Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μείωση μισθών και ελεύθερες μεταθέσεις στη ΔΕΗ

Η μείωση των βασικών μισθών και εν γένει του μισθολογικού κόστους, αλλά και η δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος που θα αίρει τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα στις μεταθέσεις των υπαλλήλων, είναι τα βασικά στοιχεία της νέας συλλογικής σύμβασης που έχει προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για εναρμόνιση του νομικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και ορισμένες επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που έχει δώσει ο κ. Ζερβός στη ΓΕΝΟΠ. 
Ο βασικός μισθός μειώνεται κατά 17% (δύο κλιμάκια πίσω), αλλά ο μέσος μισθός θα μειωθεί κατά 35%, όπως επιβάλλει ο νόμος.
Επί του κειμένου αυτού, αλλά και επί του συνόλου της διαδικασίας, συζητούν σήμερα στην Αθήνα η διοίκηση του συνδικάτου και τα σωματεία – μέλη της ΓΕΝΟΠ. Για την ουσία των μισθολογικών οι συνδικαλιστές έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει. Υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις και διορθωτικές προτάσεις για τα επιδόματα, το καθεστώς μεταθετότητας κ.λπ.
Ωστόσο, περισσότερο από το να περάσουν οι αντιπροτάσεις της, η ΓΕΝΟΠ  έχει το πρόβλημα ότι φτάνει η ημερομηνία (14 Μαϊου) κατά την οποία τελειώνει η μετενέργεια της παλιάς συλλογικής σύμβασης, οπότε πρέπει πάση θυσία να έχει υπογραφεί η καινούργια. Συνεπώς η ΓΕΝΟΠ και εν γένει οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο».
Και τούτο διότι, σύμφωνα με το μνημόνιο ΙΙ, ορίζει ότι: «Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν μετά το διάστημα αυτό δεν συναφθεί νέα συμφωνία, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό, ενώ τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας Συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών Συμβάσεων». Επίσης προβλέπει ότι «καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται με νόμο ή με συμβάσεις εργασίας».
Το ιστορικό
Στις 31/12/2009 έληξε η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) των ετών 2008 - 2009.
Η κυβέρνηση, στις 15 Μαρτίου και στις 6 Μαΐου 2010, ψήφισε τους νομούς 3833/10 και 3845/10. Οι δύο αυτοί νόμοι, συνδυαστικά με το νόμο 4024/11 επέφεραν μεγάλες μειώσεις επί των ποσών των αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Τόσο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όσο και οι δεσμεύσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ έθεταν χρονικό ορίζοντα τους τρεις μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012), προκειμένου να επέλθει συμφωνία μέσα από Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) ή Μισθολόγιο.

 http://www.energypress.gr/