Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ξεκινά νέα αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ΔΕΗ

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η ΔΕΗ προκειμένου να ολοκληρώσει την αποτίμηση της αξίας των πάγιων περιουσιακών της στοιχείων, στοιχεία που θα αποτυπωθούν στον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου.


Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη του συμβούλου ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ». Με την ανακοίνωση η εταιρία άνοιξε επίσημα το δρόμο για την διαδικασία αποκρατικοποίησης της μικρής ΔΕΗ. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες συμβούλων, ζήτησαν να υπάρξει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή των προσφορών τους, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μεταθέσει χρονικά τη διαδικασία για τις 8 Σεπτεμβρίου, όπως διαβάζουμε στο sofokleousin.gr.
Ο ρόλος του συμβούλου
Η διάρκεια του έργου θα είναι 8μηνη, ενώ για την επιλογή του συμβούλου θα βαρύνει σε ποσοστό 60% η τεχνική προσφορά και 40% η οικονομική.
Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί αναμένεται να αναλύσει, να αποτιμήσει τις επιλογές και να προχωρήσει στον προσδιορισμό του 30% του πελατολογίου της ΔΕΗ που θα ακολουθήσει τη νέα εταιρία, να εκπονήσει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ και να αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στη μεγάλη εταιρεία, να αντιμετωπίσει ρυθμιστικά ζητήματα, να διαμορφώσει αρχές λειτουργίας και να εντοπίσει τις προκλήσεις και τις επιλογές οργανωτικής δομής.
Παρότι το αίτημα έγινε δεκτό (λόγω Αυγούστου), το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση της μελέτης και των προτάσεων του συμβούλου παραμένει εξαιρετικά στενό ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση στις προθεσμίες: θα δοθεί περιθώριο μόλις δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει παραδοθεί η μελέτη και οι εισηγήσεις, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της απόσχισης το Νοέμβριο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον ίδιο μήνα να εκδοθεί η διεθνής πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, από τους παίκτες που θα ενδιαφερθούν για να αποκτήσουν τα πάγια της μικρής ΔΕΗ. Δηλαδή τότε θα γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα και θα βολιδοσκοπηθεί για πρώτη φορά επί της ουσίας η πρόθεση των εγχώριων και διεθνών παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την απόκτηση της μικρής ΔΕΗ, των παγίων αλλά και των πελατών που τη συνοδεύουν.