Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΤΕ-ΔΕΗ/ΤΔΕ-ΡΟΥΦ: Να αποτρέψουμε να γίνει ο ΑΔΜΗΕ λεία αρπακτικών


Συνάδελφοι – σες



Η Δικομματική Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ  μετά το επιτυχημένο

 χτύπημα ( κατ` αυτήν )  της ΕΡΤ , βλέποντας ότι η κοινωνία είναι προετοιμασμένη να δεχτεί την αποδόμηση   του Δημόσιου τομέα, κλείνοντας Δημόσιους Οργανισμούς και απολύοντας εργαζόμενους,  λειτουργώντας με επιτυχία το δίλημμα του κοινωνικού αυτοματισμού,  περνά σε μια επιπλέον επίθεση και ανακοινώνει , για την σωτηρία της χώρας , την ιδιωτικοποίηση ,την συγχώνευση , Δημόσιων οργανισμών  την μετακίνηση αλλά και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων.

 Στον στόχο της υποταγμένη Κυβέρνησης στην τρόικα και Ε.Ε δεν θα μπορούσε να  μην είναι και το φιλέτο της ηλεκτρενέργειας,  η Μεταφορά , ο ΑΔΜΗΕ .            

Για τον λόγο αυτόν αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της ενεργείας , ανακοινώνοντας η κυβέρνηση   την  πράξη νομοθετικού  περιεχομένου 15 της 24/7/13 για πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, η ΕΤΕ ΔΕΗ  ανέλαβε την πρωτοβουλία να επισκεφτεί τους αρχηγούς των κομμάτων, ξεκινώντας από την Δημοκρατική Αριστερά ( ΔΗΜΑΡ ) προκειμένου να πάρουν θέση απέναντι στην εξωμνημονιακή αντισυνταγματική και αντισυμβατική  πρωτοβουλία της κυβέρνησης καθώς επίσης να τους πληροφορήσουν ποιο ακριβώς είναι το έργο της Μεταφοράς ( ΑΔΜΗΕ )  ποια η συμβολή της στην προσπάθεια  ανάπτυξης  της Ελληνικής κοινωνίας αλλά κυρίως τον τρόπο που προσπαθούν να  χρησιμοποιήσουν  οι

ιδιώτες παραγωγοί για να εισβάλουν στο σύστημα έναντι της πιο φθηνής ΔΕΗ, σε βάρος πάντα του εξαθλιωμένου καταναλωτή. 

Τη στιγμή μάλιστα που όλοι προεκλογικά, είτε από μπαλκόνια, είτε από συνεντεύξεις, δεσμεύονταν για τον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να κρατήσουν τα δίκτυα μεταφοράς. ( θυμίζουμε τις δεσμεύσεις και του  Κου Α. Σαμαρά από το Ζάππειο ).

    Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πνιγμένη στο ψέμα της προσπαθεί να δείξει την υποτέλεια της στην Τρόικα και τους δανειστές χτυπώντας κάτω από τη μέση την ηλεκτρενέργεια και τους καταναλωτές που ήδη στενάζουν κάτω από το δυσβάστακτο βάρος της ακριβής τιμής του ρεύματος που έφερε η απελευθέρωση της ενέργειας, ξεχνώντας ότι τα δίκτυα αποτελούν περιουσία του Ελληνικού λαού και των εργαζομένων της ΔΕΗ, εφ’ όσων εμπεριέχουν μέρος της ασφαλιστικής τους περιουσίας.             

    Η ΕΤΕ ΔΕΗ θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, και θα μπει μπροστάρης σ’ έναν ανένδοτο αγώνα προκειμένου να αποτρέψει να γίνει ο ΑΔΜΗΕ λεία αρπακτικών που σαν σκοπό έχουν μόνο το κέρδος και τη <<χορτασιά>> της <<αχορτασιάς>> τους.
  
ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ 
                                                                                      
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        

ΑΘ..ΡΑΠΤΗΣ                                                        Δ.Χ’ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ

Κλείνει ο ΔΕΣΦΑ, ανοίγουν ο ΑΔΜΗΕ και τα ΕΛΠΕ

 
Κλείνει ίσως και αύριο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ανοίγουν
εκείνες για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ με στόχο να προκηρυχθούν το φθινόπωρο ή το αργότερο ως το τέλος του έτους
 
Χθες, η ηγεσία του Ταμείου συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. για αύριο Πέμπτη, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την κατακύρωση της σύμβασης πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar.
 
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο παραλαμβάνει από τη Socar την εγγυητική των 40 εκατ. ευρώ, τη μοναδική εκκρεμότητα για να υπογραφεί η μεταβίβαση στους Αζέρους.
 
Και με το που κλείνει το κεφάλαιο ΔΕΣΦΑ, ξεκινούν όπως λένε πηγές του Ταμείου οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς των ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, για τους οποίους η τρόικα πιέζει να προκηρυχθούν αντίστοιχα το γ’ και το δ’ 3μηνο του 2013.
 
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο -που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα- οι προκηρύξεις για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, είναι ανάμεσα στις λιγοστές του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των οποίων οι ημερομηνίες δεν μετατέθηκαν αλλά παρέμειναν ίδιες σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.
 
Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα
 
Είναι άραγε εφικτό να τηρηθούν οι ημερομηνίες; «Δύσκολο ειδικά στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ», απαντούν όσοι γνωρίζουν τι απαιτεί το εγχείρημα (έρευνα αγοράς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον, κ. ά.)
 
Η τρόικα πάντως επιμένει, και ζητά πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που να έχει μάλιστα ολοκληρωθεί ως το… β’ 3μηνο του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση της μητρικής εταιρείας.
 
Τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου είναι ασφυκτικά, καθώς η ΔΕΗ (σσ : αναλαμβάνει να τρέξει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει το αργότερο ως το Σεπτέμβριο του 2013, να δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Παράλληλα σε συνεργασία με τους συμβούλους της πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς (premarketing) στο εξωτερικό για να διερευνήσει αν υπάρχει ενδιαφέρον.
 
Σειρά και τα ΕΛΠΕ
 
Όσο για τα ΕΛΠΕ, κλειδί στις εξελίξεις είναι το επικείμενο κλείσιμο του κεφαλαίου ΔΕΣΦΑ. Τα ΕΛΠΕ που ελέγχονται σε ποσοστό 42% από τον όμιλο Λάτση πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ. Τα χρήματα που θα πάρουν με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ είναι η «προίκα» τους, θα αυξήσουν δηλαδή την αξία τους. Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα τον τελευταίο καιρό, εντούτοις στο νέο μνημόνιο οι ημερομηνίες για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν άλλαξαν. Η προκήρυξη τοποθετείται στο δ’ 3μηνο του 2013, και η υποβολή των προσφορών στο γ’ 3μηνο του 2014.
 
Τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ φοβούνταν ότι αν σκόνταφτε κάπου η πώληση του ΔΕΣΦΑ, θα σκόνταφτε και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τα τελευταία θα έμεναν με μια συμμετοχή (35%), χωρίς ωστόσο να μπορούν να ελέγχουν τις αποφάσεις της διοίκησης εξαιτίας της δραστηριότητάς τους και ως ηλεκτροπαραγωγός.
 
Τώρα που η αγωνία αυτή δεν υπάρχει, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιθώριο πέντε ολόκληρους μήνες για να προετοιμάσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προκήρυξη, βολιδοσκοπώντας ταυτόχρονα και τις προθέσεις του ομίλου Λάτση..

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΔΜΗΕ: Μόλις 2 χρόνια ζωής είχε το μοντέλο ΙΤΟ

Ο ενεργειακός νόμος 4001 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22
Αυγούστου του 2011. Ήταν ο νόμος μέσω του οποίου η Ελλάδα ενσωμάτωνε το λεγόμενο 3ο ενεργειακό πακέτο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα δίκτυα. Για την εκπόνηση του πολυσέλιδου κειμένου του νόμου είχαν προηγηθεί πολύμηνες συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, υπό την ηγεσία της τότε υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή συνεργατών της και ηγετικών στελεχών της ΔΕΗ, η οποία είχε σημαντικό συμφέρον με δεδομένο ότι τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της ανήκουν. 
Τότε λοιπόν –και παρά τις έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει φορείς της αγοράς αλλά και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ– καταργήθηκε το μοντέλο του ΔΕΣΜΗΕ που ίσχυε και δημιουργήθηκε το δαιδαλώδες σχήμα του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική ΔΕΗ δίκτυα μεταφοράς), ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική ΔΕΗ δίκτυα διανομής) και ΛΑΓΗΕ (ανεξάρτητος λειτουργός αγοράς).  
Το υδροκέφαλο και υπεργραφειοκρατικό σχήμα (εκτός από τα νέα διοικητικά συμβούλια, δημιουργήθηκαν εποπτικά συμβούλια, υπεύθυνοι συμμόρφωσης και διάφορα άλλα όργανα) σύμφωνα με την κριτική που ασκήθηκε πολλάκις από τους γνώστες της αγοράς, δημιουργήθηκε για έναν και μόνο λόγο: διότι ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της εσωτερικής γραφειοκρατικής και συνδικαλιστικής νομενκλατούρας της ΔΕΗ για έλεγχο της αγοράς. Άλλωστε ακόμη και η δημιουργία και λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ ουδέποτε έγινε πραγματικά αποδεκτή από τη ΔΕΗ, υποστηρίζουν όσοι ασκούν την ίδια κριτική.  
Χθες πάντως το περίφημο μοντέλο ΙΤΟ που επελέγη μόλις δύο χρόνια πριν, ανακοινώθηκε ότι μπαίνει στο... «χρονοντούλαπο»: στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ως υποχρέωση και προαπαιτούμενο να φέρει σε ψήφιση νέο νόμο, που θα διαχωρίζει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ ιδιοκτησιακά, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η πώληση του διαχειριστή των δικτύων. Το πλάνο ως γνωστόν περιλαμβάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού που θα αγοράσει από τη ΔΕΗ ποσοστό, αφήνοντας στο Δημόσιο καταστατική μειοψηφία 33%.
  Ακόμη και αυτό το πλάνο της κυβέρνησης πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά: 
τι θα γίνει με τους μετόχους μειοψηφίας, πως μπορεί η ΔΕΗ να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού χωρίς να έχει υπάρξει αποτίμηση της αξίας αλλά και της ενσωματωμένης στα πάγια περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων. Εξάλλου σε περίπτωση που η απώλεια του περιουσιακού στοιχείου (ΑΔΜΗΕ 100% θυγατρική της ΔΕΗ) οδηγεί σε απομείωση της αξίας της ΔΕΗ, τίθενται μέχρι και θέματα παραβιάσεως των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας.  
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το νέο πλάνο που ανακοινώθηκε χθες, ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ τοποθετείται χρονικά για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, και ο διαχωρισμός θα συμμορφώνεται στους εξής όρους: 
1) οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα διαχειρίζονται χωριστά (από χωριστές κρατικές ενότητες) σε σχέση με τις μετοχές της ΔΕΗ ή άλλων ενεργειακών εταιρειών,  
2) η στρατηγική ιδιωτικοποίησης και οι στόχοι της κυβέρνησης θα γίνουν απόλυτα σεβαστοί,  
3) η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δε θα έχει ασύμβατες με τους στόχους του μνημονίου φορολογικές ή οικονομικές συνέπειες για την ελληνική κυβέρνηση.  
Τέλος η εκτέλεση του πλάνου της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές και τους οικονομικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής.
 


του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr

Κόβονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για αγρότες και οικιακούς πελάτες

Την εξάλειψη των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού
για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, προβλέπει το κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη, οι τιμές να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία - κατά το σκεπτικό αυτό - «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.

Ωστόσο, στο κείμενο σημειώνεται ότι ενώ το σύνολο των τιμολογίων του ηλεκτρικού (όπως προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο) απελευθερώθηκαν από την 1η Ιουλίου, υπάρχει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτά που ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην ισχύ μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να διαθέτει ή να λειτουργεί οποιοσδήποτε ηλεκτροπαραγωγός, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, με στόχο, προφανώς, η πώληση του 30% των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, να μην οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου παίκτη με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Το πλαφόν θα επιβληθεί με νόμο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με τον ίδιο νόμο θα γίνει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που εντάσσεται, επίσης, στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και θα αρθούν τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν για την αποκρατικοποίηση «με προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων».

Στο μνημόνιο επισημαίνονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο στόχος παραμένει ο μηδενισμός του χρέους έως το τέλος του 2014.

Έως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η λήψη μέτρων που θα αφορούν τις ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά (θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας), με στόχο η απόδοση των επενδύσεων να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Επίσης, ενώ τονίζεται η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές, ωστόσο, αναφέρεται ότι το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) θα αναθεωρείται σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή μετά την αύξηση του Ιουλίου θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2014.


 http://www.newsit.gr/

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ασφαλιστικά μέτρα για την "Ασφαλιστική Περιουσία" των εργαζόμενων στην ΔΕΗ

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ( ΠΟΣ-ΔΕΗ) στην απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ΑΕ και τμήματος της ΔΕΗ ΑΕ.
 
Κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική μας περιουσία  και να  διαφυλαχτούν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεση της στην επιχείρηση ξεπουλήματος .

ΕΤΕ-ΔΕΗ/ΤΔΕ-ΡΟΥΦ:ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ



Συνάδελφοι – σες 
Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του προέδρου της
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την πρόθεση του να παραιτηθεί από το πηδάλιο της ομοσπονδίας,   καταφερόμενος  προς πάντες.
Η πραγματικότητα είναι ότι όντος τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν συσπειρώνονται πλέον γύρω από την ομοσπονδία.
 Είναι δυνατόν να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την ηγεσία της ομοσπονδίας;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνάδελφοι πλέον δεν συμμετέχουν στις απεργίες, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος.
 Ποιες όμως είναι οι πραγματικές αιτίες της κόπωσης και οδηγούνται οι συνάδελφοι σ’ αυτές τις απαξιωτικές συμπεριφορές;
 Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν συνδικαλιστές τεμπέληδες όπως αναφέρει ο πρόεδρος, και απεργοσπάστες.
 Ποιοι όμως σήμερα βρίσκονται γύρω του, ποιοι τον στελεχώνουν, με ποιους κατέβηκε συνυποψήφιος στις εκλογές της ΕΤΕ;
                                         ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ
Συνάδελφοι - σες
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στις 22/4/13 ανακοίνωσε την παραίτηση του από την ηγεσία της, προαναγγέλλοντας και την διάλυση της,  τη στιγμή μάλιστα που πριν λίγο καιρό μας καλούσε σε συστράτευση εμπρός στα δύσκολα που έρχονται.
 Και τα δύσκολα ήρθαν  
Σήμερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου 15/24-7-13 ΦΕΚ168 καλείται η ΔΕΗ σε πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και το ΤΑΙΠΕΔ σε πρωτοβουλίες για την ιδιωτικοποίηση του.
Οι ημερομηνίες σημαδιακές   
Την μια μέρα ο πρόεδρος που όλοι πιστέψαμε πετά την ασπίδα ( φεύγω τέλος οι αγώνες ) την άλλη μέρα ακριβώς η κυβέρνηση περνά πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Προφανώς ο πρόεδρος θεωρεί ότι είμαστε βλαμμένοι, του κάνουμε γνωστό λοιπόν ότι είμαστε μαχητές και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Τον καλούμε εδώ και τώρα να παραιτηθεί από την διοίκηση και όχι από τους αγώνες.
Του θυμίζουμε ότι ένας ταξικός αγωνιστής δεν μπορεί να είναι και γρανάζι της διοίκησης.
Δυστυχώς για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ καταλαβαίνουμε ότι έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και προσπαθεί να σωθεί πατώντας σε πολλές βάρκες. Και στην βάρκα του συνδικάτου και στην βάρκα της διοίκησης, και στην βάρκα του ΠΑΣΟΚ και στην βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ 
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31/7/13 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ
                                                                                                       
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Ν. ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ                                                                 Δ.Χ’ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:Είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνατε σε βάρος της ΔΕΗ;

ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ
ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
Η εξαγγελθείσα πώληση (ξεπούλημα) ενός τμήματος της ΔΕΗ που θα εμπεριέχει Λιγνιτικά εργοστάσια, Ορυχεία, εργοστάσια Φυσικού Αερίου, Υδροηλεκτρικά εργοστάσια, πελάτες
ü  Έχει καμία σχέση με επένδυση; ΟΧΙ
ü  Θα δημιουργήσει έστω μια θέση εργασίας; ΟΧΙ
ü  Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου; ΟΧΙ
ü  Η απόφασή σας αυτή δημιουργεί προστιθέμενη αξία; ΟΧΙ
ü  Τα χρήματα από το ξεπούλημα τμήματος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού θα πάνε στην ανάπτυξη της συρρικνωμένης και ακόμα πιο αδύναμης ΔΕΗ που θα απομείνει όταν της αποσπάσετε αυτό το όφελος; ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ-ΚΟΥΦΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΔΕΗ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ.
  • Το 17% των μετοχών που θα δώσετε μιας απαξιωμένης, ισχνής και αδύναμης πλέον ΔΕΗ θα αποφέρει κάποιο σημαντικό έσοδο; ΟΧΙ
  • Το ποσό αυτό όποιο κι αν είναι μικρό – μεγάλο θα πάει στη ΔΕΗ; ΟΧΙ
  • Η ενέργεια σας αυτή θα βοηθήσει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές; ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ :
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ
  • Πως λέγονται οι πολιτικοί άντρες που στεντόρεια τη φωνή άλλα λένε τη μια στιγμή και άλλα την άλλη;
ΘΥΜΙΖΩ
ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 2 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ:
«Για παράδειγμα, το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών Ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς…
Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο.
Η σύγχρονη αντίληψη των αποκρατικοποιήσεων παντού ξεκινά από την απελευθέρωση της ενέργειας:
- Απελευθέρωση της Ενέργειας σημαίνει, πριν απ’ όλα, σπάω το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρίες και ύστερα διαλέγω τι πουλάω.
Η ΔΕΗ, ας το καταλάβουμε, δεν είναι πια ένα πράγμα. Πρέπει να εξεταστεί ως σύνολο διαφορετικών εταιρικών κλάδων.
Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν.
- Απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Και το ρυθμιστικό του πλαίσιο.
Αυτά θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για τέτοιου είδους υποδομές.
Γιατί δεν με ενδιαφέρει μόνο η Ταμειακή διάσταση, αλλά και η Αναπτυξιακή.»
Κύριοι της κυβέρνησης,
Είναι άλλο πράγμα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή η Δημόσια ΔΕΗ να έχει μια σειρά ιδιώτες ανταγωνιστές απέναντι της και άλλο εντελώς άλλο να τους δωρίσουμε τη ΔΕΗ και μόνοι, ελεύθεροι κι ανενόχλητοι να κάνουν ότι θέλουν και το κράτος ανήμπορο σαν απλός θεατής να παρακολουθεί το γδάρσιμο των καταναλωτών!
Εσείς με την υποτελή στάση σας αυτό κάνετε
  • Ξεπουλάτε κάθε τι δημόσιο
  • Ξεπουλάτε το δικαίωμα του λαού μας να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το κοινωνικό αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  • Ξεπουλάτε την πατρίδα μας.
Το τελευταίο ερώτημα είναι:
Πως λέγεται αυτός που ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει ανοίξει διάπλατα λέει ξεδιάντροπα ψέματα ότι δήθεν δεν έχει ανοίξει για να δικαιολογήσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της Επιχείρησης του ελληνικού λαού;
Για όσους τυχόν δεν ξέρουν (για να μην μας δουλεύετε κατάμουτρα)
ü  Έχουν ή δεν έχουν οι ιδιώτες 7 μονάδες παραγωγής Φ.Α. με εγκατεστημένη ισχύ 2635 MW που δουλεύουν νύχτα - μέρα και μάλιστα σε βάρος της ΔΕΗ;
ü  Πούλησαν πέρυσι το 32,3% της ζητούμενης ενέργειας;
ü  Έχουν ή δεν έχουν το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από τα αιολικά πάρκα και συγκεκριμένα τα 1600 από τα 1680 εγκατεστημένα MW και αυτό όταν η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία σε όλη την Ε.Ε. που από το 1982 εγκατέστησε αιολικό πάρκο;
Είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνατε σε βάρος της ΔΕΗ;
ü  Έχουν ή δεν έχουν το 100% της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά πάρκα και συγκεκριμένα τα 2199 από τα 2200 εγκατεστημένα MW!
Και όλα αυτά ενώ η ΔΕΗ ήταν από τις πρώτες εταιρίες σε όλη την Ευρώπη (1983) που έφτιαξε φωτοβολταϊκό σταθμό;
είναι ή δεν είναι έγκλημα αυτό;
Για ποια αγορά μιλάτε ότι δεν άνοιξε;
Όσο δε για την εμπορία, με ποιου ευθύνη οι κ.κ. της ENERGA και της HELLAS POWER χωρίς ίχνος ανταγωνισμού ( με τη ΔΕΗ δεμένη χειροπόδαρα) , χωρίς το παραμικρό ρίσκο, χωρίς να βάλουν μία χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας άρπαξαν 201.000 πελάτες και φέσωσαν την Επιχείρηση του ελληνικού λαού;


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

«Πράσινο» από το υπουργικό συμβούλιο στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ


Εγκρίθηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου το σχέδιο
αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ το οποίο παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Μάιο και έχει ήδη λάβει την έγκριση της τρόικας.  
Το σχέδιο προβλέπει αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ σε τρία στάδια, τα οποία έχουν ως εξής:
1. Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος ΑΔΜΗΕ.
2. Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.
3. Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Πώληση του ΑΔΜΗΕ
Προβλέπονται δύο φάσεις: Στην πρώτη, θα υπάρξει είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας. Στη δεύτερη φάση,  προβλέπεται συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία. Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, με πρόβλεψη για ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ.
Δημιουργία και πώληση «μικρής ΔΕΗ»
Δημιουργείται νέα καθετοποιημένη εταιρεία («μικρή ΔΕΗ»). Σε αυτή θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους.  Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης  Εμπορίας της ΔΕΗ.  Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ.  Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.
Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και  μονάδων φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013.
Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας. 
Το τίμημα θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
Πώληση του 17%
Το σχέδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που  αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (συνεκτιμώντας ότι ήδη το 49% των μετοχών διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).
Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας. 
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

 http://www.energypress.gr/news/reuma

ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟ «ΓΡΙΦΟ» ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

«Πρέπει να έχεις βγάλει το... Πολυτεχνείο για να καταλάβεις τί
ακριβώς πληρώνεις με το λογαριασμό της ΔΕΗ» έλεγε με πικρό χιούμορ ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε κεντρικό δήμο της Αττικής. Δεν είχε και άδικο.
 
Οι αναλυτικές χρεώσεις όπως αναφέρονται στα σχετικά ειδοποιητήρια δεν είναι καθόλου αναλυτικές και μόνο όσοι έχουν κάνει χρόνια έρευνας μπορούν να αποκωδικοποιήσουν έναν λογαριασμό της ΔΕΗ.
Ένα από αυτούς είναι και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών ο οποίος μας βοήθησε να διαβάσουμε όσα η ΔΕΗ προσπαθεί... να μην μας πει.
Τα... μεταφορικά του ρεύματος και το «φίλτρο» στη Μεγαλόπολη

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και για αυτό η ΔΕΗ είναι επιχείρηση Κοινής Ωφελείας.
Μέσω της κατανάλωσης ο πολίτης στην πραγματικότητα δεν πληρώνει τον ίδιο τον ηλεκτρισμό αλλά την παροχή αυτού στο σπίτι του.
Αυτό, σε μια ιδεατή κατάσταση.
Στην πραγματικότητα ο Έλληνας πληρώνει και την κατανάλωση και την μεταφορά στο σπίτι του και την διανομή στις πρίζες του σπιτιού του και την υποχρέωση της ΔΕΗ να φροντίζει για τη μείωση εκπομπής ρύπων από τα εργοστάσιά της.
Στους αναλυτικούς λογαριασμούς αναφέρεται:
- η πάγια χρέωση
- η χρέωση προμήθειας ρεύματος που χωρίζεται σε τρεις υποχρεώσεις: σύστημα μεταφοράς, διανομή, υπηρεσίες κοινής ωφελείας (η μείωση εκπομπής αέριων ρύπων)
- η χρέωση ειδικού τέλους που προβλέπει ονόμος 2093/92 (πρόκειται για τη διανομή ρεύματος σε απομακρυσμένα νησιά)
- ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Το σύνολο αυτών των χρεώσεων υπόκειται σε ΦΠΑ 13% ο οποίος προστίθεται στην αξία του ρεύματος.
«Βάσει νόμου ο ΦΠΑ έπρεπε να προστίθεται μόνο στην κατανάλωση», λέει στο newpost ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.
«Κατανάλωση θεωρούνται οι κιλοβατώρες που κάθε καταναλωτής έχει “κάψει”. Τα υπόλοιπα δεν θα έπρεπε να υπόκεινται στο συγκεκριμένο φόρο».
Υπέρ δήμων και... πατρίδος
Τα περιβόητα δημοτικά τέλη πληρώνονται... τριπλά.
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ περιλαμβάνει:
- δημοτικά τελη
- δημοτικό φόρο
- τέλος ακίνητης περιουσίας που υπολογίζεται με τα τετραγωνικά, την παλαιότητα της ακίνητης περιουσίας και τον συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας που ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος είναι.
Χαράτσια και... χαρτόσημα
Σε αυτό το συνοθύλευμα φόρων, τελών, συντελεστών και άλλων δυσνόητων παραμέτρων, δεν είναι να απορεί κανείς που επελέγη ο λογαριασμός της ΔΕΗ για να εντάξει-παρά τις αντιδράσεις- το προσωρινό μόνιμο «χαράτσι» για τα ακίνητα.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης του λογαριασμού του κοινωνικού αυτού αγαθού επισύει... τόκους υπερημερίας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ασυνεπής καταναλωτής πληρώνει και χαρτόσημο επί των τόκων υπερημερίας.
 
Πηγή: newpost.gr
 Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ τις έπαιρναν οι ΑΠΕ ή κάποιοι άλλοι;

Είναι γεγονός ότι το θέμα του ελλείμματος του ειδικού
λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ήταν και παραμένει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα. Ειναι γνωστές οι προβλέψεις του Λειτουργού για το πού θα έφτανε το έλλειμμα το 2014 εάν δεν ελαμβάνοντο μέτρα. Η πρόβλεψη για την περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος στηριζόταν βεβαίως στην αναμενόμενη αύξηση των εξόδων λόγω της συνεχιζόμενης ένταξης νέων έργων (σχεδόν αποκλειστικά Φ/Β με υψηλές ταρίφες) στο σύστημα. Μάλιστα, στους υπολογισμούς αυτούς του ΛΑΓΗΕ  δεν είχε ληφθεί ακόμη υπ’ όψιν η  μείωση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ λόγω της κατάργησης του Τέλους ΕΡΤ (25% του οποίου πήγαινε από τον Οκτώβριο 2012 στον ΛΑΓΗΕ). Εάν μάλιστα εξακολουθούσε να ισχύει ο μέχρι πρότινος (Απρίλιος 2013) εσφαλμένος τρόπος προσδιορισμού του κόστους στήριξης των ΑΠΕ (FIT – ΟΤΣ), το έλλειμμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο,  δεδομένης της τάσης μείωσης της  ΟΤΣ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.Πρέπει όμως να πούμε την αλήθεια: ένα μεγάλο τμήμα του συσσωρευμένου ελλείμματος δεν οφείλεται στις ΑΠΕ. 
Για πάνω από 3,5 χρόνια, εξαιτίας των πασίγνωστων πλέον θεσμικών στρεβλώσεων λειτουργίας της αγοράς , περισσότερο από το 60% του ΕΤΜΕΑΡ, αντί να ενισχύει τις ΑΠΕ, επιδοτούσε το κόστος των προμηθευτών και των ορυκτών καυσίμων υπό την παραπλανητική ονομασία Ειδικό Τέλος ΑΠΕ. Αυτά δεν τα λένε τα στελέχη των ΑΠΕ. Τα λένε όλες οι σοβαρές μελέτες, όπως εκείνη του ΙΟΒΕ.  Εκτιμάται ότι πάνω από 200 εκατ. €  δεν έχουν αξιοποιηθεί  υπερ των ΑΠΕ εξαιτίας των στρεβλώσεων αυτών, οι οποίες εάν δεν υπήρχαν, δεν θα ήταν προφανώς απαραίτητη η μεγάλη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.


 http://www.energypress.gr/

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Σε 4 κομμάτια ο νέος διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

Με στόχο το έργο να κλείσει πριν από το τέλος του 2015, έτσι
ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων.
Ο πρώτος διαγωνισμός, στον οποίο είχε μειοδοτήσει κοινοπραξία των εταιρειών Siemens Α.Ε. Piysmian Powerlink Sri Nexans Norway A.S. και τον οποίο διεκδίκησε και η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια (Όμιλος Στασινόπουλου), κηρύχθηκε άγονος από τον ΑΔΜΗΕ, λόγω αποκλίσεων της οικονομικής προσφοράς από τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, αλλά και μη εύλογου τιμήματος.
Για να ξεπεραστούν προβλήματα του πρώτου διαγωνισμού, αλλά και να συντομεύσει ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθώς κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην κατάτμηση του έργου σε τέσσερα τμήματα και σε μείωση του προϋπολογισμού στα 240 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Θα δημοπρατηθούν χωριστά τα καλωδιακά τμήματα, Σύρος Λαύριο, Σύρος Μύκονος Σύρος Πάρος και Σύρος Άνδρος και χωριστά τα τμήματα των υποσταθμών που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Εκτός από τις διασυνδέσεις το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υποσταθμού ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου, καθώς και 3 υποσταθμούς υποβιβασμού 150 kV (μέση τάση) σε Σύρο Πάρο Μύκονο, έναντι προϋπολογισμού 42.000.000. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή συγκροτήματος αυτόματης αντιστάθμισης έργου ισχύος στη Σύρο, έναντι προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ.
Όπως τονίζει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η ανάθεση και πριν από το τέλος του 2015 η ολοκλήρωση του έργου για να μη χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων χρηματοδοτείται σε ποσοστό 30% από το ΕΣΠΑ και σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκό Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο νέας διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορά είτε για μια ομάδα του έργου είτε για περισσότερες, υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά για κάθε ομάδα (τεχνική και οικονομική) θα είναι πλήρης και αυτοτελής, δηλαδή δεν θα υπάρχει εξάρτηση ή συνδυασμός της προσφοράς για μια ομάδα με την προσφορά για μια άλλη ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι από τον διαγωνισμό θα προκύψουν τέσσερις μειοδότες και θα συναφθούν τέσσερις ανεξάρτητες συμβάσεις.
Η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, η οποία σήμερα στηρίζεται σε ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες. Το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως (η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου) και επιμερίζεται στους καταναλωτές μέσω ειδικής χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΟ).
Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, οι υφιστάμενοι αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί στα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Άνδρο θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία και θα κλείσουν οριστικά μετά το 2020, όταν θα υπάρξει και δεύτερη διασύνδεση, που θα διασφαλίζει πλήρως την επάρκεια των νήσων σε ηλεκτρισμό. Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί σχέδιο τουλάχιστον μιας 15ετίας. Η αμέσως επόμενη διασύνδεση θα είναι αυτή της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της χώρας.



(Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή)

ΚΑΛΕΣΜΑ ETE-ΤΔΕ/ Π.ΑΘΗΝΑΣ

           
         ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
                                                            Καλούμε όλες τις ΤΔΕ περιοχών Ν.Αττικής σε συντονισμό απόψεων,προτάσεων και κοινών αποφάσεων που αφορά τα μέλη όλων των ΤΔΕ, σε κοινούς αγώνες με σκοπό  να λυθούν περισσότερα  προβλήματα των εργαζομένων στις περιοχές αυτές.
Γι αυτό σας καλούμε να αποφασίσουμε από κοινού να γίνει πρόταση του τόπου και χρόνου συνάντησης όλων των προεδρίων των ΤΔΕ/ΑΤΤΙΚΗΣ.
Πρόταση δικιά μας τόπος και χρόνος ΓΕΝΟΠ (Αμφιθέατρο) Δευτέρα 16-09-2013 και ώρα 10:00.



Ο Πρόεδρος  - 
Δ.Ντούμας                                                   Η Γ.Γραμματέας - Φ.Παναγή
       

  
                                                  
                         
                                                           



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΓΕΝΟΠ Κ.Η.Ε.
ΕΤΕ        Κ.Η.Ε.
ΕΤΕ        ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Π.Φ/ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Π.ΜΕΣΟΓΕΙΑ
Π.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Π.ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Π.ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Π.ΠΕΙΡΑΙΑ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Η εκκολαπτόμενη παράταξη ΕΑΜΕ προσπαθεί ποικιλοτρόπως να μας πείσει ότι προήλθε από παρθενογένεση !



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ" ΤΔΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Συναδέλφισσες/οι,
 η χρόνια εξουσία των συναδέλφων του ΕΑΜΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ) τους έχει προκαλέσει πληθώρα συναισθημάτων όπως αλαζονεία, ξιπασμό και φυσικά αίσθημα ανωτερότητας αφού επί πολλές δεκαετίες βρίσκονταν στα υψηλότερα βάθρα του συνδικαλιστικού κινήματος με αποτέλεσμα να δείχνουν περιφρόνηση στους υπόλοιπους συναδέλφους λόγω της μεγάλης τους υπεροψίας.
 Ήρθε η στιγμή όμως που η δική σας ψήφος, οι δικές σας επιλογές τους ανάγκασαν να έρθουν σε δεύτερη μοίρα γιατί όσα ονόματα και να αλλάξουν, όσο ανεξάρτητοι κι αν δηλώνουν, οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάνε το βρώμικο παρελθόν της ΠΑΣΚΕ και της ΣΑΔ. 
Είναι τουλάχιστον αλαζονικό το γεγονός ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών όπου με το υπέρτατο δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου φέρατε την παράταξη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ πρώτη δύναμη στην ΤΔΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 
Τελικά μετά τον γάμο των δύο παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΣΑΔ με προέδρους Φωτόπουλο - Ρίζο απέφερε καρπούς! Η εκκολαπτόμενη παράταξη ΕΑΜΕ προσπαθεί ποικιλοτρόπως να μας πείσει ότι προήλθε από παρθενογένεση !! 
Οι εκφοβισμοί και οι εκβιασμοί είναι δύο έννοιες που έχουν κάνει διατριβή πάνω σε αυτές οι συνάδελφοι της πρώην ΠΑΣΚΕ & ΣΑΔ με την κατάχρηση εξουσίας που έκαναν τόσα χρόνια. Αν νομίζεται ότι θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τις απειλές σας είστε γελασμένοι , σας παραπέμπουμε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο εισαγγελέα γιατί οι εργαζόμενοι σας ανήγγειλαν την ετυμηγορία τους μέσω δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών.
 Συναδέλφισσες/οι, 
Πραγματικά μας λυπεί το γεγονός ότι εν ώρα μεταρρυθμίσεων και ραγδαίων αλλαγών στα εργασιακά μας ζητήματα οι συνάδελφοι του ΕΑΜΕ προσπαθούν για άλλη μια φορά να διχάσουν τους εργαζόμενους. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον κυκεώνα και να σκύψουν το κεφάλι στην ετυμηγορία των συναδέλφων ώστε να συνεργαστούμε με γνώμονα το συμφέρον της μεγαλύτερης επιχείρησης των Βαλκανίων και το συμφέρον των εργαζομένων. 

                                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ