Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΡΑΕ: 2 καυτά ερωτήματα του ΝΟΜΕ ζητούν απαντήσεις από το ΥΠΕΚΑ


Τη θέση του ΥΠΕΚΑ για 2 κρίσιμα θέματα που αφορούν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αναμένεται να ζητήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφώσει ανάλογα τη θέση της για την τελική πρόταση εφαρμογής του μέτρου. Η ΡΑΕ αναμένεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή καθώς διαπίστωσε αγεφύρωτο χάσμα αλλά και εντελώς διαφορετικές αφετηρίες στην προσέγγιση της δημόσιας διαβούλευσης για το ΝΟΜΕ από τους..
συμμετέχοντες και τους φορείς της αγοράς ενέργειας.
Βεβαίως, προτού καν επισημοποιηθεί το αίτημα προς το ΥΠΕΚΑ, ήδη κάποιες πλευρές εμφανίζονται να αμβλύνουν τη θέση τους και να αφίστανται της σκληρής γραμμής που είχαν ακολουθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Από την πλευρά της η ΡΑΕ θεωρεί πάντως ότι από την ανάλυση των κειμένων που υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, προκύπτει πλήρης ασυμβατότητα, χωρίς καμία δυνατότητα συγκερασμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις απόψεις της ΔΕΗ δηλαδή του πωλητή και της βιομηχανίας, δηλαδή του τελικού αγοραστεί.
Εάν στο κάδρο αυτό ληφθούν υπόψη και οι προβλέψεις των επικαιροποιημένων μνημονίων τότε στην κυριολεξία η διαβούλευση κινείται μεταξύ … γόρδιου δεσμού και … τετραγωνισμού του κύκλου.
Σημείο αιχμής των διαφωνιών είναι το θέμα του ελάχιστου κόστους των δημοπρασιών με τη ΔΕΗ να υπερασπίζεται ότι θα πρέπει να αντανακλά κατ’ ελάχιστον το πλήρες λογιστικό κόστος παραγωγής στα 60 ευρώ.
Στον αντίποδα οι βιομηχανίες (ΕΒΙΚΕΝ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) υποστηρίζουν το διοικητικό καθορισμό  χωρίς δημοπράτηση στα επίπεδα που καθορίστηκαν από τη ΓΣ της ΔΕΗ δηλαδή στα 30 ευρώ.
Η εικόνα συμπληρώνεται από τις προβλέψεις του μνημονίου που αναφέρουν ότι αποκλειστική πρόσβαση στις δημοπρασίες έχουν παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μόνο.
Έτσι η ΡΑΕ, από την πλευρά της αναμένεται να ζητήσει να ξεκαθαριστεί από το ΥΠΕΚΑ εάν στις δημοπρασίες θα μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί και προμηθευτές, ή επιπλέον και αυτοπρομηθευόμενοι βιομηχανικοί καταναλωτές καθώς επίσης εάν υπάρχει περίπτωση επιβολής καθεστώτος διοικητικά καθορισμένης τιμής.
Τέλος για το θέμα του κόστους εάν αυτό θα αντανακλά το λογιστικό κόστος και στη συνέχεια εάν αυτό το λογιστικό κόστος παραγωγής μείον το κίνητρο απόδοσης (πρόταση ΡΑΕ) ή θα καλύπτει το πλήρες λογιστικό κόστος των 60 ευρώ η μεγαβατώρα  (πρόταση ΔΕΗ) ή  εναλλακτικά θα καθορίζεται διοικητικά σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα (ΕΒΙΚΕΝ). 


 http://www.energypress.gr/news/RAE:-2-kayta-erwthmata-toy-NOME-zhtoyn-apanthseis-apo-to-YPEKA