Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Προτεραιότητα της κυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων της η οποία, ωστόσο, δε θα γίνει αποσπασματικά αλλά θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για την επιχείρηση και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.Στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης που ανέγνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μαζί με εκείνη του ΟΣΕ είχε κεντρικό ρόλο με τον κ. Σαμαρά να μιλά για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και η οποία θα πρέπει να γίνει μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου και όχι «κομματάκι κομματάκι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τόνισε μάλιστα ότι οι επενδυτές που θα προσέλθουν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις και ανάπτυξη του τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιηθούν.
Μίλησε ακόμη για πώληση μέρους του παραγωγικού τμήματος της ΔΕΗ (μονάδες) αλλά και για παραχώρηση σε ιδιώτες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε ορυχεία λιγνίτη, χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται σε κάποια από εκείνα που ήδη είναι
υπό εκμετάλλευση ή σε εκείνα για τα οποία και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες (Βεύη, Φλώρινα, Δράμα, Ελασσόνα), αλλά δεν προχώρησαν. Για τα τρία μάλιστα από αυτά, στο παρελθόν, υπήρξε εκπεφρασμένη βούληση της πολιτείας ότι δεν πρόκειται να «ανοίξουν». 
Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι όλη η διαδικασία θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η παραχώρηση θα αφορά Φλώρινα, Δράμα και Ελασσόνα, όπου οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει στο παρελθόν για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα προχωρήσει η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου στον ενεργειακό τομέα, ενώ έκανε ρητά λόγο για απόφαση της κυβέρνησης τα δίκτυα (και της ενέργειας) να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Τελικά, και παρότι οι πληροφορίες νωρίτερα επέμεναν για εμπλοκή που είχε προκύψει εξαιτίας ενστάσεων από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε το συγκεκριμένο κεφάλαιο σε κεντρική θέση στην ομιλία του στη Βουλή.
Ο Α.Σαμαράς προανήγγειλε, τέλος, συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ ώστε να επισπευστεί η εκμετάλλευση του εθνικού ενεργειακού πλούτου. «Προσεκτικά μεν, γρήγορα δε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 energypress.gr