Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΗ: 450.000 άτομα χρωστάνε το “χαράτσι” – Τι ισχύει με δικαστική απόφαση-λογαριασμούς

Σε 450.000 ανέρχονται όσοι δεν έχουν καταβάλλει το ειδικό τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ αποκάλυψε στη ΝΕΤFM ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης.
«Σε 300.000 από αυτούς έχουν ήδη σταλθεί ειδοποιητήρια» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης- ενώ για τους υπόλοιπους είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιβεβαίωσης της οφειλής τους στη ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι ξεκίνησε η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους υπόχρεους για το 2010, ενώ θα ακολουθήσει έως 31/12 η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΦΑΠ του 2011, αλλά μόνο σε όσους δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ΦΑΠ για το 2010.

Εντωμεταξύ, η ΔΕΗ αναμένει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για το εάν θα πρέπει να συμπεριλάβει στα τιμολόγιά της το ενιαίο τέλος ακινήτων στους επόμενους λογαριασμούς, κατόπιν της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομο το χαράτσι.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την επιβολή και είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το χαράτσι, τον τρόπο υπολογισμού του και την απειλούμενη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους δεν το πληρώνουν.

Επίσης, η απόφαση του Πρωτοδικείου διατάσσει τη ΔΕΗ να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος, παρά μόνον όταν δεν εξοφλείται ο λογαριασμός που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί με χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά καταναλωτή και λογαριασμό για κάθε παράβαση της δικαστικής εντολής, καθώς και για κάθε ημέρα που δεν θα συμμορφώνεται προς τη δικαστική απόφαση.