστικών παρεμβάσεων που αφορούν στα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, στη διακοψιμότητα και στην αντιστάθμιση κόστους του διοξειδίου του άνθρακα».