Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

2,5 εκατ. νοικοκυριά οι δικαιούχοι έκπτωσης στο ρεύμα


Άνω του 85% των ελληνικών νοικοκυριών αναμένεται να
επωφεληθούν από τα μέτρα έκπτωσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θεσπίστηκαν με πρόσφατη ΚΥΑ [διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την απόφαση] των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.
Όπως τόνισαν σήμερα κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, συνολικά 4,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από 2.000 κιλοβατώρες, που είναι το όριο που έχει θεσπιστεί προκειμένου να ισχύσει η έκπτωση. 
Επί του πρακτέου εκτιμάται ότι -αν εξαιρεθούν περιοχές (π.χ. νησιά) που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης- οι δικαιούχοι κυμαίνονται σε 2,5 εκατ. νοικοκυριά. Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων. 
Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η έκπτωση του 70% εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό μέρος του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο σύνολο των χρεώσεων για το ρεύμα (που περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για τα δίκτυα κ.λπ.) η έκπτωση διαμορφώνεται κοντά στο 50%. 
Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με δωρεάν λειτουργία ενός κλιματιστικού επί 7 ώρες και η λογική με την οποία θεσπίστηκε το μέτρο είναι η στροφή των νοικοκυριών από τα τζάκια στα ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ είναι μηδενική. Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των δήμων, των περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Παραδείγματα υπολογισμού Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής έκπτωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε περιόδους αιθαλομίχλης (κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος):
* Η χρήση ανοιχτού τζακιού προσφέρει θερμική ισχύ περίπου 2 kW. Για τις εκτιμήσεις στον πίνακα αυτό, έχει ληφθεί υπόψη ότι τα σύγχρονα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter καταναλώνουν περίπου 30% λιγότερο από τα συμβατικά κλιματιστικά.
 
Παράδειγμα: Το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ηλεκτρικό ενέργεια 1.400 kWh το τετράμηνο (στοιχεία ΔΕΗ) ή 11.7 kWh την ημέρα (1.400/120 ημέρες). Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ είναι περίπου 0,1 € την kWh – δηλαδή 140 € το τετράμηνο για το μέσο νοικοκυριό.
Με την νέα έκπτωση που θα εφαρμοστεί τις ημέρες με αιθαλομίχλη, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ θα μειωθούν κατά 70% σε 0,03 € την kWh.
Αυτή η έκπτωση θα επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να χρησιμοποιήσει δωρεάν (δηλαδή χωρίς επιπλέον χρέωση σε σχέση με τον λογαριασμό που θα πλήρωνε χωρίς την έκπτωση) ένα απλό ηλεκτρικό καλοριφέρ (1 kW) ή ένα κλιματιστικό 12.000 BTU νέας τεχνολογίας, για περίπου 5 ώρες την ημέρα. Σύγκριση με χρήση τζακιού: Οικονομικό κόστος: Η χρήση τζακιού για θέρμανση, πέραν των ιδιαίτερα βλαβερών συνεπειών για τη δημόσια υγεία, έχει συγκρίσιμο κόστος με τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες του Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, οι οποίες συγκεντρώνουν τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με το κόστος θέρμανσης κατοικιών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογία καύσης, προκύπτει ότι το κόστος χρήσης ενός τζακιού ανοιχτού τύπου είναι συγκρίσιμο με το κόστος από συστήματα θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις. 
Τέτοια συστήματα θέρμανσης είναι οι ηλεκτρικοί λέβητες, θερμοπομποί, αερόθερμα, πάνελ θερμότητας, πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, καλοριφέρ λαδιού, ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες αλογόνου κ.α. Το κλιματιστικό είναι αντλία θερμότητας αέρος – αέρος, με συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με αυτά των αντλιών θερμότητος που περιγράφονται στις παραπάνω αναφερόμενες μελέτες. Ο συντελεστής συμπεριφοράς  ή βαθμός απόδοσης ενός μεσαίου κλιματιστικού (12.000BTU) είναι περίπου 2,5 ή ακόμα και μεγαλύτερος (περίπου 3,4) στην περίπτωση που ένα κλιματιστικό ενσωματώνει και τεχνολογία inverter, η οποία δίνοντας τη δυνατότητα να ρυθμίζει την παρεχόμενη ισχύ με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία, καταναλώνει περίπου 30% χαμηλότερα από τα συμβατικά κλιματιστικά. Συνεπώς το κόστος κατανάλωσης ενός μεσαίου κλιματιστικού είναι περίπου 60% φθηνότερο από αυτό ενός τζακιού ανοιχτού τύπου, ανεξάρτητα από την παρεχόμενη έκπτωση. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα κλιματιστικό παρέχει θερμική ισχύ περίπου 3,5 kW, ενώ ένα τζάκι περίπου 2 kW, η χρήση του κλιματιστικού είναι εκτός από πιο οικονομική και πιο αποδοτική. Η μέση χρήση τζακιού εκτιμάται σε: i. κατανάλωση ξύλου περίπου 4-5 kg ανά ώρα, για 4-5 ώρες την ημέρα, συνολικά περίπου 20 kg την ημέρα.
ii. Ένας τόνος ξύλου κοστίζει περίπου 200 ευρώ, συνεπώς τα 20 kg κοστίζουν 4 ευρώ.
iii. Συνεπώς η χρήση τζακιού κοστίζει περίπου 4 ευρώ την ημέρα ή περίπου 0,8-1 ευρώ την ώρα.
Με την έκπτωση για τις ημέρες αυξημένου ρίσκου αιθαλομίχλης, η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών μέσων θα κοστίζει σαφώς λιγότερο από τη χρήση τζακιού (με παρεχόμενη θερμικη ισχύ 2 kW). i. Η χρήση ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 2 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 2,5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,3 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα (συμπεριλαμβάνοντας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις). ii. Η χρήση ενός κλιματιστικού (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 3,5 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 1 kW) θα είναι θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,15 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα. Επιπλέον, με τη χρήση του κλιματιστικού παρέχεται και καλύτερη θέρμανση στο χώρο.
 
Επιπτώσεις στην υγεία του χρήστη: Πέρα από την σύγκριση οικονομικού κόστους, η χρήση ηλεκτρικής σόμπας ή κλιματιστικού συμφέρει επιπλέον επειδή πρακτικά οι ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά κλπ) εκπέμπουν μηδενικές ποσότητες ρύπων στις πόλεις, σε αντίθεση με το τζάκι που είναι ο πλέον ρυπογόνος τρόπος θέρμανσης. Για λόγους σύγκρισης αναφέρεται ότι ένα και μόνο τζάκι προκαλεί πολλαπλάσια ρύπανση από έναν λέβητα κεντρικής θέρμανσης μια μέσης πολυκατοικίας. Σημειώνεται επίσης ότι η λειτουργία ενός τζακιού ανοικτού τύπου επιβαρύνει ιδιαίτερα και τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.
 
Επιτροπή Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Στο μεταξύ, με το υπ' αριθμ. Πρωτ. ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ. 99860/29.10.13 Έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος, διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΚΑ το πόρισμα της Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που συγκροτήθηκε με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υγείας (ΑΔΑ ΒΕ2ΩΘ-Ψ6Γ).
http://www.energypress.gr/news/reuma/Panw-apo-to-85-twn-noikokyriwn-tha-epwfelhthei-apo-thn-ekptwsh-sto-reyma-tis-meres-me-aithalomihlh