Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μείωση 15%-20% στο χαράτσι της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση

Εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 15%-20%, προκειμένου να κάμψει έτσι και τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στη διατήρησή του και το 2013 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί απόφαση για τη δόση ούτε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου, σύμφωνα με Τα Νέα. 
 Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση για τη δόση σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, αργότερα τον Απρίλιο. To υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%-20%, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά 315-420 εκατ. ευρώ. Για να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές και να έχει ελπίδες να δεχθεί η τρόικα το σενάριο, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τρεις λύσεις: 
 - Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα. 
 - Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. 
Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών. - Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση). 

www.energypress.gr