Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ιδιωτικοποίηση … αλά κάρτ στη ΔΕΗ

http://www.sofokleousin.gr/index.php

Μετά τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή και άλλα κομμάτια της κρατικής περιουσίας, κι ενώ αρχίζουν να τρέχουν τα σχέδια για πώληση των εταιριών ύδρευσης και φυσικού αερίου, σειρά παίρνει το περίπλοκο πρόζεκτ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. 
Μέσα στο Μάρτιο θα πρέπει να γνωστοποιηθεί η πρόταση των συμβούλων για την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις μονάδες που θα πωληθούν, τις παραγωγικές δραστηριότητες που θα αναβαθμιστούν ή θα υποβαθμιστούν. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο τραπέζι βρίσκονται και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, και όχι μόνο λιγνιτικών, όπως προβλεπόταν αρχικά. Το ισχύον μνημόνιο προέβλεπε υποχρέωση παραχώρησης πρόσβασης ιδιωτών στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και μεταφορά της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ σε ανεξάρτητη αρχή. Οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα προβλέπουν συνδυασμό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων με υδροηλεκτρικές «προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας».
Το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση μιας «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μιας εταιρείας

που θα περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό «καλάθι» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά) είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και ανταλλαγών ενέργειας. Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν προφανώς από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί η πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα που μέχρι τώρα αποτελούσαν πεδίο αποκλειστικής εκμετάλλευσης της ΔΕΗ. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της παραγωγής ενέργειας η οποία σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της εμπορίας ενέργειας, αλλάζει εκ βάθρων το υπάρχον σκηνικό.
Οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν κατά κύριο λόγο αναπτυχθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους δίνεται τώρα η δυνατότητα να επενδύσουν και να επεκταθούν και στις συμβατικές πηγές. Ποιοι θα δείξουν ενδιαφέρον είναι άγνωστο προς το παρόν, πάντως μόνο μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να κινηθούν σ αυτό τον τομέα.
Σίγουρα ανάμεσα σ αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο βρετανός Στ. Μπάτ ο οποίος μέσω του Silchester International Investors κατέχει περίπου το 10% της ΔΕΗ και είναι ο δεύτερος, μετά το δημόσιο, μεγαλύτερος μέτοχος της επιχείρησης. Για τον απλούστατο λόγο ότι το fund του ποντάρει στις χρηματιστηριακές και όχι στις παραγωγικές επενδύσεις.