Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Στο 1,534 δισ. αποτιμάται η περιουσία του ΑΔΜΗΕ. ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ 66% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ


Στο 1,534 δισ. ευρώ αποτιμάται η πάγια περιουσιακή αξία του
ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και με βάση το ποσό αυτό γίνονται οι υπολογισμοί για την ιδιωτικοποίησή του, ενώ ήδη η ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας εξετάζουν το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση σε επενδυτή του 66% των μετοχών του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού. Στόχος είναι η προκήρυξη να δημοσιευτεί αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ποσό του 1,534 δισ. ευρώ, ως «επίσημη εκτίμηση της πάγιαςπεριουσιακής αξίας του ΑΔΜΗΕ», αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, κατά την ομιλία του προχθές στη Βουλή.
Σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης, χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης ορίζεται η HSBC Bank plc και ως νομικοί σύμβουλοι οι νομικές εταιρείες KLC και Νorton Rose Fulbright.
Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η προεπιλογή των υποψηφίων, που θα ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη των προεπιλεγέντων επενδυτών. Ακολουθεί η δεύτερη φάση, με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή και την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και της σύμβασης μετόχων.
Η αξιολόγηση των υποψηφίων επενδυτών κατά την πρώτη φάση θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια για τη νομική, χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα του επενδυτή, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη. Στο αρχικό σχέδιο, πάντως, όπως επισημάνθηκε στη Βουλή, δεν αναφέρεται ότι ο Διαχειριστής δεν θα είναι και παραγωγός ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τη ρητή επιταγή του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. Ωστόσο, οι υποχρεωτικές διαδικασίες πιστοποίησης από τη ΡΑΕ και από την Ε.Ε. πρακτικά δεν επιτρέπουν την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ από παραγωγούς ενέργειας, ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη η ΔΕΗ, στην οποία ανήκει κατά 100% ο Διαχειριστής, έχει τη δυνατότητα να αποκλείει οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τον οποίο υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν πληροί τα διάφορα ρυθμιστικά κριτήρια, όπως π.χ. την πιστοποίηση και τον έλεγχο συγκεντρώσεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση στα τεχνικά κριτήρια είναι η εμπειρία τριών ετών στη λειτουργία δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού ή στη συντήρηση υποδομών δικτύων κατά τα πέντε τελευταία χρόνια, την οποία πρέπει να κατέχει είτε ο ίδιος ο υποψήφιος, είτε ένα μέλος της σύμπραξης με συμμετοχή τουλάχιστον 10%. Αποκλείονται οι υποψήφιοι από χώρες εκτός Ε.Ε., Ελβετία, Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και Αυστραλία.
Οι υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας.
Η πώληση, πάντως, δεν φαίνεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2014, όπως επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
 
Της Μανταλένας Πίου http://www.imerisia.gr/