Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Δάνειο 415 εκατ. από την ΕΤΕπ για τα δίκτυα


Τη Δευτέρα πέφτουν οι υπογραφές, σύμφωνα με πληροφορίες
του energypress, για την δανειοδότηση της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το ποσόν των 415 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.
Η δανειοδότηση θεωρείται απαραίτητη για να χρηματοδοτηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της επιχείρησης, όσον αφορά τα δίκτυα, που έχει ορίζοντα 3ετίας. Ο εκσυγχρονισμός του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς όλους τους πελάτες - καταναλωτές, προμηθευτές και παραγωγούς- αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, τόσο σε τεχνικές συσκέψεις όσο και δημοσίως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως το 2020 θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί τουλάχιστον το 80% των μετρητών κατανάλωσης («ρολόγια») από ευφυή συστήματα μέτρησης τα οποία έχουν τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, τηλεχειρισμού, αμφίδρομης επικοινωνίας με τον καταναλωτή και εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου ώστε πχ η ενέργεια να χρεώνεται ακριβότερα τις ώρες αιχμής και φθηνότερα τις υπόλοιπες ώρες. Ωστόσο το κόστος αντικατάστασης των μετρητών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο να προτείνει τρόπους κάλυψής του, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα.
Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί επίσης ως επείγουσα ανάγκη την πρόσληψη τεχνικού προσωπικού (μειώνεται κάθε χρόνο κατά 200 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων) αλλά και αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών καθώς οι μειώσεις που έγιναν στις κατηγορίες αυτές κυμαίνονται από 50 ως 80%.


 http://energypress.gr/news/reuma/Daneio-415-ekat.-apo-thn-ETEp-gia-ta-diktya-ths-DEH