Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Επιχειρηματίες κλέβουν ρεύμα από την ΔΕΗ

Φωτογραφία για Επιχειρηματίες κλέβουν ρεύμα από την ΔΕΗ
Δεκάδες ευυπόληπτοι και υπεράνω πάσης υποψίας επιχειρηματίες σε ολόκληρη την Κρήτη, έχουν πιαστεί από τα συνεργεία της ΔΕΗ να κλέβουν ρεύμα για την λειτουργία της επιχείρησής τους.

«Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις» είπε στο Flashnews.gr ο διευθυντής δικτύων της ΔΕΗ στα Χανιά κ.Μανώλης Κουφάκης, επισημαίνοντας παράλληλα και τα εξής:

«Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν, πως η μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται άμεσα αντιληπτή και τα συνεργεία μας πάντα εντοπίζουν εκείνον που κλέβει ρεύμα, είτε πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, είτε για ένα σπίτι».

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην περίπτωση των επιχειρήσεων καθώς τα χρηματικά ποσά τα οποία κλέβονται από την ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλα.

Από την αρχή του 2012 μέχρι σήμερα, έχουν πιαστεί στο νησί εκατοντάδες μεγάλοι επιχειρηματίες από τους οποίους οι μισοί το τελευταίο τρίμηνο καθώς πρόκειται κυρίως για τουριστικές επιχειρήσεις.
Μόνο στα Χανιά εντοπίστηκαν 56 ρευματοκλοπές επιχειρήσεων και πάνω από 60 στο Ηράκλειο, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα σε Ρέθυμνο και Λασίθι.

Πρόκειται για ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, κ.α. συναφείς επιχειρήσεις στις οποίες το κλεμμένο ρεύμα αποτιμάται έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Τα ονόματα δεν δίδονται στην δημοσιότητα λόγω των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά αφορούν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών.

Το πλέον, ίσως, ανησυχητικό, είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται στις παροχές μεσαίας τάσης που αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέτοια παρέμβαση έγινε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στον Πλατανιά Χανίων, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε έκλεβαν ρεύμα αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Όμως αυτή η παρέμβαση στην μεσαία τάση αποτελεί ειδικευμένους ηλεκτρολόγους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες «έρχονται» από την Αθήνα.

Από κει και πέρα, υπάρχουν οι «συνήθεις» παρεμβάσεις στο «ρολόι» για την κλοπή ρεύματος, με την περιορισμένη «μόνωση» του καλωδίου της μιας φάσης έτσι ώστε να «καταγράφει» λιγότερο ρεύμα.

Όμως η ραγδαία εξάπλωση των ρευματοκλοπών, ειδικά από επιχειρηματίες που θεωρούνται υπεράνω πάσης υποψίας, έχει προβληματίσει την διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει δώσει αυστηρές εντολές για συνεχείς ελέγχους μέσω των συστημάτων καταγραφής της κατανάλωσης στο δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Με την παραμικρή υποψία για περίεργη μείωση της κατανάλωσης, άμεσα δίνεται εντολή σε συνεργείο για την πραγματοποίηση επισταμένων ελέγχων.

Μόλις λοιπόν εντοπιστεί κάποιος να κλέβει ρεύμα, όπως διευκρίνισε ο κ.Κουφάκης, η διαδικασία προβλέπει αφαίρεση του «ρολογιού» της ΔΕΗ και σύλληψη με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Βέβαια, στην πράξη, και ειδικά όταν πρόκειται για τουριστικές επιχειρήσεις, αποφεύγεται η αφαίρεση του «ρολογιού», γιατί εκ των πραγμάτων θα δημιουργείτο τεράστιο πρόβλημα εάν για παράδειγμα, σταματούσε η λειτουργία ενός ξενοδοχείου εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Όμως καταλογίζονται η αξία του ρεύματος που εκλάπη, τα έξοδα και τα ανάλογα πρόστιμα.

«Οι περισσότεροι έρχονται και πληρώνουν» είπε ο κ.Κουφάκης, ενώ για τους υπόλοιπους η ΔΕΗ ακολουθεί την δικαστική οδό, με μηνύσεις και αγωγές.
 

flashnews.gr