Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΕΤΕ-ΔΕΗ: Σημαντικές ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα και για τους εργαζόμενους Μήλο

Ποιοι  απορούν ;
Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν.. Και είναι αλήθεια ότι ο Ελληνικός λαός αν και καθημερινά βομβαρδίζεται από το πρωί ως το βράδυ με  ειδήσεις, πραγματική πληροφόρηση δεν έχει – παραπληροφόρηση  ναι .
Και λογικά απορεί.. Πως είναι δυνατόν η ΔΕΗ η μεγάλη βιομηχανία της χώρας να έχει ζημιές ;
Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως βασικό μέλημα – βασική επιδίωξη της πολιτικής εξουσίας και των << ανεξάρτητων αρχών >>  είναι η απαξίωση και ο  οικονομικός στραγγαλισμός της ΔΕΗ. Και αυτό το πετυχαίνουν με πολλές τακτικές.
Πως μπορεί να εξηγηθεί  η λογική επιβολής του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ αν όχι για οικονομικό στραγγαλισμό της επιχείρησης όταν η αδυναμία χιλιάδων καταναλωτών  να  το  πληρώσει  ήταν δεδομένη. Ταυτόχρονα  χιλιάδες καταναλωτές προχωρούσαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης  σε εξοχικές κατοικίες για να γλυτώσουν το χαράτσι στερώντας την επιχείρηση από σημαντικά έσοδα.
ΟΙ συνεχείς αυξήσεις  και επιβαρύνσεις  του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος  που στο μεγάλο τους ποσοστό δεν αφορούσε την αξία παραγωγής της ηλεκτρικής  ενέργειας  αλλά (ειδικό φόρο κατανάλωσης  μαζούτ και ντίζελ- ειδικό φόρο κατανάλωσης  φυσικού αερίου- τέλος ΑΠΕ)  οδηγούσαν σε αδυναμία  πληρωμής από  χιλιάδες  καταναλωτών με αποτέλεσμα οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί  να αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Πόσοι γνωρίζουν  ότι οι <<ανεξάρτητες αρχές>> επιβάλουν στην ΔΕΗ να προμηθεύει  με ηλεκτρικό  κάτω του κόστους παραγωγής μεγάλες και συγκεκριμένες επιχείρησης και να ζημιώνεται η ίδια με σημαντικά ποσά;
Πόσοι γνωρίζουν  ότι  όσοι  ιδιώτες επενδύουν  στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία και κανένα ρίσκο ;
Αλήθεια αυτό σημαίνει επιχειρώ για εσάς ;
Ποιοι βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση των επενδύσεων της επιχείρησης και στην λειτουργία τους που θα βοηθούσαν στα οικονομικά της αποτελέσματα όταν για αυτές τις επενδύσεις έχουν δαπανηθεί  εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ και γιατί;
Τι έφταιξε και δεν έγινε η αντικατάσταση των παλαιών ζημιογόνων και ταυτόχρονα ρυπογόνων  λιγνιτικών μονάδων;
Πόσο θα πληρώσει το καθένα ελληνικό νοικοκυριό και η ΔΕΗ το κανόνι των ιδιωτών εναλλακτικών παρόχων;
Άραγε τι γνωρίζει ο ελληνικός λαός για την συγκεκριμένη υπόθεση; Αλλά από πού να μάθει την αλήθεια όταν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν ακούμπησαν το σκάνδαλο.
 Το ελληνικό δημόσιο χρόνια τώρα δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΔΕΗ χρωστώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο σε όσους παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν  στον χώρο της ενέργειας από κοντά δεν δημιουργούνται απορίες. Άλλωστε  αυτοί γνωρίζουν ότι το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος  παρέμενε σε πολύ χαμηλές τιμές για τον ελληνικό λαό όσο δεν  λειτουργούσαν   οι κανόνες της αγοράς.
ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς : Δ/ντή ΔΠΝ,  Α. Δασκαλάκη

Θέμα  :  Σχετικά με το Υ/Πρακτορείο ΜΗΛΟΥ & ΚΙΜΩΛΟΥ

Κύριε Διευθυντά,

Στις 14 Μάη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της ΕΤΕ στο Υ/πρακτορείο της ΜΗΛΟΥ και συζήτηση με τους συναδέλφους μας εκεί. Θέλουμε πρώτα-πρώτα να σας ευχαριστήσουμε για την βοήθειά σας ώστε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας και να συζητήσουμε τα προβλήματά τους.

Από την επίσκεψή μας αναδείχτηκαν προβλήματα όπως :

1.      Η έλλειψη προσωπικού. Όπως θα γνωρίζετε στο Υ/πρακτορείο εργάζονται 3 συνάδελφοι αριθμός ελάχιστος για τις ανάγκες της Μήλου. Στο οργανόγραμμα της ΔΠΝ για το έτος 2006 φαίνεται από την ίδια την Διεύθυνσή σας (αφαιρουμένης της εμπορίας) αναγκαίος ο αριθμός των 10 εργαζομένων. Από τότε μέχρι τώρα οι ανάγκες αυξήθηκαν ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν στου 3. Αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης έλλειψης προσωπικού η απώλεια τεχνογνωσίας, η ανεπαρκής κάλυψη των αναγκών, η ελλιπής εκπαίδευση των συναδέλφων και η αύξηση του επαγγελματικού κινδύνου. Οι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν με τακτικό προσωπικό και προσωρινά με οκτάμηνες συμβάσεις. Ζητάμε να μας ενημερώσετε για το πότε και πως θα καλύψετε τις ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν. Στο Υ/πρακτορείο Κιμώλου εργάζεται ένας (!) συνάδελφος. Είναι απαγορευτική οποιαδήποτε εργασία από έναν μόνο συνάδελφο. Η Κίμωλος και το δίκτυό της θα απαιτούσε και περισσότερους αλλά τουλάχιστον ένας ακόμα Τ4Α θα πρέπει να προσληφθεί αμέσως για εκεί. Σας καθιστούμε υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί στον συνάδελφό μας που εργάζεται μόνος του στην Κίμωλο.

2.      Θέματα Υ&ΑΕ. Η έλλειψη τήρησης των υποχρεώσεων που θέτει η υπάρχουσα νομοθεσία δημιουργεί περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα :
ü  Έλλειψη γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για ΜΗΛΟ και ΚΙΜΩΛΟ. Η υποχρέωση αυτή υπάρχει από το 1996 και δυστυχώς ακόμα δεν την τηρείται.
ü  Έλλειψη Γιατρού Εργασίας. Υποχρέωση που υπάρχει από το 1986 και ακόμα δεν εκπληρούται.

Κύριε Διευθυντά,

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα των μελών της στο Υ/Π ΜΗΛΟΥ και ΚΙΜΩΛΟΥ. Πριν όμως προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα θέλαμε να μάθουμε από εσάς, πως και πότε, θα λυθούν τα προβλήματα που αναφέρουμε παραπάνω. Ελπίζουμε σύντομα να μας απαντήσετε.

Με Εκτίμηση για την ΕΤΕ/ΔΕΗ



ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
Προς   : Δ/ντή ΔΠΑΝ,  Δ. Αναγνώστου

Θέμα  :  Σχετικά με τον ΑΣΠ ΜΗΛΟΥ

Κύριε Διευθυντά,

Στις 14 Μάη πραγματοποιήθηκε επίσκεψή μας στους εργασιακούς χώρους του ΑΣΠ ΜΗΛΟΥ και συζήτηση με τον Διευθυντή του Σταθμού κ. Φ. Καμπανό. Θέλουμε πρώτα-πρώτα να σας ευχαριστήσουμε για την βοήθεια του Διευθυντή του Σταθμού ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας που εργάζονται εκεί και να συζητήσουμε τα προβλήματά τους.

Από την επίσκεψή μας αναδείχτηκαν προβλήματα όπως :

1.      Η έλλειψη προσωπικού. Όπως θα γνωρίζετε στον σταθμό μας εργάζονται 22 συνάδελφοι αριθμός ελάχιστος για τις ανάγκες του ΑΣΠ. Στο οργανόγραμμα του Σταθμού για το έτος 2006 φαίνεται - από την ίδια την Διεύθυνσή σας - αναγκαίος ο αριθμός των 61 εργαζομένων. Από τότε μέχρι τώρα η εγκατεστημένη ισχύς σχεδόν διπλασιάστηκε και ο αριθμός των εργαζομένων υποδιπλασιάστηκε ! Παράγωγα της πολύ μεγάλης έλλειψης προσωπικού, η απώλεια τεχνογνωσίας, η ανεπαρκής κάλυψη των αναγκών της βάρδιας και της συντήρησης, η ελλιπής εκπαίδευση των συναδέλφων και η αύξηση του επαγγελματικού κινδύνου.
Οι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν με τακτικό προσωπικό και προσωρινά με οκτάμηνες συμβάσεις. Η σημερινή πραγματικότητα μαρτυρά την ανεπαρκή προετοιμασία σας για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Ζητάμε να μας ενημερώσετε σύντομα για το πότε και πως θα καλύψετε τις ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν.

2.      Θέματα ΥΑΕ. Η μεγάλη έλλειψη τήρησης των υποχρεώσεων που θέτει η υπάρχουσα νομοθεσία δημιουργεί περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα :
a.       Ανεπαρκής κάλυψη του χώρου από υπηρεσίες Τ/Α λόγω των υποχρεώσεων που ο συνάδελφος έχει στον ΤΣΠ ΣΙΦΝΟΥ όπου και είναι προϊστάμενος. Ο ίδιος συνάδελφος είναι Τ/Α και στον Σταθμό που προΐσταται και στους ΤΣΠ ΣΕΡΙΦΟΥ και ΚΥΘΝΟΥ ( ! ). Η ανάθεση όλων αυτών των καθηκόντων στον ίδιο συνάδελφο, οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση του Τεχνικού Ασφάλειας για όλους τους αναφερόμενους εργασιακούς χώρους.
b.      Έλλειψη γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Η υποχρέωση αυτή υπάρχει από το 1996 και δυστυχώς ακόμα δεν την τηρείται.
c.       Έλλειψη Γιατρού Εργασίας. Υποχρέωση που υπάρχει από το 1986 και ακόμα δεν εκπληρούται.
d.      Με βάση τον καταμερισμό για τα ΤΕΣ από την ΔΕΗ, το προσωπικό του ΑΣΠ ΜΗΛΟΥ και όλων των ΤΣΠ που υπάγονται σε αυτόν, καλύπτονται από το ΤΕΣ/ΔΠΑΝ της έδρας. Εν τούτοις δεν επιτρέψατε την συμμετοχή τους στις εκλογές που έγιναν πρόσφατα. Αντιθέτως το προσωπικό της Διανομής, συμμετείχε για την εκλογή του ΤΕΣ/ΔΠΝ.
e.       Παρόλο που οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο άλλοι είναι ενταγμένοι στα ΥΒΑΕ και άλλοι όχι.
f.       Τέλος, παρόλο που δεν μιλήσαμε με το προσωπικό εργολάβου που έχει την φύλαξη εν τούτοις έχουμε πληροφορίες πως καταστρατηγούνται στοιχειώδη δικαιώματά τους πχ κάλυψη των αναγκών τους στην θεματολογία της Υ&ΑΕ.
Ζητάμε να μας ενημερώσετε σύντομα για το πώς και πότε θα εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υφιστάμενη νομοθεσία Υ&ΑΕ.

Κύριε Διευθυντά,

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα των μελών της αλλά και όλων των εργαζομένων στον ΑΣΠ ΜΗΛΟΥ. Πριν όμως προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα θέλαμε να μάθουμε από εσάς, πως εσείς πιστεύετε ότι θα λύσετε τα προβλήματα που αναφέρουμε παραπάνω και πότε. Ελπίζουμε σύντομα σε απάντησή σας.
Με Εκτίμηση για την ΕΤΕ/ΔΕΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                              ΒΛΑΣΤΟΣ ΑΓΓ                                             ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤ