Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ύποπτες οι Τοποθετήσεις Στελεχών στους Ενεργειακούς Φορείς Εν Μέσω Προεκλογικής Περιόδου

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται την τελευταία περίοδο από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με το διορισμό μελών Διοικητικών Συμβουλίων σε φορείς του ενεργειακού τομέα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ η χώρα μπήκε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προβαίνει, την τελευταία στιγμή, σε μια σειρά κινήσεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τις προτεραιότητες που τίθενται από τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης.

Φέρνει στη Βουλή τροπολογίες και διατάξεις, άσχετες με τα συζητούμενα σχέδια νόμου, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύει διορισμούς νέων μελών στις διοικήσεις διαφόρων φορέων του τομέα της ενέργειας. Ενδεικτικά και ειδικότερα:
· Στη Δ.Ε.Η. διορίσθηκαν νέα εκτελεστικά μέλη, το Δεκέμβριο του 2011, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
· Στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), διορίσθηκαν ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και επίκεινται οι τοποθετήσεις μελών του Δ.Σ.
· Στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά ο διορισμός της διοίκησης.
· Στο Διαχειριστή Ειδικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αναμένεται η τοποθέτηση των μελών της διοίκησης.
· Στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), πρόκειται να πληρωθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή.
· Στην Εταιρεία "ΗΛΙΟΣ Α.Ε.", σχεδιάζεται ο διορισμός Δ.Σ. και νόμιμου εκπροσώπου, ευθύς με την ψήφιση του σχετικού νόμου που αφορά στο Πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ".
· Στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών - Μελετών (ΙΓΜΕΜ), σχεδιάζεται ο διορισμός νέου Δ.Σ. και νόμιμου εκπροσώπου.
· Στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), παρατηρείται ήδη κινητικότητα για την επιλογή και το διορισμό μελών του Δ.Σ.
Με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση, εκπληρώνει πλέον το σκοπό για τον οποίο σχηματίσθηκε και η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ:
1. Να παγώσουν όλες οι τοποθετήσεις Προέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων και μελών Δ.Σ. στους συγκεκριμένους φορείς.
2. Οι ενδεχόμενες αναγκαίες τοποθετήσεις μελών Δ.Σ., να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, για να ασκείται απλά και μόνο η υπηρεσιακή λειτουργία του εκάστοτε φορέα.
3. Να μην υπογράφονται συμβάσεις μελών Δ.Σ., με ρήτρα αποζημίωσης, σε περίπτωση πρόωρης λήξης.
4. Να σταματήσουν οι τοποθετήσεις υπηρεσιακών στελεχών σε διευθυντικές θέσεις, καθώς και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή προσωπικού (μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λ.π.).

Να σημειωθεί ότι, με δήλωση μας στις 20/01/2012 είχαμε καταγγείλει τις πράξεις αυτές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ως απαράδεκτες, διότι αντίκεινται στην πολιτική δεοντολογία εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Ως Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζουμε ότι όλες οι τοποθετήσεις στελεχών που έγιναν ή εξακολουθούν να γίνονται αυτήν την περίοδο, θα επαναξιολογηθούν οπωσδήποτε από την επόμενη κυβέρνηση».