Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Ζεστοί» και οι 4 μνηστήρες για ΑΔΜΗΕ


“Ζεστοί” δηλώνουν και οι τέσσερις μνηστήρες για την αγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ, γι’ αυτό και εφόσον ζητήσουν παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που κανονικά εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου, το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να τους τη δώσει.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο οι τέσσερις μνηστήρες έπειτα από την πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room), θα λάβουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα σχέδια τόσο της συμφωνίας μετόχων που θα συναφθεί μεταξύ Δημοσίου και..
προτιμητέου επενδυτή, όσο και τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών που θα συναφθεί μεταξύ πωλητή και προτιμητέου επενδυτή.
Αμέσως μετά θα κληθούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, και εφόσον ζητήσουν παράταση προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, θα τους δοθεί περιθώριο μέχρι και το Νοέμβριο.
Κίνδυνος καθυστέρησης δεν διαφαίνεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφού ακόμη και αν υπάρξει παράταση, η αξιολόγηση των προσφορών και των συνοδευτικών εγγράφων θα μπορούσε να γίνει άμεσα, ούτως ώστε ακόμη και πριν το τέλος του έτους να έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.
Μεγάλο φαβορί είναι η Ιταλική ΤΕΡΝΑ. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που έχει τον έλεγχό της εισήλθε τον Αύγουστο η κινεζική State Crid of China Corporation (SCCG), η οποία επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ.
Οι Κινέζοι έναντι 2,1 δισ. ευρώ είναι πλέον μέτοχοι στο 35% της CDP Reti, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 30% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της TERNA.
Μετά την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είτε το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας θα αποσυρθεί υπέρ της TERNA, είτε οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν κοινή προσφορά.
Πιθανότερο σενάριο θεωρείται το πρώτο, χωρίς πάντως να αποκλείεται και το δεύτερο, καθώς η ιταλική εταιρεία δείχνει μέχρι στιγμής ότι επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει πρόσβαση στο ελληνικό δίκτυο, ως μέρος του στρατηγικού της σχεδιασμού για την επέκτασή της στα δίκτυα ηλεκτρισμού της περιοχής (ΝΑ Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια).
To δεύτερο φαβορί είναι η βελγική ELIA, ο διαχειριστής του δικτύου υψηλής τάσης του Βελγίου. “Θέλουμε να διευρύνουμε τον ρόλο που διαδραματίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσω αυτού να ενισχύσουμε τη θέση μας ως leader, σε ό,τι έχει να κάνει με την επίγεια και την υποθαλάσσια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει τον Αύγουστο η εκπρόσωπος της εταιρείας Barbara Verhaegen στην εφημερίδα L’ Echo.
Ισχυρό ωστόσο παραμένει και το ενδιαφέρον του καναδικού fund PSP Investments (σσ: κατέχει το 40% στο Ελευθέριος Βενιζέλος). H τελευταία φαίνεται διατεθειμένη να παραμείνει στο παιχνίδι ως το τέλος, κάτι που είχε επισημάνει και τον Αύγουστο κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Patrick Charbonneau.