Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η ΛΑΡΚΟ… στα χνάρια Μυτιληναίου!


Του Ρεπόρτερ
Την ώρα που η ΔΕΗ ζητάει πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και η κυβέρνηση υπόσχεται να προχωρήσει σε τμηματικές αυξήσεις των λογαριασμών μέσα στο 2013, ώστε το σοκ στους καταναλωτές να διαχυθεί σε…δόσεις, αποκαλύπτεται ότι μεγάλες βιομηχανίες του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα φεσώνουν συστηματικά την επιχείρηση ηλεκτρισμού, χωρίς να υφίστανται καμία συνέπεια!
Ως γνωστόν το κίνημα… «δεν πληρώνω» των μεγαλο-οφειλετών της ΔΕΗ ξεκίνησε πρώτος ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Αλουμίνιον, Ευάγγελος Μυτιληναίος που με διάφορες προφάσεις έχει φτάσει να χρωστάει περισσότερα από 90 εκατομμύρια, όσα δηλαδή τα κέρδη του Ομίλου του το 2011!
Φαίνεται όμως ότι ακολουθούν και άλλοι, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και στους μεν και στους δε, η ΔΕΗ κάνει τα στραβά μάτια αφήνοντας να τρέχουν φέσια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Και την ίδια ώρα τρέχει να βγάλει τα σπασμένα στις πλάτες των απλών καταναλωτών.
Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα μετά τον Μυτιληναίο που τουλάχιστον φροντίζει να καλύπτεται πίσω από γνωμοδοτήσεις και διαιτησίες(βλέπε…ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ), είναι αυτό της ΛΑΡΚΟ. Της ΛΑΡΚΟ που…καλλωπίζεται, υποτίθεται, αυτό το καιρό για να πουληθεί σε ξένους(σ.σ. ή ντόπιους…)ενδιαφερόμενους, αλλά αφήνει εδώ και μήνες απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς να ανοίγει μύτη!
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Αntinews, η πρακτική αυτή του «δεν πληρώνω» χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2011(!) και ήδη το φέσι έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ, αφού ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος του άκρως ενεργοβόρου εργοστασίου, ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση δεν είναι καθόλου αστεία, αφού οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια των απλών καταναλωτών που ζητά(και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εκμαιεύσει τον ερχόμενο χρόνο)η ΔΕΗ οφείλεται κυρίως σε επιβαρύνσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς διαχείρισης ρύπων. Και αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν είχαν πληρωθεί τα χρέη της ΛΑΡΚΟ και του Μυτιληναίου, θα είχε ήδη καλυφθεί το μισό της επιβάρυνσης, για το 2013 τουλάχιστον.
Μαθαίνουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει πίεση του ΤΑΙΠΕΔ προς τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ(ένα πρώην στέλεχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που διανύει αισίως το … 75ο έτος της ηλικίας του…)να γίνει έστω και μερική εξόφληση του μηνιαίου ποσού, χωρίς βέβαια αυτό να έχει υλοποιηθεί στη πράξη. Η ΔΕΗ από τη πλευρά της, για να καλύψει τα νώτα της, όπως περίπου και στην περίπτωση Μυτιληναίου, έχει προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά δεν διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ(ούτε στην Αλουμίνιον, βεβαίως, βεβαίως)όπως θα έκανε στην περίπτωση ενός οποιουδήποτε απλού καταναλωτή. Ταυτόχρονα η υπόθεση παίρνει συνεχείς αναβολές, με την συναίνεση και των δύο διοικήσεων!
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι τα χρέη της πολύπαθης εταιρείας  αυξάνονται γεωμετρικά, με ευθύνη του κράτους, καθιστώντας αδύνατη την πώληση της, χωρίς απαλλαγή από τέτοιες υποχρεώσεις. Το ερώτημα είναι μάλιστα τι θα γίνει όταν με το καλό επιστρέψει η άδεια εκμίσθωσης του εργοστασίου της Λάρυμνας στο Δημόσιο, στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Να δούμε τότε ποιος θα…φεσώνει ποιόν και εν τέλει πώς περιμένει η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει, είτε τη ΛΑΡΚΟ, είτε τη ΔΕΗ με τέτοιου είδους…μπαταχτσιλίκια.
Εκτός και αν, όπως ακούγεται, η ΛΑΡΚΟ σπάσει σε «καλή» και «κακή», κατά το πρότυπο της Αγροτικής, και εμφανιστεί ως αγοραστής ο ίδιος ο Μυτιληναίος(σ.σ. έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον)για να την πάρει…απαλλαγμένη από τα χρέη της και να συνεχίσει να μην…πληρώνει. Για φανταστείτε το…

http://www.antinews.gr/