Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ενημέρωση σχετικά με τον υπολογισμό των αναδρομικών

Σχετικά με τον υπολογισμό των αναδρομικών που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας ΕΣΣΕ (αποφ. ΔΣ 122/2012), οι οποίες αποτυπώνονται στις εξοφλητικές ταινίες μισθοδοσίας του μηνός Οκτωβρίου και προκειμένου να αποσαφηνιστούν τυχών παρερμηνείες, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :
Υπάρχουν οι 3 παρακάτω περιπτώσεις:
1η περίπτωση να έχει ο μισθωτός μόνο θετικά αναδρομικά.
Σε αυτή την περίπτωση θα πάρειένα επιπλέον εκκαθαριστικό, με είδος αποδοχών ΛΟΙΠΕΣ, που στο κάτω μέρος φαίνονται οι καθαρές αποδοχές των αναδρομικών (Α).
Επιπλέον στο κανονικό εκκαθαριστικό θα εμφανιστεί μια κράτηση στον κωδικό 515 (Β) ιση με τις υπολειπόμενες δόσεις
Η διαφορά Α-Β αποτελεί την πρώτη δόση που του καταβάλλεται από το σύνολο των προβλεπόμενων δόσεων για το συγκεκριμένο ποσό (Α).
Δηλαδή, δίδεται στον μισθωτό το συνολικό ποσό και του παρακρατείται το ποσό των υπολειπόμενων δόσεων, άρα του καταβάλλεται η πρώτη δόση.
Τον επόμενο μήνα το ποσό της επόμενης δόσης θα εμφανιστεί πάλι στον 515 αλλά από την πλευρά των αποδοχών (αυτό θα επαναληφτεί έως ότου τελειώσουν οι δόσεις).
2η περίπτωση να έχει ο μισθωτός μόνο αρνητικά αναδρομικά.
Σε αυτή την περίπτωση στο κανονικό εκκαθαριστικό θα εμφανιστεί μια κράτηση στον κωδικό 303 (Α) με το μεικτό σύνολο των αρνητικών αναδρομικών, (θα μειωθούν η βάση των κρατήσεων και το φορολογητέο ποσό για τον τρέχοντα μήνα κατά το παραπάνω ποσό).
Δηλ. Αφαιρούνται και συμψηφίζονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, που ήδη έχουν παρακρατηθεί από τον μισθωτό.
Από το (Α) έχει υπολογιστεί το καθαρό ποσό αρνητικών αναδρομικών (Β) που πρέπει να κρατηθούν από τον μισθωτό (το ποσό αυτό δεν φαίνεται στο εκκαθαριστικό)
Επιπλέον θα εμφανιστεί μια παροχή με τον κωδικό 515 (Γ) ιση με το σύνολο των  υπολειπόμενων δόσεων.
Η διαφορά Β-Γ αποτελεί την πρώτη δόση που του κρατείται από το σύνολο προβλεπόμενων δόσεων για το συγκεκριμένο ποσό (Β).
Δηλαδή παρακρατείται από τον μισθωτό το συνολικό ποσό και του δίδεται πίσω το ποσό των υπολειπόμενων δόσεων, άρα πληρώνει την πρώτη δόση.
Τον επόμενο μήνα το ποσό της επόμενης δόσης θα εμφανιστεί πάλι στον 515 αλλά από την πλευρά των κρατήσεων (αυτό θα επαναληφτεί έως ότου τελειώσουν οι δόσεις).
3η περίπτωση να έχει ο μισθωτός και θετικά και αρνητικά αναδρομικά.
 Σε αυτή την περίπτωση θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά του και οι δυο παραπάνω περιπτώσεις.(Δεν συμψηφίζονται τα ποσά).
Συνάδελφοι,
Όλο αυτό το διάστημα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σεβόμενη την ιστορία της και τον κόσμο της εργασίας που εκπροσωπεί, δεν έχει σταματήσει να τονίζει ότι η εξελισσόμενη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας βρει από τη θέση του παρατηρητή.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσουμε να τονίζουμε ότι η περιφρούρηση των εργασιακών, κοινωνικών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων υπηρετείται μόνο με την πίστη στα συλλογικά οράματα και τις συλλογικές μορφές δράσης, στον αντίποδα της ανάδειξης του συντεχνιασμού και των ατομικών επιλογών ως κυρίαρχων αξιών.
Στην ίδια κατεύθυνση και με την ίδια δυναμική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Όλοι μαζί, περιφρουρώντας τις κατακτήσεις μας, τις συμβάσεις μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, παρεμβαίνουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στις εξελίξεις. 
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ