Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πιάνουν δουλειά οι επιτροπές για τον ηλεκτρισμό – Οι αλλαγές που έρχονται

Το πράσινο φως που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για την προώθηση των αλλαγών στην αγορά του ηλεκτρισμού στη βάση των προτάσεων της ΡΑΕ, οδηγεί σε άμεση κινητοποίηση την ανεξάρτητη αρχή, η οποία και ξεκινά άμεσα τις τρεις ομάδες έργου.
Στη σχετική απόφαση του προέδρου της Αρχής Δρ. Νίκου Βασιλάκου θα γίνεται φανερή και η κατεύθυνση των ομάδων έργου να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα: οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς και σε αυτές θα μετέχουν εκτός από στελέχη της ΡΑΕ, εκπρόσωποι από το ΥΠΕΚΑ, το διαχειριστή ΑΔΜΗΕ και το λειτουργό ΛΑΓΗΕ.

Ως γνωστόν οι δύο πρώτες επιτροπές θα ασχοληθούν με το θέμα των δημοπρασιών και των μεταβατικών μηχανισμών και θα πρέπει να παραδώσουν το έργο τους μέσα σε ένα δίμηνο μέχρι το τέλος Απριλίου. Τι θα ετοιμάσουν; Τα αναλυτικά κείμενα επεξεργασμένα πλήρως σε σχέση με τις προτάσεις για τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τις απαραίτητες αποφάσεις της ΡΑΕ. Επιπρόσθετα θα πρέπει να ετοιμαστεί το αναλυτικό τεύχος των δημοπρασιών.

Σημειώνεται ότι από τις προωθούμενες αλλαγές, αρμοδιότητα ΡΑΕ αποτελούν οι αλλαγές στους μεταβατικούς μηχανισμούς και οι αποφάσεις για τα ΑΔΙ και το cost recovery, ενώ για τα θέματα των δημοπρασιών θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Χρονοδιάγραμμα

Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι στο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο αναμένονται και τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου κοστολογικού ελέγχου, πάνω στον οποίο θα βασιστούν και οι δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι ο κοστολογικός δεν επηρεάζει το τεύχος των διαγωνισμών αλλά τις τιμές εκκίνησης. Ο σχετικός διαγωνισμός κλείνει στις 19 Φεβρουαρίου και έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή διεθνών οίκων.

Οι αλλαγές

Θυμίζουμε ότι οι αλλαγές που προωθούνται με πρωτοβουλία της ΡΑΕ είχαν συναντήσει θετική υποδοχή από το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, με τη ΔΕΗ μόνο να εκφράζει μια σειρά από παρατηρήσεις. Ωστόσο οι αλλαγές στην αγορά θα προχωρήσουν στη βάση των εισηγήσεων της ανεξάρτητης αρχής και ειδικότερα: ο μεταβατικός μηχανισμός του cost recovery θα καταργηθεί σταδιακά σε μία διετία και όχι άμεσα, τα ΑΔΙ θα αναμορφωθούν και θα ενισχυθούν στην κατεύθυνση της πριμοδότησης των μη ρυπογόνων σταθμών, ενώ στις δημοπρασίες είτε θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο εύρος τιμής δηλαδή ρυθμιζόμενο κατώφλι με ανώτατο όριο είτε η τιμή θα ορίζεται ελεύθερα.