Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

811 εκατ. χρωστάνε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, σε όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς, εκτός... ΔΕΗ

Στο ποσόν των 394 εκατ. ευρώ ανέρχονται, με στοιχεία τέλους Σεπτεμβρίου, οι οφειλές που έχουν ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ προς τους ιδιώτες ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, ενώ οι οφειλές προς τους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ φτάνουν τα 331 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλών των ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ έχει φτάσει πλέον στα 811 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο την ενεργειακή αγορά καθώς λειτουργεί το γνωστό «ντόμινο» που καταλήγει στην ταμειακή ανεπάρκεια της ΔΕΠΑ (η οποία ωστόσο χρεώνει τέλη υπερημερίας) και στην αδυναμία των ηλεκτροπαραγωγών να καλύψουν τις λειτουργικές και άλλες υποχρεώσεις τους.

Την  ίδια στιγμή η ΔΕΗ εμφανίζεται να χρωστάει στον ΛΑΓΗΕ περί τα 270 εκατ. ευρώ, «δανειζόμενη» ουσιαστικά από τους ανταγωνιστές της. Όπως έχουν καταγγείλει ιδιωτικές θερμικές εταιρείες στην ΡΑΕ, η ΔΕΗ καταφέρνει να χρωστάει αλλά να μην της χρωστάνε, εφαρμόζοντας την πρακτική του να συμψηφίζει τις δικές της υποχρεώσεις προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ με τα όσα έχει λαμβάνειν. Στην πράξη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες της αγοράς επωμίζονται το έλλειμμα της ενεργειακής αγοράς, η ΔΕΗ είναι η μόνη που χρωστάει χωρίς να της χρωστάει κανείς άλλος παρά μόνον οι πελάτες της που καθυστερούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, μέχρι τον Ιούνιο 2012 η ΔΕΗ έστω και με μικρή καθυστέρηση εξοφλούσε τις οφειλές της προς ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ. Έτσι μέχρι την στιγμή εκείνη το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς δημιουργούταν από το έλλειμμα των ΑΠΕ και των αποβληθέντων Ιδιωτών Προμηθευτών (Energa και Hellas Power), το οποίο όμως λόγω του συμψηφισμού πληρωμών και εισπράξεων που εφαρμόζει η ΔΕΗ μετακυλιόταν στο σύνολό του στους ιδιώτες παραγωγούς και στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Από τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ άρχισε επιπλέον να καθυστερεί και τις πληρωμές προς τον ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα οι καθυστερούμενες πληρωμές ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς να εκτοξευτούν το τέλος Σεπτεμβρίου στα 394 εκατ. ευρώ.

«Με αυτές τις πρακτικές, η ΔΕΗ αντλεί άτοκα κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ από τους ανταγωνιστές της ανεξάρτητους παραγωγούς, υποχρεώνοντάς τους μάλιστα να πληρώνουν και υπέρογκα ποσά για τόκους υπερημερίας στη ΔΕΠΑ» υποστηρίζει στέλεχος εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής.  Ο ίδιος προσθέτει ότι κατά κύριο λόγο τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις που στοχεύουν στην περεταίρω βελτίωση της θέσης της και την εκτόπιση του ανταγωνισμού, όπως παραδείγματος χάρη οι επενδύσεις σε σταθμούς φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη και το Αλιβέρι.

 http://www.energypress.gr/