Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Έμεινε "υπόλοιπο" αυξήσεων 8,5% για Μάιο και Ιούλιο

http://www.energypress.gr/
 Από τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα τιμολόγια, εκείνο που ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές είναι το υπόλοιπο των αυξήσεων που απομένει για τις δύο επερχόμενες δόσεις του Μαΐου και του Ιουλίου. Με βάση όμως τα γνωστά δεδομένα, αυτές δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 8,5% συνολικά.
Και εξηγούμαστε. Με βάση τα τιμολόγια που είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ στη ΡΑΕ και τα οποία είχαν προσαρμοστεί στα όσα είχε εισηγηθεί η ανεξάρτητη αρχή προς την εταιρεία, το συνολικό ύψος των αυξήσεων που προκύπτουν για το 2013 έφτανε το 16,5%. Πρόκειται για τα τιμολόγια που είχαν προσαρμοστεί στο μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο των 4 δις ευρώ (4,8 δις ευρώ είχε ζητήσει αρχικά η ΔΕΗ, 4,2 δις εισηγήθηκε η ΡΑΕ, 200 εκατ. «έκοψε» ο υφ. ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου).

Χθες λοιπόν αποφασίστηκε η πρώτη δόση των αυξήσεων αυτών, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει το κόστος των ρύπων με εμπροσθοβαρή τρόπο, δηλαδή αποφασίστηκε να δοθεί το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τώρα ώστε να είναι μικρότερη η αύξηση των επόμενων δόσεων.

Έτσι η μέση αύξηση του 8% αφήνει ένα υπόλοιπο μέσων αυξήσεων της τάξης του 8,5 το οποίο και θα σπάσει στα δύο, δηλαδή εφόσον μοιραστεί ισομερώς τότε θα έχουμε από 4,25% την κάθε νέα δόση.

Και βέβαια τα μεσοσταθμικά ποσοστά στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική επιβάρυνση, η οποία και είναι διαφορετική για κάθε κατηγορία καταναλωτή.

Μια πρώτη ανάγνωση των χθεσινών ανακοινώσεων δείχνει ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων επιβλήθηκαν στις λεγόμενες χαμηλότερες καταναλώσεις, στις οποίες άλλωστε εντοπίζεται και...

το πρόβλημα των σταυροειδών επιδοτήσεων. Στον αντίποδα οι μεγάλες καταναλώσεις βλέπουν μικρότερα ποσοστά αυξήσεων μεταξύ των οικιακών καταναλωτών, τα οποία διογκώνονται κυρίως εξαιτίας της χρέωσης για τους ρύπους.
Αρνητικό σενάριο

Βεβαίως υπάρχει και το αρνητικό σενάριο που φουσκώνει ακόμη περισσότερο τις επερχόμενες αυξήσεις και αυτό εξαρτάται από την πορεία της αγοράς των ρύπων. Εάν ειδικότερα τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ (set aside) για την τόνωση του χρηματιστηρίου των ρύπων αποδώσουν, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση των τιμών στην αγορά, που μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος για τη ΔΕΗ. Εφόσον συμβεί αυτό τότε θα πρέπει οι υπολογισμοί να «ξαναγραφτούν» και τα ποσοστά να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.