Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΗ: Σπάει την επενδυτική αδράνεια με 3 νέες μονάδες



http://www.energypress.gr/

Έχουν συμπληρωθεί επτά χρόνια από το 2006 όταν η ΔΕΗ εγκαινίαζε την τελευταία παραγωγική της επένδυση (Λαύριο 5) και όπως όλα δείχνουν φέτος το αρνητικό αυτό σερί θα σπάσει με εντυπωσιακό τρόπο. Το αμέσως επόμενο διάστημα λοιπόν η εταιρεία θα ξεκινήσει τη λειτουργία τριών νέων μονάδων, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν ανανέωση κατά 10% του παραγωγικού δυναμικού, θα μειώσουν  τον «ηλικιακό» μέσο όρο και θα βελτιώσουν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη και τα περιθώρια της ΔΕΚΟ.
Η αρχή θα γίνει τις επόμενες ημέρες –τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου– με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, με ισχύ 420MW. Ήδη η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας έχει ξεκινήσει και η πρεμιέρα της εμπορικής λειτουργίας αναμένεται το αργότερο σε διάστημα ενός μήνα. Είναι το πιο προχωρημένο από τα νέα μεγάλα έργα της ΔΕΗ, το οποίο βάσει αρχικού σχεδιασμού έπρεπε να λειτουργεί από το 2010, ωστόσο οι καθυστερήσεις (τόσο στη χωροθέτηση εξαιτίας της αρχαιολογίας όσο στον αγωγό φυσικού αερίου) οδήγησαν τη μονάδα, παρ΄  ό,τι έτοιμη να παραμένει ανενεργή.
Η δεύτερη μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο προσεχές δίμηνο, είναι η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 800MW στη Μεγαλόπολη. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το νότιο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μονάδα χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (280 εκατ. ευρώ).
Το τρίτο μεγάλο έργο της ΔΕΗ, που μπαίνει μπροστά μέσα στο 2013 είναι το υδροηλεκτρικό Ιλαρίων, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 165 MW και αναμενόμενη ετήσια παραγωγή 330 περίπου GWh. Ήδη έχει ξεκινήσει η πλήρωση του ταμιευτήρα συνολικού όγκου 9 εκατ. κυβικών μέτρων στο έργο που αποτελείται από ένα φράγμα ύψους 130 μέτρων και καλύπτει επιφάνεια 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών.
Ορόσημο, πάντως για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, αποτελεί η νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας, ισχύος 550-660MW, με προϋπολογισμό - μαμούθ ύψους 1,39 δισ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του έργου υπολογίζεται σε πέντε χρόνια.
Σημειώνεται ότι με την έναρξη της λειτουργίας των νέων μονάδων του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, θα προχωρήσει και το πρόγραμμα αποσύρσεων παλαιών, ρυπογόνων και αντιπαραγωγικών μονάδων της επιχείρησης (κυρίως πετρελαϊκές καθώς και φυσικού αερίου και λιγνιτικές με μεγάλη ηλικία).
Tου Χάρη Φλουδόπουλου
(capital.gr)