Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Μεσοσταθμικές αυξήσεις 13% προτείνει η ΡΑΕ για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Μεσοσταθμικές αυξήσεις 13% στα τιμολόγια της ΔΕΗ προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το 2013, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται την επόμενη εβδομάδα.
Οι αυξήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, θα προσεγγίζουν ενδεχομένως και το 20% για τιμολόγια της ΔΕΗ που διαμορφώνονται σήμερα κάτω του κόστους, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετές κατηγορίες οικιακών.
Ανατιμήσεις κυρίως στις χαμηλές καταναλώσεις θα προκύψουν και από τη σταδιακή κατάργηση των κλιμακίων με βάση τα οποία τιμολογείται η ενέργεια.
Χαρακτηριστικά, τα κλιμάκια που ισχύουν σήμερα είναι 0-800 κιλοβατώρες, 801-1000, 1001-2000 και άνω των 2000 kwh τα οποία σύμφωνα με τις προτάσεις τόσο της ΡΑΕ όσο και της ΔΕΗ σταδιακά θα καταργηθούν, προκειμένου να υπάρχει μία τιμή ανά κιλοβατώρα για όλες τις καταναλώσεις (ανεξαρτήτως ύψους) στη χαμηλή τάση και άλλη μία για τη νυχτερινή κατανάλωση.
Σε τρεις δόσεις οι αυξήσεις
Οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο, οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές) και θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης.

Πηγή:  | iefimerida.gr