Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Α.Ζερβός: Δεν επιβαρύνονται επιπλέον οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς "έναντι"


Δεν υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους καταναλωτές στους οποίους καθυστερεί η καταμέτρηση των ρολογιών από τη ΔΕΗ, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Αρθρούρος Ζερβός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης των καταναλώσεων στην περίπτωση που η λήψη της ένδειξης του μετρητή δεν πραγματοποιηθεί κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης 4μηνιαίας καταμέτρησης.
Στο έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο Προμηθευτής της ΔΕΗ ΑΕ, για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι και 25 KVA, που αποτελούν το σύνολο σχεδόν των 7,5 εκατομμυρίων πελατών της Επιχείρησης, αποστέλλει λογαριασμούς σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά δίμηνο και με δεδομένο ότι οι λήψεις των ενδείξεων των μετρητών λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ανά τετράμηνο, αφορούν εναλλάξ σε 3 έναντι και 3 εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στο έτος.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο για κάθε έναν πελάτη εκδίδεται ένας έναντι λογαριασμός στο μέσον του τετραμήνου και ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός στο τέλος του τετραμήνου. Πως υπολογίζεται όμως ο έναντι λογαριασμός; Όπως εξηγεί ο κ. Ζερβός, «ο έναντι λογαριασμός υπολογίζεται κατ΄εκτίμηση με βάση τα ιστορικά στοιχεία του πελάτη και κυρίως τις καταναλώσεις της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του προηγούμενου έτους, μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, ώστε να ανταποκρίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στις πραγματικές καταναλώσεις».

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει την αξία της κατανάλωσης όλου του τετραμήνου που καταμετρήθηκε, μειωμένη κατά το ποσό της αξίας της κατανάλωσης που έχει ήδη χρεωθεί στον Έναντι λογαριασμό στο μέσον του τετραμήνου. Για την περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η καταμέτρηση-τιμολόγηση γίνει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ή μικρότερο των 120 ημερών, τότε το εύρος των κλιμακίων κατανάλωσης που ορίζει ο τιμοκατάλογος της ΔΕΗ και το ποσό του παγίου μεταβάλλονται ανάλογα, με την εφαρμογή ενός συντελεστή αναγωγής ημερών(σ.σ. αριθμός ημερών κατανάλωσης για τις οποίες εκδόθηκε ο λογαριασμός/120).

«Με αυτόν τον τρόπο τιμολόγησης, η συνολική χρέωση παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως του χρόνου καταμέτρησης και συνεπώς ανεξαρτήτως του χρόνου εκκαθάρισης, δηλαδή μηνός, διμήνου, τετραμήνου ή οκταμήνου», αναφέρει ο κ. Ζερβός και εξηγεί ότι «έτσι, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση στο τετράμηνο, τότε, όταν ληφθεί η ένδειξη του μετρητή στην επόμενη προγραμματισμένη καταμέτρηση (8μηνο), θα εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για κατανάλωση οκταμήνου (περίπου 240 ημέρες) και για την τιμολόγηση της κατανάλωσης θα εφαρμοστεί ο αντίστοιχος συντελεστής αναγωγής ημερών (240/120=2).

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά γίνεται διπλασιασμός των KWh για κάθε κλίμακα κατανάλωσης που αντιστοιχεί στο τετράμηνο, σαν να είχαν εκδοθεί δύο επιμέρους εκκαθαριστικοί λογαριασμοί». Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «με τη συγκεκριμένη η μέθοδος τιμολόγησης, ανεξαρτήτως του χρόνου καταμέτρησης και επομένου ανεξαρτήτως του χρόνου εκκαθάρισης (4 μήνες, 8 μήνες, 12 μήνες κοκ), η συνολική χρέωση παραμένει σταθερή, οπότε δεν τίθεται θέμα επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των πελατών της επιχείρησης».