Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Αγώνας δρόμου» να μην εγγραφούν επισφάλειες ύψους 1,8 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της ΔΕΗ

Από express.gr
 

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, με τη μορφή τροπολογίας, θα επιδιώξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην εγγραφούν στον ισολογισμό της ΔΕΗ επισφάλειες ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ για επιστροφές προς τους καταναλωτές, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε παράνομη τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Το θέμα, που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα ήδη προβληματικά οικονομικά της ΔΕΗ, προέκυψε μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των εταιριών Energa και Hellas Power, κατά της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του συνόλου των καταναλωτών και αφορούν την αποζημίωση της ΔΕΗ για την παροχή ρεύματος με το ίδιο τιμολόγιο, τόσο στο διασυνδεδεμένο σύστημα όσο και τα νησιά, όπου το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ υψηλότερο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η διοικητική πράξη προσδιορισμού και επιβολής της χρέωσης ΥΚΩ είναι παράνομη και ως εκ τούτου η ΔΕΗ κινδυνεύει να κληθεί να επιστρέψει στους καταναλωτές ποσά που υπολογίζονται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο παρέμβασης και της ΕΕ για το θέμα (δεν έχει ζητηθεί σχετική άδεια από την Επιτροπή όπως έγινε για τα stranded cost), ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση ότι προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι η ρύθμιση θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2011 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εγγραφούν στον ισολογισμό της επισφάλειες αντίστοιχου ύψους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στην ήδη δραματική από πλευράς ρευστότητας οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Στο τέλος Μαρτίου εκπνέουν δόσεις δανείων ύψους 750 εκατ. ευρώ και οι αρμόδιοι της ΔΕΗ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση αναχρηματοδότησης των δανείων αυτών, ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο κάλυψής τους από τον νέο δανεισμό που φαίνεται ότι εξασφαλίστηκε για τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας.