Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις, έκπτωση για μηνιαία πληρωμή...


Δυνατότητα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους μέσω ειδικών προγραμμάτων ή με έντοκες δόσεις δίνει στους οικιακούς καταναλωτές ο νέος κώδικας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που εξέδωσε χθες η ΡΑΕ.
 
Ταυτόχρονα προβλέπει σειρά άλλων ρυθμίσεων, όπως τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων στους καταναλωτές εφόσον επιλέγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ανά μήνα αντί για δίμηνο, την υποχρέωση των προμηθευτών να απαντούν το αργότερο εντός 10 ημερών στα παράπονά τους, την αποστολή εντύπου στους καταναλωτές με τις προδιαγραφές παροχής υπηρεσιών όπως για το μέγιστο χρόνο αναμονής στο κατάστημα, το μέγιστο χρόνο αναμονής στο τηλέφωνο, κλπ.
 
Διακοπή 80 ημέρες αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος...
 
Ενώ στην περίπτωση των ευάλωτων πελατών, το περιθώριο αποπληρωμής γίνεται 40 ημέρες έναντι 21 σήμερα, για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές διατηρείται στις 21. Επίσης αν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί, ο πελάτης λαμβάνει τον επόμενο λογαριασμό σε δύο μήνες (60 ημέρες) και έχει περιθώριο ακόμη 20 ημερών για να το πληρώσει.
 
Παραμένουν δηλαδή ίδιες οι προθεσμίες αποπληρωμής σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, καθώς διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνεται 80 ημέρες μετά την κύρηξη του πελάτη ως υπερήμερου, πρακτική που είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που ακολουθεί και σήμερα η ΔΕΗ. Συνολικά από την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού μέχρι την αποκοπή ρεύματος και την καταγγελία της σύμβασης μεσολαβούν τουλάχιστον 110 ημέρες.
 
Εισπρακτικές εταιρείες
 
Για την ειδοποίηση πελατών και την είσπραξη οφειλών η ΔΕΗ και οι μελλοντικοί ανταγωνιστές της μπορούν να χρησιμοποιούν και εισπρακτικές εταιρείες. Αν ο καταναλωτής διαφωνεί με τις όποιες χρεώσεις μπορεί να προσφύγει στις αρχές προστασίας του καταναλωτή ή στο δικαστήριο.
 
Ταυτόχρονα ο κώδικας προβλέπει την υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών για τα ιστορικά τους στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος ώστε να έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης, υποχρεώνει τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους προμηθευτές να εξετάζουν και να απαντούν στα παράπονα των καταναλωτών εντός προθεσμίας 10 ημερών, να ενημερώνουν για κάθε αλλαγή στα τιμολόγια, και θεσπίζει ως εγγύηση το ποσό 2 ή κατ’ ανώτατο 3 λογαριασμών προς τους προμηθευτές.
 
Και κώδικας διαχείρισης παραπόνων
 
Τόσο η ΔΕΗ όσο και οι αυριανοί ανταγωνιστές της καλούνται να δημιουργήσουν ένα "Κώδικα Διαχείρισης Παραπόνων" με συγκεκριμένες προθεσμίες απαντήσεων, και δυνατότητα τόσο έγγραφης καταγγελίας όσο και προφορικής (οι τελευταίες σήμερα συνήθως δεν έχουν καμία τύχη εξέτασης). Αν οι προμηθευτές πρέπει να καταβάλλουν αποζημίωση πρέπει στην απάντησή τους να αναφέρουν τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής της. Κάθε αίτημα , ακόμη και το προφορικό, πρέπει να καταγράφεται ηλεκτρονικά με ημερομηνία, σύντομη περιγραφή, κατά πόσο δόθηκε απάντηση σε αυτό, κλπ.
 
Έντυπο με τους όρους της σύμβασης
 
Επίσης, σήμερα δεν προβλέπεται η ΔΕΗ ή άλλος προμηθευτής να αποστέλλει μαζί με τη σύμβαση και ειδικό έντυπο για την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της. Στο εξής καθιερώνεται υποχρεωτικά, που στην περίπτωση της ΔΕΗ αφορά τόσο τους υφιστάμενους όσο και τυχόν καινούργιους.
 
Το έντυπο θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τους βασικούς όρους της σύμβασης που έχουν συνάψει οι καταναλωτές με τον προμηθευτή και οι οποίοι μπορεί να αφορούν : Από το ποιές είναι οι προϋποθέσεις καταγγελίας της σύμβασης και οι διαδικασίες ένταξης σε ειδικές κατηγορίες, μέχρι τυχόν τροποποιήσεις των όρων, ενημέρωση για αλλαγή των τιμολογίων, ποια η διαδικασία υποβολής παραπόνων, τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξουν προμηθευτή κλπ. Τις πληροφορίες αυτές καλείται να συμπεριλάβει ο κάθε προμηθευτής στο λεγόμενο έντυπο υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας που στο εξής πρέπει να αποστέλλει στους πελάτες του.
 
Καθορίζεται επίσης ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερόμενων τιμολογίων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 μήνων. Δεν μπορεί δηλαδή στο εξής η ΔΕΗ ή όποιος άλλος πάροχος εμφανιστεί μελλοντικά να αιφνιδιάζει τους πελάτες του ανακοινώνοντας αυξήσεις στα τιμολόγια νωρίτερα. Μπορεί φυσικά ένας προμηθευτής να ορίσει ως ελάχιστη διάρκεια τιμολογίων του τον ένα χρόνο.
 
Τέλος, έντυπο πρέπει να αποστείλει στους πελάτες της η ΔΕΗ και κάθε άλλος πάροχος για οτιδήποτε έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή (όπως μέγιστος χρόνος αναμονής στα καταστήματα, μέγιστος χρόνος αναμονής απάντησης σε τηλεφωνική κλήση). Η μη τήρησή του θα συνεπάγεται ποινική ρήτρα υπέρ του καταναλωτή. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.