Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ: Η ΔΑΚΕ δεν έπεσε στην παγίδα του λαικισμού και της αλαζονείας



του Αντώνη Καρρά
(Γεν.Γραμματέας ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ)

Αγαπητοί Σύνεδροι και συναγωνιστές

 Eκείνο που ένιωσα από το πρόσφατο και κρίσιμο Συνέδριο της ΓΣΕΕ  ήταν ότι αντίκρισα πρόσωπα, φίλους και συναγωνιστές όπου τους διακατέχει το αίσθημα της απογοήτευσης αλλά και της αγωνίας για το μέλλον του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Σίγουρα οι πολιτικές του μνημονίου έχουν κερδίσει κατά κράτος τις αγωνιστικές αντιστάσεις μας και πλέον η κατάσταση δείχνει τραγική σε όλα τα επίπεδα. Η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι αυτοκτονίες, η ακρίβεια, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, οι μισθολογικές περικοπές και οι μειώσεις στις συντάξεις είναι «η ευλογία του μνημονίου» και δυστυχώς  πρώτιστο μέλημα των δανειστών παραμένει η κατεδάφιση όσων δικαιωμάτων αποκτήσαμε με τους σκληρούς και δίκαιους αγώνες μας.
Τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν το δημόσιο χρέος ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του ενεργειακού πλούτου της πατρίδος μας.
Ευαγγελίζονται συνεχώς, ειδικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων Οργανισμών διότι πιστεύουν ότι θα εισρεύσουν με αυτό τον τρόπο, έσοδα στα ταμεία του κράτους ασχέτως αν πρόκειται για χάρισμα και ξεπούλημα εθνικής περιουσίας και επιπλέον πιστεύουν ότι, το «αμαρτωλό» κράτος θα απαλλαγεί από δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί. 
Για να δούμε όμως τι πέτυχαν με λίγα λόγια όλα τα προηγούμενα χρόνια το εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ,  οδικούς άξονες, «Ολυμπιακή», ναυπηγεία,αεροδρομίου των Σπάτων, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ,  ΟΛΠΟΛΘ, Ελληνικά Πετρέλαια που άλλοτε βαφτίστηκε «μετοχοποίηση», άλλοτε «αποκρατικοποίηση» κι άλλοτε «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Λοιπόν το μόνο που πέτυχαν ήταν εκτίναξη του δημοσίου χρέους από το από 127 δισ. Ευρώ που ήταν το 2000 σε 360 δισ. Ευρώ που θα είναι την επόμενη χρονιά σύμφωνα με δικούς τους υπολογισμούς. Άρα αφού είναι τόσο χρήσιμες οι ιδιωτικοποιήσεις γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν αξιοποίησαν τα χρήματα που πήραν μέσω των μετοχοποιήσεων για έργα ανάπτυξης και για επενδύσεις.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Στο όνομα του «σοσιαλισμού και της προόδου»  έγιναν τα μεγαλύτερα εργασιακά και ασφαλιστικά εγκλήματα σε τούτη την χώρα. Να μην ξεχνάμε τις πολιτικές της ελαστικής εργασίας, την καταπάτηση των ωραρίων και των συλλογικών συμβάσεων η κυβέρνηση Σημίτη  τα εφάρμοσε πρώτη , συμμαχώντας με καναλάρχες και εργοδοτικά συμφέροντα ενάντια στον κόσμο της μόχθου και πετυχαίνοντας με την ανοχή μας τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό. 
Η αντίδραση μας σε εκείνη την κάκιστη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ήταν να συμπεριφερθούμε  με ανόητο τρόπο ακολουθώντας το ξεπερασμένο λαϊκίστικο και δημαγωγικό λόγο και όχι τον δρόμο της δημιουργικής παρεμβατικότητας και των στοχευόμενων δράσεων. Εμείς στην ΔΑΚΕ ευτυχώς  σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν πέσαμε σε αυτή την παγίδα του λαϊκισμού και της αλαζονείας και πάντοτε αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους  κατακρεουργούσαν  δικαιώματα και κατακτήσεις αλλά φωνάζαμε και στους συναδέλφους μας των αντιπάλων παρατάξεων να αποφύγουν δρόμους παλαιοκομματικούς και που είναι ενάντια στην κοινωνία. 
Επιμέναμε και φωνάζαμε  και καταθέταμε τις απόψεις μας αγαπητοί σύνεδροι με επιχειρήματα, με προτάσεις με θέσεις χωρίς να μηδενίζουμε ότι καλό έχει γίνει. 
Μάλιστα φέρνοντας ένα δικό μας παράδειγμα στη ΔΕΗ όταν η παράταξη μου φώναζε  στη ΓΕΝΟΠ εδώ και χρόνια ότι ο μόνος αναπτυξιακός τρόπος για να σωθεί η άλλοτε πιο κερδοφόρα Επιχείρηση του ελληνικού λαού ήταν η σύμπραξη με κοινοπρακτικά σχήματα, κατηγορούμαστε (άδικα βέβαια)ότι έχουμε ενδοτική στάση προς τους ιδιώτες, ήρθε  όμως το πλήρωμα του χρόνου και όταν ανακοινώθηκαν  οι οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση εφαρμογή νέου ενεργειακού μοντέλου στη χώρα, οι αντίστοιχες αυτοαποκαλούμενες κεντροαριστερές συνδικαλιστικές δυνάμεις  υπερψήφισαν το σπάσιμο της ΔΕΗ σε θυγατρικές(ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ όπως ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ)  ενώ εμείς στην πλειοψηφία μας το καταψηφίσαμε  και παράλληλα και σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του βουλευτή Σταθάκη υιοθετεί πλήρως τη  θέση μας.  Άρα ποια παράταξη δείχνει πιο σοβαρή και  πιο υπεύθυνη απέναντι στους εργαζόμενους, νομίζω θα το αποδείξει η ιστορία και τα γεγονότα. 
Εμείς πάντως στη ΔΑΚΕ  νιώθουμε και ήσυχοι με την συνείδηση μας και κυρίως δεν κρυβόμαστε στους χώρους δουλειά που πηγαίνουμε για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας. 
Όπως καταλαβαίνετε εμείς μπορεί να δικαιωνόμαστε ενώ κάποιοι  άλλοι υπερφίαλοι αγωνιστές να ψηφίζουν υπέρ των ιδιωτών, εμείς όμως παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς στις θέσεις μας και όταν μιλάμε για ρεαλισμό, τον εννοούμε και δεν αγωνιζόμαστε για ουτοπικές καταστάσεις και για σοσιαλιστικούς παραδείσους που η ιστορία έδειξε ότι ήταν μία φούσκα.
Κλείνοντας θα αναφερθώ σε ένα ρητό του Ησίοδου που  έλεγε πριν από πολλούς αιώνες ότι… «η κακή φήμη είναι βαρύ φορτίο και είναι δύσκολο να απαλλαγείς από αυτήν»… και νομίζω αγαπητοί σύνεδροι  ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την φήμη ότι  το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν κάνει τίποτα και δεν αντιστέκεται σθεναρά στις  μνημονιακές πολιτικές που έχουν  ισοπεδώσει τον έλληνα πολίτη.
Στο χέρι μας είναι  λοιπόν να διαλύσουμε τις φήμες και όσοι τις διακινούν..
Σας ευχαριστώ πολύ….
 
Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα όσους με επέλεξαν να συμμετέχω στο νέο Δ.Σ. της ΓΣΕΕ και θα προσπαθήσω με όποιες δυνάμεις μου αναλογούν ώστε το Συνδικαλιστικό Κίνημα να κερδίσει ξανά την χαμένη του αξιοπιστία απέναντι στους εργαζόμενους και να γίνει επιτέλους πιο αποτελεσματικό.