Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Απολύσεις στις ΔΕΚΟ, αναστολή Δώρων και "πάγωμα" μισθών


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Διάταξη – βόμβα για πάγωμα μισθών, αναστολή «Δώρων», αλλά και απολύσεις στις ΔΕΚΟ επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση Παπαδήμου, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή των μέτρων μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αν δεν υπάρξει συμφωνία ΓΣΕΕ – εργοδοτών, σε αυτό το καθοριστικό ζήτημα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Α.Τ.», σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες έχει ήδη ετοιμαστεί (σ.σ. σε σχετικό κείμενο) και επεξεργάζεται από το υπουργείο Εργασίας.
Προβλέπει τρεις βασικές ρυθμίσεις για μισθούς, ΔΕΚΟ και «Δώρα» και μάλιστα στη βάση ενός και μόνο κεντρικού «σεναρίου»:
Για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες: Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας (από τον ιδρυτικό νόμο 2112 του 1920 με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα) αναφορικά με τις καταγγελίες σύμβασης (απολύσεις) και των αποζημιώσεων απόλυσης. Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ είναι ένα από τα ζητήματα που θέτει η τρόικα εδώ και μήνες, με το επιχείρημα ότι η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να έχει ισχύ όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε εισηγμένες εταιρείες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.  

Μια τέτοια διάταξη ισοδυναμεί με κατάργηση των εσωτερικών κανονισμών εργασίας που ισχύουν σε πολλές και πάντως στις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΘΕΛ, κ.ά.) και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ρύθμιση αυτή θεωρείται «πιο σοβαρή» και μπορεί να περιορίσει το εύρος της παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα.
Για 13ο και 14ο μισθό ιδιωτικών υπαλλήλων: Αναστολή ώς το 2015 της «θεσμικής υποχρέωσης» των εργοδοτών να καταβάλουν τα «Δώρα» στο προσωπικό, με ταυτόχρονη διατήρηση του καθεστώτος σε εθελοντική βάση, υπό τη μορφή «μπόνους» από όσους εργοδότες το επιλέξουν. Στο κείμενο της ρύθμισης δεν έχει συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής καμία άλλη εναλλακτική επιλογή, όπως η μείωση των Δώρων στο ύψος των εισαγωγικών μισθών, κ.ά.
Για τους μισθούς: Πάγωμα όλων των αποδοχών που ρυθμίζονται από την Εθνική Σύμβαση και τις Κλαδικές συμβάσεις για μια τριετία με αναστολή και των λεγόμενων ωριμάνσεων.
Ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο, «πήρε εντολή» (πριν από 2 εικοσιτετράωρα) να μπει προσωρινά στο συρτάρι λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί το ενδεχόμενο και μόνο κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται και σε πολιτικό αδιέξοδο, εκτός και αν η ΓΣΕΕ και οι εργοδότες που ετοιμάζονται για ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα, επιζητήσουν τη χρυσή τομή με μια συμφωνία για το μισθολογικό κόστος.



http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=54848