Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Οι κολλητοί, ο «εκλεκτός», τα τελευταία «φιλέτα» και η απαξίωση της μετοχής της ΔΕΗ!


  
Οι κολλητοί, ο «εκλεκτός», τα τελευταία «φιλέτα» και η απαξίωση της μετοχής της ΔΕΗ!
Χωρίς ανάσα συνεχίζεται η διάλυση της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, υπό τα απαθή βλέμματα των άπραγων κάθε λογής υπευθύνων και αρμόδιων.

Από την τελευταία χρηματιστηριακή υπηρεσία μέχρι τον καθ’ ύλην εποπτεύοντα υπουργό συντελείται, εδώ και καιρό, ένα «έγκλημα» σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η αποτίμηση της οποίας μετά τη νέα βουτιά της Παρασκευής και 13 εξανεμίστηκε σε λιγότερα από 750 εκατ. Ευρώ! Το παράδοξο είναι, πως ενώ η χρηματιστηριακή πιάτσα βοά για προμελετημένη- μεθοδευμένη απαξίωση της ΔΕΗ προκειμένου να τεμαχισθεί και ξεπουληθεί κοψοχρονιά σε ξένα και εγχώρια ενεργειακά συμφέροντα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθεύδει, η διοίκηση απλώς ασχολείται με τον διορισμό του Κωνσταντίνου Θέου, φίλου του Γιώργου Παπανδρέου, γνωστού και ως «σύμβουλου των 9.000 ευρώ μηνιαίως», και την δημιουργία νέας υπερδιεύθυνσης, ενώ οι εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές περί άλλων τυρβάζουν.

Βέβαια στην χρηματιστηριακή πιάτσα αποτελεί κοινό μυστικό, πως κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ και μήνες στον πρώτο ενεργειακό όμιλο της χώρας. Ενδεικτική μάλιστα θεωρείται η προσπάθεια, που είχε καταβληθεί από τον Σύνδεσμο των Χρηματιστών να διαλευκανθεί το μυστήριο της συνεχιζόμενης υποχώρησης της τιμής της μετοχής.

Αρχές Αυγούστου ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, είχε αποστείλει επιστολή προς κάθε αρμόδιο σχετικά με τα αποθέματα λιγνίτη και τα σενάρια παραχώρησης κοιτασμάτων του. Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κ. Μωραϊτάκης παρατηρούσε πως η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς. Και τονίζει «σίγουρα μέρος της πτώσης οφείλεται και στην πορεία των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Η διοίκηση που επελέγη από opengov, έπειτα από μακρόχρονη εξέταση βιογραφικών, τι στόχους έχει;». Πράγματι με αφορμή την παρέμβαση του ΣΜΕΧΑ κάτι κινήθηκε, και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε διευκρινίσεις από την διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά πέραν αυτού ουδέν.

Το θέμα ξεχάστηκε παρά το ότι η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου υποχωρούσε όλο και χαμηλότερα με το αγγλικό fund Silchester να αναδεικνύεται σταδιακά σε ισχυρό μειοψηφούντα μέτοχο. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο κατά κανόνα ενεργεί για λογαριασμό τρίτων πελατών κάτι, που το φθινόπωρο έδωσε τροφή για σενάρια πως κάποιοι από το λονδρέζικο City «μαζεύουν» ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο, τόσο οι Γερμανοί όσο και άλλοι ξένοι παράγοντες εκδήλωναν ανοιχτά την πρόθεση τους να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά ενέργειας, να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να αξιοποιήσουν λιγνιτοφόρες περιοχές. Οι δε Γερμανοί δια στόματος του υπουργού Οικονομιών υπερθεμάτιζαν για τον ελληνικό ήλιο και τα μεγαλόπνοα σχέδια για αξιοποίηση και ανάπτυξη. Το περίεργο είναι, πως όσο περισσότερο ενδιαφέρονταν οι ξένοι τόσο υποχωρούσε η  τιμή της μετοχής, τόσο μειωνόταν η αξία και η καθαρή θέση του ομίλου. Μέχρι, που αρχές Δεκεμβρίου το γνωστό αγγλικό fund ανακοίνωσε, πως έχει ενισχύσει έως το 13,80% τη μετοχική συμμετοχή του, προφανώς διαβλέποντας επενδυτική ευκαιρία, που δεν μπορούν να αντιληφθούν υπουργοί, γραμματείς και «φαρισαίοι» .

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, μετά την καθ’  όλα πετυχημένη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, επιβραβευθείς για τις εμβριθείς αναλύσεις του για «Τιτανικούς», αναδιάρθρωση του χρέους και υπογραφή του Μνημονίου, συνεχίζει το έργο του σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς.  
Για τον οποίο υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον, και μάλιστα ζεστό, από τους δανειστές της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΗ επανήλθε στο προσκήνιο- ενόσω συνεχίζεται η χρηματιστηριακή κατάρρευση της- με αφορμή τον διορισμό του Κωνσταντίνου Θέου (έμπιστου του πρώην πρωθυπουργού) και τις διεργασίες για την δημιουργία υπερδιεύθυνσης. Σύμφωνα με το οικονομικό site Euro2Day δημιουργείται νέα θέση Γενικού Διευθυντή Προμηθειών, Πληροφορικής και… Ανθρώπινου Δυναμικού. Τρία σε ένα, δηλαδή, αλλά με εντελώς άσχετα και κατά κανόνα τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους αντικείμενα! Ωστόσο, είναι προφανές ότι η νέα διεύθυνση θα έχει πλέον τεράστια εσωτερική επιρροή σε όλη την εταιρία (διαγωνισμοί, διορισμοί, προσλήψεις, απολύσεις και έργα πληροφορικής… «πακέτο») αλλά και αντίστοιχο προϋπολογισμό.  

Το παρασκήνιο όμως έχει συνέχεια, καθώς σύμφωνα με πηγές (εντός της ΔΕΗ) για την υπέρ-θέση προαλείφεται ο Γιώργος Τριανταφύλλης, πρώην Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού.  
Το αξιοσημείωτο είναι ότι το εν λόγω στέλεχος έχει συνταξιοδοτηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, πλην όμως ήταν ο μόνος που θεωρήθηκε «αναντικατάστατος» κι ως εκ τούτου υπέγραψε ειδική συμφωνία με τον Αρθούρο Ζερβό για να παραμείνει στη θέση του και να αναλάβει στη συνέχεια, όπως προκύπτει, περισσότερα κρίσιμα «πόστα»!   
Τώρα το γιατί θεωρείται αναντικατάστατος ίσως να οφείλεται και στο ό,τι από την εποχή, που εργαζόταν στη Διεύθυνση Υδροηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής της ΔΕΗ, γνωρίστηκε και συνεργάστηκε στενά με τον Στάθη Ζερβό, αδελφό του σημερινού ισχυρού ανδρός της εταιρίας. 
Όλα αυτά τα… περίεργα τη στιγμή, που συνεχίζεται η καταβαράθρωση της μετοχής από τα 14 ευρώ, (όταν ανέλαβε ο Αρ. Ζερβός ) έως τα 3,20 που υποχωρούσε το πρωί της Δευτέρας.  Η δε χρηματιστηριακή αξία του ομίλου στα μόλις 742 εκατ. ευρώ, όταν μόνον το επενδυτικό πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί σε 1,3 δις. ευρώ και η αξία μόνο των λιγνιτικών κοιτασμάτων ξεπερνά την αποτίμηση της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.  
Άραγε θα ευαισθητοποιηθεί κάποιος από την παρέα των Παπακωνσταντίνου και Ζερβού ή τις χρηματιστηριακές αρχές, τώρα μάλιστα που ανέλαβε και ο εκλεκτός του Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Θέος.
Γιατί όσο συνεχίζεται ο ευτελισμός και οι κύριοι υπεύθυνοι σιωπούν και δεν ασχολούνται με την κατρακύλα της επιχείρησης τόσο θα βοά η αγορά, πως στη ΔΕΗ συντελείται ακόμη ένα μεγάλο ξεπούλημα.