Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΗ: Εκτόξευση του αριθμού των διακανονισμών σε απλήρωτους λογαριασμούς

ΔΕΗ: Εκτόξευση του αριθμού των διακανονισμών σε απλήρωτους λογαριασμούς
Γιώργος Πίκουλας
Εκτόξευση του αριθμού των διακανονισμών σε απλήρωτους λογαριασμούς που σπεύδουν οι πολίτες να τακτοποιήσουν προκειμένου να μην τους κοπεί το ρεύμα, διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι ουρές είναι μεγαλύτερες στους διακανονισμούς, παρά σε αυτές για την πληρωμή των λογαριασμών».
Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οι αγρότες να ενταχθούν στο νυχτερινό τιμολόγιο «με προσαρμοσμένο το ωράριο για το πότισμα» όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η κατεύθυνση, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα θέλει ακόμα δουλειά για να γίνει». Υπενθύμισε δε πως «έως την 1η Ιουλίου θα υπάρχει το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς από την ημερομηνία αυτή και μετά, οι προμηθευτές θα καθορίζουν τις τιμές, όπως προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο».
Ο κ. Ζερβός επεσήμανε πως η εταιρία μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα διακανονισμού σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, αλλά όπως ανέφερε «υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες στον καθορισμό των κατηγοριών αυτών». Υπενθύμισε δε πως το 2011 πραγματοποιήθηκαν 400.000 διακανονισμοί, ενώ το 2012 είχαμε σχεδόν διπλασιασμό των διακανονισμών που έφτασαν τις 700.000. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε πως «η εταιρία δεν είναι ανάλγητη –όπως λέγεται από κάποιες πλευρές-, αναλγησία θα ήταν να μην μπορέσω να δώσω ρεύμα σε πολίτη της χώρας, δεν μπορώ να αφήσω την επιχείρηση να καταρρεύσει». Και κατέληξε λέγοντας πως «το κοινωνικό τιμολόγιο δεν το αυξήσαμε καθόλου». Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ας. Παπαγεωργίου επισήμανε πως «γίνεται ένας προγραμματισμός για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ενώ αναφερόμενος στα τιμολόγια, είπε πως «Τα τιμολόγια μπαίνουν σε μια άλλη καινούργια φάση, αλλάζει ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό σημαίνει κατάργηση κάποιων κατηγοριών, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ανάλογες κατηγοριοποιήσεις τιμολογίων, αγροτικό κλπ., να ανταποκρίνεται στην σημερινή αγορά».

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οι θέσεις του Γ.Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ και της ΔΑΚΕ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΡΑ (ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ και ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

Η τοποθέτηση του Α.Καρρά στο ΔΣ (25 & 27/1/2013) from pressgenop on Vimeo.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που αφαιρούσε μετασχηματιστές της ΔΕΗ

Εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Κορίνθου, σε συνεργασία με την ασφάλεια Άργους, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη ένας 28χρονος Πακιστανός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθοράς, καθώς και για παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Ειδικότερα, στον κόμβο παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Πατρών, επί της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, αστυνομικοί κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν επιβατηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Αυτοί, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των αστυνομικών, ανέπτυξαν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ στη συνέχεια μετά από καταδίωξη, εγκατέλειψαν το όχημα στο 83ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών και τράπηκαν σε φυγή, προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκε ο 28χρονος, ο οποίος προέβαλε αντίσταση στους αστυνομικούς, κατά τη σύλληψη του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας ανθυπαστυνόμος. Το όχημα των δραστών κατασχέθηκε και στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χαλκός και καλώδια βάρους 250 κιλών περίπου, που όπως προέκυψε προερχόταν από τρεις μετασχηματιστές, ένας τροχός κοπής και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αστυνομικής έρευνας της ασφάλειας Κορίνθου και Άργους, προέκυψε ότι ο συλληφθείς, μαζί με τουλάχιστον ακόμα τρία άτομα, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, η οποία δρούσε στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας, με αντικείμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΥΤΕΚΩ

Με έκπληξη διαβάσαμε ,δυο μέρες πριν την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργιακής μας κινητοποίησης, το χθεσινό δελτίο τύπου του σωματείου «Σπάρτακος» που καταγγέλλει την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το ΤΑΥΤΕΚΩ για ολιγωρία στο θέμα λειτουργίας των ΠΕΚΑ. Το πρώτο που έχουμε να επισημάνουμε είναι πως ακόμα και αν ήταν έτσι τα πράγματα όπως λένε ότι δηλαδή ολιγωρήσαμε, εάν είσαι υπεύθυνος άνθρωπος ποτέ δεν κάνεις μια τέτοια καταγγελία και μάλιστα ανοικτή – δημόσια δύο μέρες πριν την απεργιακή κινητοποίηση !! 
 Δεν χρειάζεται δα και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο δεν βοηθά την συσπείρωση και την συμμετοχή αλλά απεναντίας λειτουργεί υπονομευτικά. Εκτός και εάν αυτό θέλεις. Το δεύτερο που πρέπει να πούμε είναι ότι, εάν είσαι υπεύθυνος άνθρωπος, πριν καταγγείλεις

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΗ: Στα 1.271,2 εκατ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο ποσό των 1.271,2 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονταν έως τις 30.11.2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι οφειλές των πελατών Υψηλής Τάσης ανέρχονταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 σε 293,8 εκατομμύρια ευρώ και των πελατών Μέσης Τάσης σε 211,1 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα χρέη των πελατών Μέσης Τάσης, το 35% προέρχεται από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγροτικούς πελάτες, ενώ, το υπόλοιπο 65% προέρχεται από επιχειρήσεις (πλην Δημοσίου).
Επίσης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 οι οφειλές των πελατών Χαμηλής Τάσης με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ, των πελατών Χαμηλής Τάσης που έχει διακοπεί το συμβόλαιο τους σε 169,9 εκατομμύρια ευρώ και του Δημοσίου σε 65,9 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα χρέη των πελατών στη Χαμηλή Τάση με συμβόλαιο σε ισχύ το 46,51% προερχόταν από οικιακούς πελάτες, το 3,22% από βιομηχανικούς, το 42,61% από εμπορικούς και το 7,66% από αγροτικούς.


http://www.energypress.gr/

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΤΕ-ΔΕΗ:Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν μπορούν να μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια»

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει εργατικά δικαιώματα με την επιστράτευση των απεργών συναδέλφων μας στο ΜΕΤΡΟ μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ όπως και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» σ΄αυτή την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων.

Αντιδρούμε στις αποφάσεις της Κυβέρνησης που στρέφονται ενάντια σε βασικές ελευθερίες και δικαιώματα ,όπως είναι το δικαίωμα της απεργίας, συμμετέχοντας στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την

Η ΔΕΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΙΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ


Ανακοίνωση για τους συναδέλφους στο Ασφαλιστικό

Συναδέλφισες –οι

Όπως σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων – μελών της δεν πρόκειται να σταματήσει εάν και εφόσον δεν επιστρέψουν πίσω στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της όσοι από εσάς το επιθυμούν.
Συγκεκριμένα στην τελευταία ανακοίνωση που εκδώσαμε στις 3/1/2013 όταν και με τη δική μας συμβολή λύθηκε το σημαντικότερο από τα ζητήματα που σας απασχολούσαν το οποίο ήταν το θέμα της μισθοδοσίας με σεμνότητα παρά την επιτυχία γράφαμε:
«Συνάδελφοι, όπως σας είχαμε πει από την αρχή για εμάς τίποτα δεν τελείωσε. Ο αγώνας και η προσπάθεια μας θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος και αυτό θα είναι όταν ο κάθε συνάδελφος ως υπάλληλος ΔΕΗ θα μπορεί εάν και εφόσον το επιθυμεί – χωρίς εμπόδια να επιστρέψει στη ΔΕΗ Α.Ε. και τις θυγατρικές της».
Ξεκινάμε αυτή μας την ανακοίνωση έτσι γιατί το μήνυμα που θέλουμε να σας στείλουμε για μια φορά ακόμα είναι ότι δεν είστε μόνοι είμαστε μαζί και θα είμαστε δίπλα σας μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός σας.
Σε σχέση με τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη η κατάσταση έχει ως εξής:
1)            όπως θα είδατε όλοι, δυστυχώς η κυβέρνηση με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε στις 31/12/2012 έδωσε λύση μόνο στο θέμα της μισθοδοσίας υιοθετώντας το αντίστοιχο τμήμα της εισήγησης του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το άλλο σημαντικό κομμάτι που ρύθμιζε

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:Γιατι αποφασίσαμε να απεργήσουμε






  • ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ;

  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ, ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ;

  • ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ;


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το συνδικάτο μας, η ιστορική και ταξική ΓΕΝΟΠ στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 31 Γενάρη 2013.

ü  Πιθανά κάποιοι να αναρωτηθείτε

ü  γιατί ;

ü  Για ποιο λόγο πήραμε αυτή την απόφαση ;

ü  Έπρεπε ή όχι ;

ü  Ήταν δική μας δουλειά ;



Ξεκινώντας από το πρώτο,

Ο λόγος της χθεσινής μας απόφασης πρώτα απ΄όλα και πάνω απ΄όλα δεν ήταν για να στηρίξουμε και να εκφράσουμε έτσι με αυτόν τον πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στα ΜΜΜ, που επί εβδομάδες τώρα μόνοι και αβοήθητοι όπως και άλλοι κλάδοι στο παρελθόν δίνουν σκληρό αγώνα για να μην τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους. Υπάρχει και αυτός ο λόγος στην απόφασή μας.

Όμως πρώτα απ΄όλα και πάνω απ΄ όλα έχει να κάνει με την αντιδημοκρατική, αυταρχική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ.



  • Απόφαση που ισοδυναμεί με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Απόφαση που ισοδυναμεί με την κατάργηση του νόμιμου Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος μας να μπορούμε να απεργούμε και να αντιστεκόμαστε όταν μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους και σκλάβους.



   Η απόφαση αυτή βάζει στον πάγο, και στην κατάψυξη την

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ



  • Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

   ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΜΜ

  • 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31/1/2013
  • Η ΓΣΕΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ



Το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πρώτα από όλα και πάνω απ΄όλα

 

ως απάντηση

  • Στον αυταρχισμό της κυβέρνησης,
  • Στην παράνομη, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση της επίταξης – επιστράτευσης των συναδέλφων μας απεργών του ΜΕΤΡΟ,
  • Στην ποινικοποίηση των αγώνων του εργατικού κινήματος,

ως απάντηση

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ETE-ΔΕΗ/ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ:«Έγκλημα εκ προμελέτης;»

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,
Στο Λ.Κ.Μ. και με τις ευλογίες της Γ.Δ.ΟΡ. διανύουμε ημέρες «αποκάλυψης» και ο χώρος εργασίας μας έχει γίνει τόπος μαρτυρίου απ’ τις εγκληματικές ενέργειες που έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται εις βάρος των εργαζομένων και του εθνικού μας καυσίμου του Λιγνίτη. 
Η άναρχη και ληστρική εξόρυξη του κοιτάσματος στις πλούσιες περιοχές το προηγούμενο διάστημα χωρίς να έχει υπάρξει μια μακροχρόνια μελέτη κι η οποία να εξασφαλίζει την ορθολογική εξόρυξη κρατώντας σταθερή τη σχέση εκμετάλλευσης για  την απρόσκοπτη τροφοδοσία των μονάδων.

Η εργολαβοποίηση της εξόρυξης  η οποία έχει αμφίβολα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτό φάνηκε απ’ την έξοδο της IV Μονάδας που τροφοδοτείτο με εργολαβικό καύσιμο αμφιβόλου ποιότητας.
Η απαξίωση του πάγιου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ως βοηθητικός των εργολαβιών.
Η τεράστια έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού  και  η λεηλάτιση των Συνεργείων Υποστήριξης .
Η αδυναμία να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις, το «σκέπασμα» ποσότητας λιγνίτη «από αστοχίες».
Η παντελή έλλειψη μέριμνας υποδομών  με αποτέλεσμα το Ορυχείο να έχει γίνει «Γαλάζια λίμνη» 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Όλα αυτά     έχουν ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του δεύτερου Ενεργειακού Λιγνιτικού Κέντρου της χώρας να τεθούν  εκτός λειτουργίας από έλλειψη καυσίμου. Είναι τυχαίο;   Υπάρχει σκοπιμότητα;

Μήπως όταν συνδεθεί η 5η Μονάδα  με το Φ.Α. σταματήσει η λιγνιτική παραγωγή;
Κύριοι της Δ.Λ.Κ.Μ. εσείς μαζί με τον Γ.Δ.ΟΡ. δεν είστε που μέχρι πριν λίγο καιρό λέγατε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό ; Ξαφνικά ανακαλύψατε «την Αμερική», ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού; Εσείς δεν είστε υπεύθυνοι για τις υποδομές που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Ορυχείου;

Είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Λ.Κ.Μ. κι αν είχατε λίγο απ’ το φιλότιμο που επιδεικνύουμε όλοι οι εργαζόμενοι του Λ.Κ.Μ. θα είχατε παραιτηθεί απ’ τη θέση σας και θα είχατε ζητήσει μια μεγάλη ΣΥΓΝΩΜΗ απ’ το προσωπικό που στήριξε την εργασία του.
Επίσης σας καλούμε να σταματήσετε να πανηγυρίζετε για την κερδοφορία σας πάνω στους νεκρούς μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΗ: Θα αυξήσει την υδροηλεκτρική παραγωγή

Οι πολύ αυξημένες εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών  λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, ανάσχεση πλημμυρών κ.λπ., αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.
Τα υδατικά αποθέματα στους Tαμιευτήρες  βρίσκονται στα επίπεδα των 2.370 περίπου GWh, αυξημένα κατά περίπου 46% έναντι των αποθεμάτων του 2012 της αντίστοιχης περιόδου (περίπου 1.620 GWh) και κατά περίπου 18% έναντι των στατιστικά μεγίστων αποδεκτών αποθεμάτων της περιόδου.
Για το σκοπό αυτό, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ απαιτείται σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο.
Το γεγονός αυτό θα ωφελήσει τη ΔΕΗ αφού το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς είναι χαμηλότερο από ό,τι στις μονάδες λιγνίτη, φυσικού αερίου και πετρελαίου που χρησιμοποιεί η εταιρεία. 
 
 

Πoιοι δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα κατά 42%



Ζήτηση... υψηλών βολτ καταγράφεται στη ΔΕΗ για το κατά 42% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει εδώ και οκτώ μέρες στην επιχείρηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έχουν υποβληθεί τηλεφωνικά γύρω στις 14.000 αιτήσεις. Το ειδικό τιμολόγιο απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι χαμηλότερο κατά 42% σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
3. Η κατανάλωση είναι από 200 kWh (κιλοβατώρες) έως 1.500 ή 1.700 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων. Αν το νοικοκυριό κάψει πάνω από αυτά τα όρια τότε η χρέωση γίνεται με τις τιμές του κανονικού οικιακού τιμολογίου. Επίσης στα όρια των 1.500 kWh ή 1.700 kWh δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.
Οι δικαιούχοι Οι κατηγορίες των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου είναι:
· Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh
  • Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh
  • Μακροχρόνια άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά, στο οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.
  • Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.
  • Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης: Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 kWh. Οι καταναλώσεις, πέραν των 2.000kWh, θα τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, όπως ισχύει κάθε φορά.
Τα δικαιολογητικά Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:
 

1. Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)
2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)
3. Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης και μόνο χρειάζεται επιπλέον βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.
Η εφαρμογή του ΚΟΤ, αφού έχει υποβληθεί η αίτηση, ξεκινά από τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς (Υπ.Οικονομικών, ΟΑΕΔ) και θα αφορά στο σύνολο της ημερήσιας κατανάλωσης, ανεξάρτητα δηλ. εάν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά και διάστημα πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελέγχου.
Αλλαγή παροχής
Όσοι δεν έχουν στο όνομά τους παροχή ρεύματος μπορούν να κάνουν αλλαγή χωρίς να χρειάζεται να προπληρώσουν τη λεγόμενη «εγγύηση». Το ύψος αυτής δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ και θα επιμερίζεται σε έξι ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή τους στους επόμενους λογαριασμούς.
Που υποβάλλονται οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλονται:
- ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (Διαχειριστής Δικτύου ή Διαχειριστής μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) στο www.dei.gr. - Τηλεφωνικά στο 210-9298000 (αστική χρέωση) τις μέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7πμ-10μμ και το Σάββατο τις ώρες 7πμ- 3μμ Στα καταστήματα της ΔΕΗ γίνεται μόνον διανομή ενημερωτικού εντύπου σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και παρέχονται σχετικές πληροφορίες.  


(imerisia.gr)

Γερμανικό πρέσινγκ διαρκείας στη ΔΕΗ



Η πώληση δύο ή τριών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και συγκεκριμένα μιας μονάδας λιγνίτη, μιας υδροηλεκτρικής και ίσως και μιας μονάδας φυσικού αερίου σε ξένες ή και ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει ήδη περάσει το 17% των μετοχών της Επιχείρησης. Να κοπεί σε φέτες, που θα πουληθούν, η Επιχείρηση...  
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει επανέρχονται τώρα στο προσκήνιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι πιέσεις για να μικρύνει η ΔΕΗ και τα μερίδιά της στην αγορά αποτελούν ευρωπαϊκή επιλογή και προωθούνται τόσο με το Μνημόνιο όσο και με τις κοινοτικές πολιτικές στην ενέργεια που πιέζουν για τη συμμετοχή ιδιωτών στην εκμετάλλευση λιγνίτη και υδάτινων πόρων.
Γερμανική διείσδυση
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός στόχος της Ανγκελα Μέρκελ για γερμανική διείσδυση στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα. Ετσι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επιταχύνεται και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται κατευθύνσεις για το πώς θα γίνει, μέχρι το τέλος του μήνα. Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο να πουληθεί το 17% των μετοχών της Επιχείρησης που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ή ακόμα να επιλεγούν ταυτόχρονα και οι δύο λύσεις, με πώληση μονάδων όσο και μετοχών της ΔΕΗ. Το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων θεωρείται δεδομένο και το πρέσινγκ της RWE στη ΔΕΗ διαρκεί χρόνια και προϋπάρχει των γεγονότων, με το οποία ναυάγησε τελικά επί της προεδρίας στη ΔΕΗ του Τάκη Αθανασόπουλου η συμφωνία μεταξύ RWE και ΔΕΗ για τη δημιουργία από κοινού μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Ωστόσο κι ενώ εξετάζεται το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε μiα προσπάθεια να υιοθετηθεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ιταλικής ENEL, η κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες εφαρμογής του, καθώς και το πόσο χρονοβόρο μπορεί να αποδειχθεί ακόμα κι αν προχωρήσει.  
Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ θεωρείται δεδομένη και επιβεβαιώθηκε προς την «Ε», ενώ κάποιοι ήδη ανατρέχουν στην περίοδο που η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η RWE και ο Τ. Αθανασόπουλος είχαν ξανασυναντηθεί.  
Ενα παιχνίδι της μοίρας φέρνει τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ να είναι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ και να προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.Τα νομικά και οικονομικά εμπόδια σε περίπτωση που επιλεγεί η πώληση μονάδων εκτιμάται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη πως είναι μεγάλα, ενώ τίθεται και το ζήτημα της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Το ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει συμμετοχή στην περιουσία (πάγια) της Επιχείρησης.  


Ελευθεροτυπία

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ενοποίηση ή διαχωρισμός & αποξήλωση παροχής

Για την ενοποίηση ή διαχωρισμό παροχών, λόγω τροποποίησης της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης του ακινήτου, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος (ιδιοκτήτης του ακινήτου) να απευθυνθεί με αίτησή του στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης:

Συγκεκριμένα απαιτείται :
  • Αδειούχος ιδιώτης ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης να διαρρυθμίσει κατάλληλα την εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση του ακινήτου
  • Να υποβληθεί σχετική αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
  • Να υποβληθεί στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., μαζί με την αίτηση, νέα ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου) όπου θα αναφέρονται οι αλλαγές στην εσωτερική εγκατάσταση του ακινήτου (δυο ή περισσότερες ΥΔΕ σε περίπτωση διαχωρισμού)
  • Σχετικό έγγραφο από τον αρμόδιο Δήμο με τα νέα τετραγωνικά μέτρα μετά το διαχωρισμό ή την ενοποίηση.

    Αποξήλωση παροχής

    Για την αποξήλωση παροχής λόγω κατεδάφισης του ακινήτου ή λόγω επικινδυνότητας απαιτούνται τα ακόλουθα: 
    1. Αίτηση μικρών εργασιών (έντυπο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.)
    2. Άδεια κατεδάφισης (σε περίπτωση κατεδάφισης)

Συζητείται «ρήτρα ρύπων» για τα τιμολόγια του ρεύματος

http://www.energypress.gr/
Με την αύξηση που εφαρμόστηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου και τον καθορισμό εκ μέρους της ΡΑΕ και του υπουργείου του προσδοκώμενου εσόδου για την επιχείρηση το 2013, έχει ουσιαστικά οριστικοποιηθεί το ύψος στο οποίο θα βρίσκονται τα τιμολόγια τον ερχόμενο Ιούλιο που απελευθερώνονται (μεσοσταθμικά περίπου 16% υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2012).
Η απελευθέρωση στα τιμολόγια δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να τα διαμορφώσει όπως θέλει. Αντίθετα, οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΡΑΕ. Με δεδομένο ότι η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει ήδη για τα κοστολογικά δεδομένα της επιχείρησης και το μέγιστο έσοδο του 2013,  θεωρείται απίθανη έως αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή εντός του έτους, παρά την απελευθέρωση.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι αυτές που ζήτησε η ΔΕΗ και δεν δίνουν περιθώρια στην επιχείρηση να προχωρήσει σε οικονομική εξυγίανση και επενδύσεις. Ωστόσο δεν βαθαίνουν την κρίση της και αφήνουν περιθώρια να ανοίξει εκ νέου, σε υγιέστερες πλέον βάσεις, η λιανική του ρεύματος και ο ανταγωνισμός από τους άλλους παραγωγούς ρεύματος.
Ρήτρα ρύπων
Υπάρχει όμως μια παράμετρος στην εξίσωση που διατηρεί υψηλό βαθμό απροσδιοριστίας και μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Είναι το κόστος των δικαιωμάτων για ρύπους. Οι υπολογισμοί κόστους έχουν γίνει με σχετικά χαμηλές τιμές στο χρηματιστήριο ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι, αν αυξηθούν, όπως επιδιώκουν ορισμένες δυνάμεις στην Ευρώπη, η ισορροπία θα διαταραχθεί εκ νέου και η ΔΕΗ θα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και για να είναι καθαρό το τοπίο του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος, η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να ζητήσει, μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούλιο, να ισχύσει ένα είδος «ρήτρας CO2». Δηλαδή να ανεβαίνουν αυτόματα τα τιμολόγια όταν ανεβαίνουν οι τιμές των ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια και να μειώνονται αντίστοιχα όταν κατεβαίνουν.
Στο ναδίρ
Προς το παρόν πάντως, τα δικαιώματα ρύπων βρίσκονται στο ναδίρ. Οι τιμές έπεσαν τη Δευτέρα κάτω από τα 5 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, μετά την αποτυχία της Γερμανίας να διαθέσει δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ), που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη δημοπρασία 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ελλείψει εντολών αγοράς σε τιμή ίση ή πάνω από την τιμή εκκίνησης.
Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, στο οποίο έπεσε το συμβόλαιο Δεκεμβρίου τη Δευτέρα, που είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές των ρύπων στην Ε.Ε.
Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες δημοπρασίες για δικαιώματα ρύπων δεν έχει κάνει ούτε το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, προφανώς λόγω των χαμηλών τιμών.

"Μην παίζεται κορώνα – γράμματα τις τύχες του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης"


ΔΑΚΕ – ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ /ΚΗΕ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
  
                   

         ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης με την ανακοίνωση αυτή θέλουν να συγχαρούν την Γενική Διεύθυνση Ορυχείων κ. Νικολακάκο Παν. και την Δ/νση ΛΚΜ κ.κ. Κουστέρη Π., Καβουρίνο Χ., Στασινάκη Α. για την επιτυχία τους και την επίτευξη των στόχων τους!!!
Συγχαρητήρια κύριοι, τα καταφέρατε!!!
Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής τέθηκε εκτός δικτύου από έλλειψη λιγνίτη!!!
ΒΟΑ όλη η χώρα για το κατόρθωμά σας αυτό.

Γιατί περί κατορθώματος θεωρείται όταν για το ΛΚΜ με τον μεγαλύτερο πάγιο εξοπλισμό απ’ την κατασκευή του να μην μπορεί να δώσει τον αναγκαίο λιγνίτη για την λειτουργία των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής.
Απορίας άξιον είναι ότι η μονάδα Νο4 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για 40 ημέρες κάνοντας την ετήσια συντήρησή της.
Τότε τι κάνατε κύριοι της Δ/νσης ΛΚΜ. Αντί να γίνεται και εσείς «μέρμηγκες» και να «κουβαλήστε» λιγνίτη ενόψει του χειμώνα μείνατε απαθείς και συνεχίσατε το τραγούδι ως «τζίτζικες»,  «αντιδρώντας» για τις υπερβολικές περικοπές σας ;;;
Πώς να μείνει κέρδος στην επιχείρηση για τους εργαζομένους όμως όταν για την μονάδα Νο4  είχε προβλεφτεί για το 2012 να καταναλώσει 2,2 εκ. €  για πετρέλαιο και τον μήνα Δεκέμβριο μόνο είχε 1,7 εκ. € ;;;
Τώρα μας βγάλατε την παλιά συνηθισμένη λύση. Να φέρουμε στην Μεγαλόπολη λιθάνθρακα μιας και είναι φθηνότερος και άρα συμφέρει την επιχείρηση!!!
Δεν μας λέτε όμως κατά πόσο θα επηρεάσει περιβαλλοντολογικά το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης    και πόσο θα ταλαιπωρηθούν για άλλη μια φορά οι λέβητες των Σταθμών.
Δεν θέλουμε κύριοι της Δ/νσης ΛΚΜ και Γενικής Δ/νσης Ορυχείων να ζήσουμε για άλλη μια φορά τις συνέπειες και τον άδικο χαμό συναδέλφων όπως στο περιβόητο «Magaldi».

Η θλίψη που έχει καταλάβει το προσωπικό της επιχείρησης αλλά και η αγωνία είναι για το τι θα γίνει στην πορεία αφού για όσους γνωρίζουν από Ορυχεία βλέπουν ένα απέραντο γκρίζο στα μέτωπα των εκσκαφέων.
Μήπως νομίζουν οι ανεύθυνοι – υπεύθυνοι του ΛΚΜ ότι με τους «κολλητούς» τους εργολάβους θα τροφοδοτηθούν οι μονάδες με λιγνίτη ;;;
Οι μονάδες για να λειτουργήσουν τους ενημερώνουμε ότι χρειάζονται 25.000 t  λιγνίτη το 24ώρο και μάλιστα καλής ποιότητας για να κατορθώσουν να δώσουν τα MW που χρειάζεται το δίκτυο.
Φτάνει πλέον κύριοι ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
Αρκετά μας σώσατε, δεν επιζητούμε άλλη τέτοια σωτηρία.
Αποδείξατε ότι δεν μπορείτε να διοικήσετε ούτε περίπτερο γιατί θα ξέμεινε από προϊόντα.

Προσπαθείτε να ασκήσετε διοίκηση με το γονατογράφημα που έχετε ετοιμάσει πρόχειρα, γρήγορα άνευ σχεδιασμού και δράσης.
Κύριοι δείξατε ότι είστε κατώτεροι κατά πολύ των περιστάσεων. Ο βασικός μέτοχος και ο ελληνικός λαός σας εμπιστεύτηκε την λειτουργία του δεύτερου λιγνιτικού ενεργειακού κέντρου  της χώρας κι εσείς με τις συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες σας την οδηγείται στην καταστροφή.
Φτάνει πια δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτήν σας την ανευθυνότητα.
Δεν πείθεται κανέναν πλέον ότι είστε οι κατάλληλοι επαγγελματίες του είδους γιατί  δεν μπορείτε να ανατρέψετε την προδιαγεγραμμένη πορεία του Λ.Κ.Μ. που και σεις έχετε συμβάλει.
Λίγη τσίπα δεν υπάρχει; Διευκολύνεται αυτούς που σας εμπιστεύτηκαν και υποβάλλεται την παραίτησή σας. Μην στέκεστε πίσω από το συμβόλαιό σας με την ΔΕΗ Α.Ε.
Μην παίζεται κορώνα – γράμματα τις τύχες του ΛΚΜ, τις ζωές των εργαζομένων , των οικογενειών τους και του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.
ΚΑΛΟΥΜΕ το Δ/Σ και Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Α. ΖΕΡΒΟ.
Να σπάσει επιτέλους αυγά για να κάνει ομελέτα.
Φτάνουν πια τα μεγάλα λόγια τα ωραία.
Κάντε το καθήκον σας έναντι του ελληνικού λαού και σώστε την επιχείρησή του.
Αποδείξτε ότι δεν είστε μέρος του προβλήματος που θέλει την ΔΕΗ Α.Ε. στα γόνατα έρμαιο του κάθε δυνάστη «επενδυτή»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως ταξικό συνδικάτο που πολλές φορές στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε για τις θέσεις και τη στάση της, εκφράζει τη Συμπαράσταση και Αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ.
   Έναν αγώνα που σκοπό και στόχο έχει το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να ζει αξιοπρεπώς.
   Χαρακτηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας δίκαιο γιατί δεν αφορά στη διατήρηση προνομίων αλλά το να μπορούν με το ύψος του μισθού τους να ζουν αξιοπρεπώς.
   Χρυσοπληρωμένοι παπαγάλοι του συστήματος, σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας που είναι άνεργοι εξαιτίας του συστήματος, που εσείς στηρίζετε, σας λέμε ότι η εργασία είναι δικαίωμα (και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένο) και όχι δώρο και πρέπει να αμείβεται τόσο ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε εργαζόμενο να ζει αξιοπρεπώς.
   Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι η μιζέρια και η ανεργία που έχετε ρίξει 1.500.000 συνανθρώπους μας. Το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
   Σε όλους όσοι με περίσσιο θράσος κάνουν λόγο για διατήρηση προνομίων και κεκτημένων ενώ είναι οι ίδιοι που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες € καταθέσεις και αμέτρητα ακίνητα,
   σε όλους όσοι μιλάνε για υψηλόμισθους ενώ οι ίδιοι παίρνουν δεκάδες χιλιάδες € μισθό μηνιαίως τους λέμε ότι το μέτρο σύγκρισης των μισθών των εργαζομένων -που και αυτοί έχουν ψυχή- δεν μπορεί να είναι (και δεν θα το δεχτούμε) το «δώρο» του ότι ,τουλάχιστον, εμείς έχουμε δουλειά.
Οι εργαζόμενοι ποτέ δεν ζητήσαμε πλούτη και παλάτια.
Ποτέ δεν επιδιώξαμε τη χλιδή.
Εκείνο που ζητούμε είναι να ζούμε ως άνθρωποι.
   Όσο και αν προσπαθούν οι «πρόθυμοι» δεν θα καταφέρουν να μας διαιρέσουν από τους συνανθρώπους μας που είναι άνεργοι αλλά και από τους άλλους εργαζομένους.
   Δεν θα μας διαιρέσετε γιατί ποτέ δεν παλέψαμε και δεν αγωνιστήκαμε μόνον για τον εαυτό μας.
   Στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας, το βασικό ζήτημα είναι οι άνεργοι συνάνθρωποί μας και αμέσως μετά οι αξιοπρεπείς μισθοί για όλους.
   Λεφτά υπάρχουν
   Τα έχουν οι «μεγαλο – καρχαρίες» και οι «αυλικοί» τους….
   Τα έχουν όσοι είναι στη λίστα που κρύβατε στα συρτάρια σας και κυρίως στις χιλιάδες άλλες που υπάρχουν με τους έχοντες και κατέχοντες που τα απόκτησαν σε βάρος του λαού.
ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ !
ΔΕΝ ΤΑ ΚΛΕΨΑΜΕ ΜΑΖΙ !
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
ΥΓ. Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αλληλεγγύη που εκφράζει ο καθένας δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον αγώνα των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, για μια ακόμα φορά καλούμε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ να κάνει το αυτονόητο, να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων με μια και μόνο στόχευση:
Το τσάκισμα αυτών των βάρβαρων – αντεργατικών πολιτικών που μπορεί να γίνει μόνον με καλά οργανωμένο , σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ

ΕΤΕ-ΔΕΗ: "ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ"

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς: Διευ/ντα Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ κ. ΚΟΛΛΙΑ Γ.
Κύριε Διευθύνοντα,
Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας, για την ύπαρξη φαινομένων παρέμβασης στο δίκτυο διανομής από τρίτους , για ηλεκτροδότηση πελάτη μετά την διακοπή λόγω χρέους , σας ζητούσαμε την διερεύνηση του περιστατικού και ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα αυτής .
Ταυτόχρονα ,στην ίδια επιστολή θέταμε και το ζήτημα της στέγασης και καθημερινής παρουσίας στην περιοχή

Αθήνας εργολάβου .Σας θέταμε τα πολλά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από αυτή την χορηγία, χωρίς να προβλέπεται στην σύμβαση με τον ανάδοχο.
Οι εξελίξεις με την περίπτωση συναδέλφου, που   καταγγέλλεται ότι εργάζονταν για εργασίες εργολάβου, σε χρόνο κανονικού ωραρίου αποδεικνύει ότι η επιλογή στέγασης εργολαβιών σε χώρους ΔΕΔΔΗΕ, δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθούν παραβατικές συμπεριφορές από συναδέλφους αλλά δημιουργεί και κλίμα έντασης- καχυποψίας μεταξύ των συναδέλφων.
Σας καλούμε να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι οι όποιες εργολαβίες θα κινούνται μέσα στα πλαίσια των συμβάσεων και ζητούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειες σας.  
Εμείς από την πλευρά μας ,τέτοια ζητήματα που δημιουργούν ερωτηματικά για το σύνολο του τεχνικού προσωπικού της επιχείρησης ,τα έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένως και με σαφήνεια. Τέτοιες συμπεριφορές σαν αυτή που καταγγέλλεται, δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία του τεχνικού προσωπικού. Προσωπικού που καθημερινά ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη της αποστολής της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα δικαιώνουν, οι όποιες παραφωνίες , την πάγια θέση της ΕΤΕ-ΔΕΗ για την αναγκαιότητα προσλήψεων τεχνικού προσωπικού , που θα επιτρέψει την σωστή διαχείριση του προσωπικού και θα αποτρέψει την είσοδο εργολαβιών, σε ευαίσθητες από πολλές πλευρές εργασίες.
                                                         ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ-ΔΕΗ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΒΛΑΣΤΟΣ   ΑΓΓΕΛΟΣ                                                          ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΕΤΕ-ΔΕΗ: Πρόγραμμα αιμοδοσίας - Φεβρουάριος 2013

 Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ε.ΤΕ/ΔΕΗ καλεί τους συναδέλφους, να αφιερώσουν για άλλη μία φορά 10 λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο τους, δίνοντας   αίμα και σώζοντας την ίδια στιγμή τη ζωή ενός συνανθρώπου μας, συμμετέχοντας στις Εθελοντικές Αιμοδοσίες που διοργανώνονται μέσα στο Φεβρουάριο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2013

                         ΡΟΥΦ                                            07.00-12.00 π.μ.  


ΤΡΙΤΗ   5   ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2013

                             ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ                       08.00-13.30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ   7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2013

                           ΠΕΡΙΟΧΗ   ΘΗΒΑΣ                            10.00-13.30 π.μ.

ΤΡΙΤΗ   12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2013

                           ΕΛΑΪΔΑ                                                   08.00-13.30 π.μ.

    

                                                   ΤΡΙΤΗ   19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013

                          ΚΑΤΑΝΟΜΗ (ΤΑΛΔ)                               08.00-13.30 π.μ.              


ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ

ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ

ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ - ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                 ΔΡΟΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ


Πόσο θα πληρώσετε για ρεύμα ανάλογα με την κατανάλωσή σας


Μια ιδιαίτερα χρήσιμη μελέτη πραγματοποίησε η ΡΑΕ με βάση τα τελευταία τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, διαμόρφωσε αναλυτικό οδηγό για διευκόλυνση των καταναλωτών στον οποίο παρουσιάζονται εκτιμήσεις για την τελική διαμόρφωση των λογαριασμών τετραμήνου, τόσο για οικιακή όσο και για εμπορική χρήση, αναλόγως με την κατανάλωση. Σημειώνεται ότι οι τιμές που παραθέτει η ΡΑΕ περιλαμβάνουν όλες τις χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός φόρων (ΔΕΤΕ,ΕΦΚ,ΦΠΑ) και χρεώσεων υπέρ τρίτων (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι, ΕΡΤ). Για τη βέλτιση αξιοποίηση του οδηγού, η ΡΑΕ προτείνει: ● Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας, ή της επιχείρησής σας. ● Ιδανικά, χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις (3) εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας. ● Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή, για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.
● Σε περίπτωση που έχετε και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να προσθέσετε στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας, το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας.

 Παραδείγματα για Οικιακούς Πελάτες (βάσει τιμολογίων ΔΕΗ):
- Για έναν οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 800kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 100,12 ευρώ. - Για έναν οικιακό πελάτη με τριφασική παροχή 25kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 600kWh και νύχτας 200kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 102,74 ευρώ. Παραδείγματα για Εμπορικούς Πελάτες ή κοινόχρηστα πολυκατοικίας (βάσει τιμολογίου Γ21 ΔΕΗ): - Για ένα κατάστημα με μονοφασική παροχή 8kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 172,53 ευρώ. - Για μια πολυκατοικία με τριφασική παροχή 25kVA και τετραμηνιαία κατανάλωση 700kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 134,80 ευρώ.
 http://www.energypress.gr

Υποδείξεις από τη ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ για μείωση του κόστους


Μια σειρά από λειτουργικές εξοικονομήσεις που θα μπορούσε να έχει κάνει η ΔΕΗ και οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής της, επισημαίνει η ΡΑΕ στη γνωμοδότηση που εξέδωσε για το εύλογο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ το 2013. Η γνωμοδότηση έγινε στις αρχές Ιανουαρίου και προ ημερών αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», έχει δε ιδιαίτερη σημασία η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η Αρχή για να «κόψει» μέρος των κοστολογικών δεδομένων που είχε καταθέσει η ΔΕΗ. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό που λέει η ΡΑΕ είναι ότι δεν αποδέχεται τα κόστη που δηλώνει η ΔΕΗ παρά μόνον στο βαθμό που είναι αναπόφευκτα. Και σημειώνει τους τομείς στους οποίους υπάρχουν κόστη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Τέτοιοι είναι τα δικαιώματα ρύπων, η λειτουργία των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας. Όπως σημειώνεται από τη ΡΑΕ, το κόστος των ρύπων θα ήταν χαμηλότερο εφόσον η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στη διάθεσή της. Τέτοια είναι η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλότερες τιμές, μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία στη πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, όχι όμως και η ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ μείωσε το ποσό που δήλωνε η ΔΕΗ ως απαραίτητο για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ, που όπως σημειώνει η ΡΑΕ αντί να μειώνεται, αυτό αυξάνεται, και στο κόστος εξόρυξης λιγνίτη (ορυχεία). «Παρά τις σημαντικές μειώσεις που έχουν ήδη σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ, το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως προϋπολογίζεται από τη ΔΕΗ για το 2013, δεν ακολουθεί τις μειώσεις αυτές, αντιθέτως παραμένει σταθερό για τη δραστηριότητα της παραγωγής (μονάδες), ενώ στην περίπτωση της εμπορίας αυξάνεται κατά... περίπου 24% συγκριτικά με το ποσό που είχε κριθεί ως εύλογο από της ΡΑΕ για το 2012». Για το λόγο αυτό, η ΡΑΕ περιέκοψε κατά 10% την αναγνωριζόμενη δαπάνη για την παραγωγή και κατά 15% την αναγνωριζόμενη δαπάνη για την εμπορία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον τομέα εξόρυξης λιγνίτη, δηλαδή στη λειτουργία των ορυχείων, όπου η ΡΑΕ εντοπίζει περιθώρια βελτίωσης. «Υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας των ορυχείων, καθώς και του περιορισμού του κόστους και της απόδοσης επί των απασχολούμενων κεφαλαίων που περιλαμβάνεται στην εσωτερική τιμολόγηση του λιγνίτη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, εισηγήθηκε να μειωθούν τα κόστη λιγνίτη στα επίπεδα του 2012, δηλαδή στα 804 εκ. ευρώ. Η ΡΑΕ διαπιστώνει ακόμα ότι στην πρόταση της ΔΕΗ υπήρχαν και κόστη για το 2013 για μονάδες ηλεκτρισμού που δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν φέτος, όπως η Μεγαλόπολη 5. Σε όλους τους παραπάνω λόγους, οφείλεται το γεγονός ότι ενώ η ΔΕΗ είχε ζητήσει το επιτρεπόμενο έσοδό της για το 2013 να είναι 4,82 δισ. ευρώ, η ΡΑΕ της το περιέκοψε στα 4,268 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 3,090 δισ. ευρώ αφορούσαν τους πελάτες χαμηλής τάσης, ποσό που περικόπηκε περαιτέρω στα 2,89 δις. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ.
 http://www.energypress.gr/

Mήνυση κατ' αγνώστων από τη ΔΕΗ για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη «Βίλα Αμαλία»

Στο χώρο της «Βίλα Αμαλία» βρέθηκαν τεχνικοί της ΔΕΗ όπου διαπίστωσαν κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και διέκοψαν την παράνομη σύνδεση.
Το πρωί της Τρίτης, τεχνικό συνεργείο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας -θυγατρικής της ΔΕΗ- εντόπισε απευθείας σύνδεση με το δίκτυο χαμηλής τάσης και αφού διέκοψαν την παράνομη παροχή, κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων για τη ρευματοκλοπή.
Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός πως οι ενέργειες του ΔΕΔΔΗΕ έγιναν έπειτα από τις δύο αστυνομικές επιχειρήσεις στο κτίριο, παρά το γεγονός πως η κατάληψη και η κλοπή ρεύματος είναι «ιστορία» αρκετών ετών.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τέλος Ιανουαρίου το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ


Μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να ανακοινωθεί το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Ήδη έχει παρέλθει, από το τέλος του 2012, η προθεσμία που έχει τεθεί από το μνημόνιο για την οριστικοποίηση του σχεδίου, το οποίο πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2013. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, σε αντίθεση με εκείνη της ΔΕΠΑ, φαίνεται ότι «συγκινεί» τις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν ατύπως το ενδιαφέρον τους. Άλλωστε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για την εκδήλωση του εκδοτικού ομίλου «Die Welt», ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιχειρηματίες τους οποίους συνάντησε να «αγοράσουν Ελλάδα» και η ανταπόκριση που βρήκε συνδέεται προνομιακά με το χώρο της ενέργειας. Το «χαρτί» της ΔΕΗ, δε, σε αυτόν τον τομέα, θεωρείται το ισχυρό. Ποιο θα είναι όμως το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης; Το σενάριο της δημιουργίας μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ» δηλαδή θυγατρικών στις οποίες θα περάσουν μονάδες της επιχείρησης αντιπροσωπευτικές του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές και ίσως φυσικού αερίου)  και οι οποίες θυγατρικές θα βγούν προς πώληση, είναι πρώτο «πάνω στο τραπέζι». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζει το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή. Όμως για να υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει πρώτα να έχει καθοριστεί το σχέδιο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο. Ο επενδυτής, λοιπόν, θα μπεί έχοντας γνώση του ποια θα είναι η ΔΕΗ της επόμενης μέρας. Τη λύση του στρατηγικού επενδυτή, την προωθεί με επιμονή το ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του Ταμείου θέλει να έχει σύντομα αποτελέσματα, και θεωρεί ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη λύση. Άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ δεν ασχολείται με την ανάγκη πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα, παράμετρο όμως που είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. 
 Έτσι προχωρούν οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και πώλησης μονάδων της.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για την αγορά πακέτου μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το management (στρατηγικός επενδυτής) δεν μπορεί να υπολογίζει κανείς στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς τίθεται και θέμα κανόνων ανταγωνισμού. Αντίθετα, οι όμιλοι αυτοί (Μυτιληναίος σε συνεργασία με Βαρδινογιάννη, Elpedison και TEΡNA) θεωρούνται ως πιθανοί διεκδικητές των «μικρών ΔΕΗ» καθώς έτσι θα βελτιώσουν το ενεργειακό τους μίγμα, θα ενισχύσουν τη θέση τους και συνεπώς θα μπορούν με αξιώσεις να διεκδικήσουν ικανό μερίδιο της λιανικής αγοράς ρεύματος.

Νέο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ - Δικαιούχοι και Προϋποθέσεις

Με βάση το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής καταγράψαμε τους όρους, τις βασικές προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του Νέου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).
 
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο
4. Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.
Με το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ Ι&ΙΙ) παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει από 01.01.13, η οποία πλέον θα αφορά το σύνολο της κατανάλωσης του δικαιούχου.
Δικαιούχοι
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) Ι :
Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.
Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) ΙΙ :
Άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh. Στο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας
Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.
Άτομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης: Άτομα, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€ με τετραμηνιαία κατανάλωση έως και 2.000kWh. Σε περίπτωση υπέρβασης του προηγούμενου ορίου, χωρίς να απεντάσσονται από το ΚΟΤ, το υπόλοιπο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης πέραν των 2.000kWh δεν θα επιδοτείται μέσω ΚΟΤ.
Απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή αίτησης του δικαιούχου ΚΟΤ – Απλή διαδικασία
Η διαδικασία παραμένει απλή και γρήγορη. Για τους πελάτες που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση απαιτούνται μόνο:
1. Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)
2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)
• Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης και μόνο χρειάζεται επιπλέον βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.