Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ανάβει φωτιές το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ


Crash test για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα αποτελέσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και την πώληση της μικρής ΔΕΗ που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής.
Το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια μεγάλη διαρθρωτική κίνηση στον χώρο της ενέργειας, εφόσον θα ενταθεί ο ... ανταγωνισμός με τη μεγάλη ΔΕΗ προς όφελος του καταναλωτή, ενώ η ίδια η ΔΕΗ θα έχει σημαντικά οφέλη από την πώληση, αφού με το τίμημα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα αναπτυξιακά της...
σχέδια και να μειώσει τον δανεισμό της.
Αντιθέτως, αντιπολίτευση αλλά και εργαζόμενοι στην ετηχείριση διαφωνούν με τον σχεδιασμό.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι μαζί με τη μεταβίβαση του 66% του ΑΔΜΗΕ και αργότερα την πώληση του 17% της ΔΕΗ θα αλλάξει δραστικά τον ενεργειακό χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 30% της δυναμικότητάς της (περίπου 2.500 MW) στη μικρή ΔΕΗ, μεταβιβάζοντας μονάδες με καύσιμο λιγνίτη και φυσικό αέριο, αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες.
«Προίκα»
Παράλληλα στη μικρή ΔΕΗ θα δοθούν προίκα το 30% του προσωπικού, το 30% του πελατολογίου και πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη.
Η συναλλαγή δεν αφορά πώληση μετοχών αλλά στοιχεία ενεργητικού της ΔΕΗ. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της ΔΕΗ υπάρχουν οφειλές πελατών άνω του 1,1 δισ. ευρώ και για τη μείωση του δανεισμού που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό από την αδυναμία της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της.
Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα μεταβιβαστούν αυτούσιες οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πελάτες της νέας εταιρείας θα παραμείνουν υποχρεωτικά σε αυτήν για διάστημα τεσσάρων μηνών με την υποχρέωση από την πλευρά της νέας εταιρείας να μην προχωρήσει σε καμία μεταβολή στα τιμολόγια. Μετά το πέρας των τεσσάρων μηνών ο πελάτης αποκτά το δικαίωμα να αλλάξει εταιρεία, ενώ η ΔΕΗ για δύο ακόμη μήνες έχει υποχρέωση να μην προβεί σε επιθετική εμπορική πολιτική. Σημειώνεται ότι η καθοριστική διαδικασία αφορά την απόσχιση της νέας εταιρείας από τη ΔΕΗ. Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου σχήματος εκτιμάται ότι σε διάστημα περίπου 6 μηνών θα γίνει και η πώληση στον νέο ιδιοκτήτη. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και στη γειτονική Ιταλία, με την πώληση του 30% της Enel.
Οι μνηστήρες
Ενδιαφερόμενοι για τη μικρή ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα είναι όλοι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί (π.χ. Elpedison, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil) οι οποίοι έχουν ως καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν το μείγμα της παραγωγής τους με πιο φθηνή πρώτη ύλη, όπως ο λιγνίτης και το νερό. Επειδή όμως η επένδυση είναι αρκετά μεγάλη, θα πρέπει να εξασφαλίσουν διεθνείς συμμαχίες, όπως π.χ. η πρόσφατη συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη York Capital. Σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει δείξει η γερμανική RWE.

ΤΟ ΒΗΜΑ