Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ε.ΜΠΟΥΖΟΥΛΑΣ: Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
Αισθάνομαι την υποχρέωση μετά από παρέλευση τριών συνεδριάσεων να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας καταθέσω τις απόψεις μου – τοποθετήσεις στα σπουδαιότερα θέματα που άπτονται της επικαιρότητας και δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.
 Θέματα περικοπών μισθοδοσίας – σύνταξη – παροχών υγείας.

Παρά τις αντιρρήσεις μου στις περικοπές που η Κυβέρνηση νομοθετεί και η ΔΕΗ υλοποιεί, αφουγκράζοντας την ανησυχία και την έλλειψη αντοχής, περαιτέρω περικοπών, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους
θέλω να επισημάνω τα εξής:

Είναι άδικες, παράνομες και αντισυνταγματικές οι περικοπές και κατά δηλώσεις καθηγητών εργατολόγων στα ΜΜΕ, δεν συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), καταστρατηγούν ΕΣΣΕ που έχουν συνάψει τα συμβαλλόμενα μέρη ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ και πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση.

Οι επιπλέον μειώσεις μισθών πέραν της περικοπής του 35%, της μείωσης της μισθοδοσίας, εξουθενώνει τους εργαζόμενους και διαταράσσει το κλίμα εργασιακής ειρήνης.

Ακόμα και εάν δεχθούμε ότι οι εργαζόμενοι θα προσέφεραν οικειοθελώς το υστέρημά τους (γενόμενες παρακρατήσεις) για τη σωτηρία της, η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράξει τις οφειλές της τόσο από το Δημόσιο, όσο και από ιδιώτες πελάτες της, ποσό περίπου μισό δις ευρώ.

Έχω τονίσει προ πολλών ετών και επιμένω και σήμερα για την «μη ύπαρξη τελευταίου καταφυγίου ή ύστατου προμηθευτή» παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στο Νόμο 4001/11, άρθρο 57, όπου  τελευταίο καταφύγιο ορίζεται ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς δηλ. η ΔΕΗ.

Η οδηγία της ΕΕ 54 ορίζει τη διαδικασία επιλογής του τελευταίου καταφυγίου καθώς το εύλογο κέρδος, που καθορίζει το Κράτος – Μέλος για τις ευπαθείς ομάδες…..

Που προσδιορίζεται αυτό; Πουθενά.

Πως στη ΔΕΗ επιβάλλεται το τελευταίο καταφύγιο με ποια διαδικασία; Καμία.

Μετά τη διαγραφή των δύο εταιρειών προμηθευτών HELLAS POWER και ENERGA POWER τη ζημιά ποιός θα τη πληρώσει;

Η έντονη φημολογία ότι η ΔΕΗ φταίει ακόμα και για το χαράτσι των σπιτιών που της επεβλήθη ως φοροεισπράκτορας γιατί γίνεται; Ευκολονόητο ότι θέλουν να απαξιώσουν τη ΔΕΗ για να είναι εύκολη λεία τρωκτικών που επιβουλεύονται να τη κατασπαράξουν.

Έχουμε χρέος να τη περιφρουρήσουμε, επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι η ΔΕΗ ως Α.Ε πρέπει μέσω Διαφήμισης στα ΜΜΕ πρέπει να πει την αλήθεια και να αντιδράσει.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

Η επάνοδος στη ΔΕΗ περίπου 200.000 πελατών υποχρεώνει τη ΔΕΗ σε νέο προϋπολογισμό και νέες διαδικασίες προκειμένου να ανταποκριθεί επάξια στην ομαλή τροφοδότηση ΗΕ όλων των καταναλωτών.

Η επάνοδος αυτή μεγάλων πελατών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ζημιώσει τη ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ.

Θα πρέπει να επαναξιολογηθούν οι όροι χρηματοδότησης με πιθανότητα «πέναλτι» επανόδου.

Η ΔΕΗ πρέπει να ανοίξει τα φτερά της, ανενόχλητη, σε άλλες επωφελείς συνεργασίες εντός Ελλάδος και εκτός Ελλάδος διότι αυτός ο κολοσσός της ΗΕ πρέπει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.

Ακούστηκαν διάφορα για τα χρέη της ΔΕΗ.

Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ προέβη σε μερική αποπληρωμή παλαιών δανείων της, αλλά όλοι πρέπει να απαντήσουμε ότι τα χρέη της  σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία  και τον ετήσιο τζίρο είναι μηδαμινά. Είναι σαν να είσαι ιδιοκτήτης μιας πολυκατοικίας και να χρωστάς ένα διαμέρισμα.

Η ΔΕΗ πρέπει να αναπτυχθεί τάχιστα με αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων, με νέες επενδύσεις πέρα των μονάδων παραγωγής Αλιβερίου – Μεγαλόπολης – Πτολεμαίδας 5 και στη Μελίτη 2 με τη διάνοιξη του Ορυχείου της Βεύης που χρόνια τώρα οι Κυβερνήσεις το κρατούν κλειστό.

Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.      

Η ΔΕΗ αναπτύσσεται κατά καιρούς με συνεργασίες (κοινοπρακτικά σχήματα) με άλλους φορείς και Εταιρείες, προκειμένου να ανοίξει νέους ορίζοντες.

Οι κινήσεις αυτές έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί πριν πολλά χρόνια, όπως κάνουν και αντίστοιχες Ηλεκτρικές Εταιρείες της Ευρώπης προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τον ετήσιο τζίρο τους, φτάνοντας στο σημείο ο τζίρος να μην ζητά νέα δάνεια και η κερδοφορία να είναι τέτοια έτσι ώστε να μην υπάρχει ο βρόγχος της δανειοληψίας.

Ως αναφορά για τη τελευταία συνεργασία, πρόσφατη υπογραφή μνημονίου ΔΕΗ – SILCIO θέλω να τονίσω ότι αφού η ΔΕΗ εξετάσει την οικονομικότητα – απόδοση και το συμφέρον της (κερδοφορία – ανάπτυξη) τότε θα παρθεί η οριστική απόφαση από το ΔΣ της ΔΕΗ, εξάλλου σε αυτό το ΔΣ, στο πρόσφατο παρελθόν είχαν παρθεί αποφάσεις για αντίστοιχες συνεργασίες.

Σε ερώτηση των Εκπροσώπων των Εργαζομένων εάν διαταραχτούν έστω και στο ελάχιστο, στη ΒΕΜ Εμπορίας της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι της, η απάντηση ήταν ΟΧΙ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ψήφος μας θα ήταν αρνητική

Οι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ στο ΔΣ της ΔΕΗ και η μέχρι τώρα πορεία μας το έχει αποδείξει.

Ενδιαφέρον μας είναι η στήριξη και ανάπτυξη της ΔΕΗ και το συμφέρον των εργαζομένων.

Από πού αποδεικνύεται;

1)   Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οι δύο Εκπρόσωποι ζητήσαμε από το ΔΣ για το θέμα των οργανογραμμάτων – αναδιοργάνωση της ΔΕΗ τόσο από το Πρόεδρο όσο και από τα μέλη του ΔΣ την αναβολή της απόφασης προκειμένου να αναπτυχθεί διάλογος με το Συνδικαλιστικό Όργανο και μετά τις αποφάσεις τους να εισαχθεί στο ΔΣ.

2)   Την αντίδρασή μας σχετικά με τις μειώσεις μισθών, με τις αιτιολογήσεις μας.

3)   Την αντίδρασή μας για τη περικοπή του μειωμένου τιμολογίου, με τις αιτιολογήσεις μας.

4)   Την αντίδρασή μας για τη πώληση μονάδων με τις αιτιολογήσεις μας.

Σημείωση: Υπάρχει περίπτωση, μονομερώς να πωληθεί μονάδα στη χρηματιστηριακή αξία, όταν οι πόρτες του Κορυδαλλού είναι ανοιχτές… αφού όλοι γνωρίζουν την υποτίμησή της μετοχικής αξίας.

Η θέση μας είναι κατά των πωλήσεων, υπέρ των επενδύσεων.

Τέλος για το θέμα του Ασφαλιστικού – συντάξεις, περικοπές κλπ θα επανέλθω με νέα ανακοίνωσή μου.

Δεν μπορώ όμως να μην πω δύο λέξεις για τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης στον ασφαλιστικό μας φορέα, όταν «στερεί» ακόμη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ετεροχρονισμένες πληρωμές με ουρές και δεν σέβεται την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις της (Ν2773/99, άρθρο 34) ότι θα τις καταβάλλει στο ακέραιο. Όταν παίζουν με τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων δεν πρέπει άμεσα να παρέμβει η Δικαιοσύνη; δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; πρέπει να ταλαιπωρούν ασθενείς και γεροντάκια που έδωσαν τη ζωή τους για την ανάπτυξη της ΔΕΗ;

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ «ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ».     

 

                                                            Ευάγγελος Μπουζούλας

                                                   ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.

                                        ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ