Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Ένας στους δύο με κομμένο ρεύμα, επανασυνδέεται την ίδια μέρα

www.energypress.gr

Πάνω από το 50% των καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που τους γίνεται αποκοπή του μετρητή, επανασυνδέεται την ίδια ημέρα. Αυτό τονίζει εσωτερικό report που εκδόθηκε χθες μετά το σάλο που προκλήθηκε από την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στη βουλή για τον αριθμό των αποκοπών που πραγματοποιούνται από την εταιρεία. Στο ίδιο report, σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress αναφέρονται τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
1) Ο συνολικός αριθμός των ετήσιων αποκοπών που πραγματοποιούνται από υπηρεσίες της ΔΕΗ (πλέον του ΔΕΔΔΗΕ) ή συνεργαζόμενα συνεργεία κυμαίνεται στις 300 χιλιάδες 2) Ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2006
3) Μόνο το 2011, από τότε δηλαδή που η ΔΕΗ εφαρμόζει σύστημα διακανονισμού οφειλών για τους συνεπείς πελάτες της, παρατηρείται μια μικρή μείωση
4) Πάνω από το 50% των αποκοπών που πραγματοποιούνται, επανασυνδέεται την ίδια ημέρα
 5) Από το υπόλοιπο 50% ο μεγαλύτερος αριθμός των πελατών επανασυνδέεται σε διάστημα 4 έως 6 ημερών
6) Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις αποκοπές κυρίως επαγγελματικών συνδέσεων, που αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα που έκλεισαν Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι στις αρχές του έτους και για δύο μήνες παρατηρήθηκε πάγωμα – ουσιαστικά – των αποκοπών (τα νούμερα ήταν γύρω στις 3 με 4 χιλιάδες το μήνα) καθώς επιβλήθηκε απαγόρευση λόγω ΕΕΤΗΔΕ (οι αποκοπές που έγιναν αφορούσαν σε παλιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, προ χαρατσιού). Σύμφωνα εξάλλου με πηγές της ΔΕΗ, στις αποκοπές που γίνονται κάθε μήνα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και διάφορες άλλες κατηγορίες όπως αποβιώσαντες, εποχικοί καταναλωτές, εξοχικές κατοικίες ή οργανισμοί αρδεύσεων και εγγυοβελτιώσεων. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι Τέλος ένα φαινόμενο που προβληματίζει τη ΔΕΗ αφορά στις παραβιάσεις μετρητών.
Εκτιμάται λοιπόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος ρεύματος (πάγια, χρεώσεις κλπ) αλλά και να αποφευχθεί το χαράτσι, ένας σημαντικός αριθμός πελατών παραβιάζει τους μετρητές. Αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ τονίζουν στο EnergyPress ότι το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί ρητή εντολή, να γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι από τα συνεργεία, όταν γίνονται δηλώσεις κατάργησης του μετρητή.