Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Στον ΑΔΜΗΕ για "ζύμωση" οι ξένες εταιρείες αιολικών

Στον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου, ΑΔΜΗΕ, θα βρεθούν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Σκοπός της συνάντησης είναι να ανταλλαγούν απόψεις και να παρουσιαστούν οι προτάσεις των εταιρειών, κυρίως σε σχέση με το πώς θα μπορούσε να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος και να δοθούν όροι σύνδεσης σε νέες επενδύσεις, χωρίς να επιβληθεί η εγγυοδοσία στις επιχειρήσεις που διαθέτουν δεσμευτικές προσφορές. 
Το τελευταίο προβλέπεται, ως γνωστόν, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και αποτελεί πρόταση του ΑΔΜΗΕ. Συνεπώς οι εταιρείες των αιολικών, θεωρούν ότι το να βρεθούν από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ λύσεις για το πρόβλημα, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή των σχεδίων του κ. Παπαγεωργίου. Ως γνωστόν, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν χορηγήσει πολλές δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης έργων Α.Π.Ε. Αν και πολλά από αυτά τα έργα δεν θα υλοποιηθούν για διάφορους λόγους (αδειοδοτικούς, χρηματοδοτικούς κλπ.), οι χορηγηθείσες προσφορές σύνδεσης έχουν καλύψει σε πολλές περιοχές το ασφαλές όριο λειτουργίας του δικτύου. 
Έτσι υπάρχει ένας θεωρητικός κορεσμός στα χαρτιά και οι Διαχειριστές αρνούνται να χορηγήσουν άλλες δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης. Ως λύση το ΥΠΕΚΑ προωθεί την νομοθετική ρύθμιση της εγγυοδοσίας, ώστε να υποχρεωθούν όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ και τις εταιρείες αιολικών, κάτι τέτοιο θα θέσει σε καθεστώς πίεσης τις επιχειρήσεις Α.Π.Ε οι οποίες είτε θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια ανάπτυξης των έργων τους είτε να πουλήσουν τις άδειες τους. 
Επιπλέον, με την υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, θα αυξηθεί το κόστος ανάπτυξης και θα αφαιρεθούν πολύτιμοι πόροι από τις επενδύσεις. Οι φορείς της αιολικής ενέργειας προτείνουν λύσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ παράλληλα ζητάνε να εφαρμοστεί άμεσα και με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3851) και να ανακληθούν όλες οι άδειες που καθυστερούν με ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού. 
Δεδομένου, δε, ότι η ΡΑΕ αδυνατεί, λόγω υποστελέχωσης, να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των αδειών που πρέπει να ελεγχθούν, οι φορείς των ΑΠΕ δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορος. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιες οι μεγάλες εταιρείες αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχουν αναλάβει δέσμευση μεταξύ τους, να ανακαλέσουν από μόνες τους τις άδειες που έχουν στο χαρτοφυλάκιά τους, αλλά κρίνουν ότι δεν έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να προχωρήσουν. 
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η σημερινή παρουσία των ξένων εταιρειών στον ΑΔΜΗΕ, έρχεται ως συνέχεια των επιστολών που έχουν στείλει στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της συγκυβέρνησης, διαμαρτυρόμενες για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των ΑΠΕ και για τα όσα προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. Ο λόγος για θυγατρικές Ισπανικών, Γαλλικών, Ιταλικών, Δανικών και άλλων ξένων Ομίλων και συγκεκριμένα: Iberdrola – Rokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas. Οι εταιρείες αυτές κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου των αιολικών έργων της χώρας.