Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΔΕΗ: Επένδυση 36 εκατ. για παράταση ζωής δυο μονάδων - Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός


Απόφαση για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης που θα παρατείνει το χρόνο λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αποφάσισε η διοίκηση της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, προκήρυξε διαγωνισμό για την αναβάθμιση δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαϊδα, από τις παλαιότερες σε λειτουργία, με την εγκατάσταση συστημάτων μείωσης των ..
εκπομπών οξειδίων του αζώτου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί δε τη σημαντικότερη επένδυση εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων. Ως γνωστόν την τελευταία πενταετία, με την έναρξη της κρίσης, οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε έργα εκσυγχρονισμού, έχουν περιοριστεί στα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία των παραγωγικών της υποδομών.
Ο διαγωνισμός που αναμένεται να έχει κατακυρωθεί στις αρχές του 2015, εφόσον δεν δοθούν πολλές χρονικές παρατάσεις για την κατάθεση των προσφορών (3 Οκτωβρίου 2014), αφορά στην αναβάθμιση των λεβήτων των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ώστε να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου σε επίπεδα έως 200 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο αερίων.
Με την αναβάθμιση αυτή, η λειτουργία τους ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν, θα καταστεί σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία 75 του 2010, η οποία εκτός όλων των άλλων, θέτει και απώτατο όριο λειτουργίας σε παλαιές μονάδες προ του 1987, τις 17.500-32.000 ώρες ανάλογα με το μέγεθος τους και τον τύπο καυσίμου, με έναρξη την 1η Ιανουαρίου του 2016. Με δεδομένο δε ότι οι μονάδες του ίδιου ΑΗΣ, είναι εφοδιασμένες και με μονάδες αποθείωσης, θεωρείται ότι αξίζει η επένδυση για παράταση του χρόνου λειτουργίας τους.
Έτσι με βάση τους περιορισμούς που θέτει η κοινοτική οδηγία, ο προγραμματισμός της ΔΕΗ προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων για τέσσερις μήνες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016 για την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης του εξοπλισμού.
Τέλος να σημειωθεί ότι η κατακύρωση του διαγωνισμού, θα γίνει με βάση το συνολικό τίμημα της κάθε προσφοράς, όπως αυτό διαμορφώνεται όχι μόνο από το κόστος του έργου, αλλά και από ενδεχόμενη χρηματοδοτική πρόταση που θα κάνει ο προσφέρων.

Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day