Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Φ.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Χρειαζόμαστε εκπροσώπους που να ταυτίζονται με τον εργαζόμενο"



 O Φώτης Νικολόπουλος στέλεχος της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ απαντά
στις ερωτήσεις του DeiNews μιας και θα διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων του,  στις επερχόμενες εκλογές για την επιλογή εκπροσώπου εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Ποια είναι τα βασικά εργασιακά και υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΑΔΜΗΕ αυτή την χρονική περίοδο;

Μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επαρκούς στελέχωσης των συνεργείων για την συντήρηση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και μείωση στα συνεργεία κατασκευών Νέων Έργων Μεταφοράς. Το γεγονός αυτό οδηγεί είτε σε πλημμελή συντήρηση του συστήματος, αδυναμία επαρκούς στελέχωσης των Υ/Σ και των ΚΥΤ και τη μείωση των νέων έργων που αναπτύσσονται με ίδιες δυνάμεις. Μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει την εταιρεία στη σύναψη εργολαβιών για τη συντήρηση και ανάπτυξη του συστήματος. Προς επίλυση του θέματος θα μπορούσε με μέριμνα της Διοίκησης της εταιρείας αλλά και της ΔΕΗ να προσληφθεί ειδικευμένο προσωπικό.

Η παλαιότητα του μηχανογραφικού εξοπλισμού στα Κέντρα Κατανομής που συντηρείται εκ των ενόντων και μας υποχρεώνει να είμαστε δέσμιοι μιας και μόνο εταιρείας που μας έχει προμηθεύσει κατά το παρελθόν τα εν λόγω συστήματα.

Χρειάζεται επανακαθορισμός στρατηγικής σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και ανάγκες.



Πείτε μας αν γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι περιουσία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. για το ελληνικό κράτος;

Το Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για το Ελληνικό Κράτος καθώς από αυτό εξαρτάται η ομαλή ηλεκτροδότηση της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι μόνο. Μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος γίνονται τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, το διασυνοριακό εμπόριο. Η ανάπτυξη του Σ.Μ.Η.Ε. είναι κρίσιμη για την είσοδο νέων παραγωγών στο σύστημα  με ισονομία και αξιοκρατία που θα οδηγήσει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.



Πιστεύετε ότι οι διαγωνισμοί και τα έργα που γίνονται στον ΑΔΜΗΕ, έχουν αναπτυξιακό και χρήσιμο χαρακτήρα;

Οι διαγωνισμοί και τα έργα που γίνονται βασίζονται στο δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ και κατατίθεται στη ΡΑΕ έως την 31 Μαρτίου κάθε έτους. Βασίζεται στην υφιστάμενη και προβλεπόμενη προσφορά και ζήτηση με σκοπό να διασφαλισθεί η επάρκεια του συστήματος και η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Εξ άλλου η ΑΔΜΗΕ ΑΕ οφείλει να καταρτίζει και να δημοσιεύει διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες για τη χωρίς διακρίσεις σύνδεση νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής στο ΕΣΜΗΕ κατόπιν προηγούμενης έγκρισης της ΡΑΕ.



Οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ για ποιους λόγους πρέπει  να ψηφίσουν την παράταξη της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ , στις επερχόμενες εκλογές που γίνονται για το Δ.Σ για τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ.;

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ είναι ένα ενωτικό  ανεξάρτητο με ελεύθερη δράση ψηφοδέλτιο που
συμπεριλαμβάνει υποψηφίους από όλους τους χώρους δουλειάς και είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό για την εταιρεία χωρίς κομματικές εξαρτήσεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και της εταιρείας στο ΔΣ. Οι υποψήφιοι του είναι εργαζόμενοι και όχι επαγγελματίες συνδικαλιστές.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα στην αξιπιστία του. Κρίνεται ότι  μπορεί να αλλάξει καταστάσεις;

Το Σ.Κ. μπορεί να αλλάξει καταστάσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο εργαζόμενος έχει ανάγκη την στήριξη από το Σ.Κ. που είναι το μόνο μέσο που μπορεί να υπερασπιστεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εκπροσώπους οι οποίοι δεν θα έχουν ως μόνη απασχόληση τους το συνδικαλισμό, αλλά θα ταυτίζονται με τον εργαζόμενο, με την καθημερινή τους συνεισφορά στην παραγωγική εργασία και θα διαθέτουν χρόνο για την συνδικαλιστική τους ενασχόληση από τον ιδιωτικό τους χρόνο και μόνο.
Έχει κοινωνικό ρόλο σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ώστε να βοηθήσει τον έλληνα πολίτη;

Υπάρχει σαφώς κοινωνικός ρόλος για τον Έλληνα πολίτη, που όμως δεν είναι άμεσα ορατός στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η εξασφάλιση της ομαλής και αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης της χώρας και η φθηνή κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεπή ανταπόκριση του ΑΔΜΗΕ στα καθήκοντα του αλλά και της ισόνομης δυνατότητας κάθε ανεξάρτητου παραγωγού στο Ε.Σ.Μ.Η.Ε. καθώς και τον βέλτιστο και οικονομικότερο τρόπο λειτουργίας της εταιρείας.

Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη