Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τι ζητάει ο ΑΔΜΗΕ στα «ασφαλιστικά» για τα τιμολόγια – κάτω από 0,5% η «αύξηση»

Δεν είναι μόνο τα έσοδα που αναζητεί ο ΑΔΜΗΕ προσφεύγοντας στο ΣτΕ ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στα τιμολόγια χρήσης του συστήματος. 
Στην πραγματικότητα εκείνο που ζητεί ο διαχειριστής – και σε αυτό το αίτημα έχει συμπαραστάτη τη μητρική ΔΕΗ αλλά και τους μετόχους – είναι να μην «επισημοποιηθεί» η απομείωση της αξίας των παγίων. Ειδικότερα στις 29 Μαρτίου κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, κατά της απόφασης 1016/2012 η οποία και προέβλεπε τη μείωση του προς ανάκτηση εσόδου από τα τιμολόγια χρήσης του δικτύου. Θυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή περιλαμβάνει την αιτιολογία και το σκεπτικό επί του οποίου βασίστηκε η μείωση των χρεώσεων συστήματος μεταφοράς. 
Στα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ζητεί να μην υπάρξει μείωση και να ισχύσει το ετήσιο έσοδο του 2011 και για το 2013. Δηλαδή να ισχύσει η απόδοση κεφαλαίου, τα λειτουργικά κόστη και οι αποσβέσεις του 2011 ως σκεπτικό και στη συνέχεια να υπάρξουν οι όποιες προσθαφαιρέσεις κριθούν ως αναγκαίες. 
Η διαφορά εφόσον γίνουν αποδεκτά τα ασφαλιστικά, θα είναι της τάξης των 13 έως 14 εκατ. ευρώ σε συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ της τάξης των 250 - 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το 10 – 15% δεν ανακτάται από τα τιμολόγια αλλά από τα διασυνδετικά δικαιώματα. 
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους τα προς ανάκτηση κόστη της ΔΕΗ από την ενέργεια ήταν 3,01 δις ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκαν στα 2,89 δις ευρώ με απόφαση του ΥΠΕΚΑ. 

ΔΕΗ 
Η «αντίρρηση» βεβαίως στην απόφαση 1016/2012 δεν αφορά μόνο στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αλλά εκτείνεται και στη μητρική. 
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2012 του ομίλου ΔΕΗ. Λέει λοιπόν η ανακοίνωση ότι «η υπεραξία των παγίων των δικτύων που προέκυψε από την αναπροσαρμογή της αξίας τους που διενεργήθηκε το 2009 με βάση μελέτη ανεξάρτητων εκτιμητών εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση των δικτύων μεταφοράς και διανομής και κατά συνέπεια να μην απολαμβάνει αποδόσεων». 
Και συνεχίζει η ΔΕΗ « η εγκεκριμένη προ φόρων απόδοση ύψους 8% στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση για τα δίκτυα της μεταφοράς και της διανομής δεν αντανακλά τις σημερινές συνθήκες κόστους κεφαλαίου στην Ελλάδα». Επί της ουσίας δηλαδή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αποτελούσε μια υπαγορευόμενη εκ των πραγμάτων κίνηση προκειμένου να «κατοχυρωθούν» τα συμφέροντα των μετόχων από την απόφαση για απομείωση της αξίας των παγίων της εταιρείας. 

Τι αντιπροσωπεύει 
Σε ένα λογαριασμό της τάξης των 1600 κιλοβατωρών η χρέωση προμήθειας ρεύματος ξεπερνά τα 180 ευρώ στο τετράμηνο ενώ οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Από το συνολικό ποσό των ρυθμισζόμενων χρεώσεων η χρέωση δικτύου μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) είναι λίγο περισσότερο από 10 ευρώ δηλαδή περίπου το 10% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και περίπου το 3% του συνόλου του λογαριασμού ρεύματος (χωρίς να περιλαμβάνονται δήμοι και ΕΕΤΗΔΕ). Σε περίπτωση που γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά θα πρέπει το 2013 να υπάρξει νέος υπολογισμός που θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή του προς ανάκτηση εσόδου που διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτή. 
Σε έναν μέσο λογαριασμό από 10 ευρώ η αύξηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 ευρώ ή αλλιώς αντιπροσωπεύει περίπου το 0,3% του συνόλου του λογαριασμού.

http://www.energypress.gr/