Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Έρχεται αύξηση 220 εκατ. στα ΥΚΩ


Σημαντική αύξηση στη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, φέρνει σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress η αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού του τέλους. Συγκεκριμένα ενώ αυτή τη στιγμή το συνολικό κόστος των ΥΚΩ φτάνει τα 680 εκατ. ευρώ, με τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά αφορούν στο ύψος της συνολικής χρέωσης η οποία στη συνέχεια επιμερίζεται στους καταναλωτές ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται.
Μέσω των ΥΚΩ, που πληρώνονται μαζί με τα άλλα τέλη και...
φόρους που συνοδεύουν το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτονται αφενός τα κόστη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Τα τιμολόγια των πολυτέκνων, καθώς επίσης τα κόστη που δημιουργούνται από την ηλεκτροδότηση των νησιών. Ειδικά για τα νησιά το κόστος προκύπτει καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλό (χρησιμοποιούνται μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν μαζούτ και ντίζελ), ωστόσο τα τιμολόγια των κατοίκων των νησιών έχουν το ίδιο κόστος με τα τιμολόγια της ηπειρωτικής χώρας, με τη διαφορά να καλύπτεται μέσω των ΥΚΩ.
Ένας πρόσθετος λόγος που το τέλος ΥΚΩ αυξάνεται είναι το γεγονός ότι διευρύνθηκαν σημαντικά τα κριτήρια υπαγωγής στο ΚΟΤ με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και το κόστος που καλύπτεται από τις ΥΚΩ.
Σημειώνεται ότι μετά από απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκε ότι ο προσδιορισμός των ΥΚΩ δε θα πρέπει να γίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά με νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπεται να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο, ώστε οι χρεώσεις να εφαρμοστούν τον Ιούλιο.
Από την πλευρά της πάντως η βιομηχανία, έχει ήδη καταστήσει σαφές προς το ΥΠΕΚΑ, που καταρτίζει τη νομοθετική ρύθμιση, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αύξηση, ιδιαίτερα για την ενεργοβόρο βιομηχανία στην υψηλή και κυρίως στη Μέση Τάση, η οποία μάλιστα πρόσφατα εξισώθηκε με την ΥΤ, στο πλαίσιο του πακέτου ενίσχυσης της βιομηχανίας.


 http://www.energypress.gr/news/reuma/Erhetai-ayxhsh-220-ekat.-sta-YKW