Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Επιβαρύνσεις 12% - 14,5% για τα νοικοκυριά στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Με αυξήσεις 12% ως 14,5% στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν τελικά φέτος τα νοικοκυριά με βάση τον πίνακα ανά κατηγορία κατανάλωσης που ανακοίνωσε η επιχείρηση.
Τα ποσοστά αύξησης των τιμολογίων ανά κλιμάκιο κατανάλωσης που γνωστοποίησε η ΔΕΗ έπειτα από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, κυμαίνονται από 9% (στις χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις) ως 12,1% (στις υψηλές), χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται η μεσοσταθμική αύξηση 3% του τέλους ΑΠΕ.
Το επιχείρημα τόσο της ΔΕΗ, όσο και του υπουργείου όταν προ εβδομάδας ανακοίνωσε μέση αύξηση 9,2% στα τιμολόγιά της, είναι ότι το τέλος ΑΠΕ δεν αφορά την επιχείρηση, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συνδέεται με τις νέες χρεώσεις. Αλλά οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι επικοινωνιακά «γράφει» καλύτερα το μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, απ’ ότι το διψήφιο. Άλλωστε, μαζί με τη προσθήκη του τέλους, η επιβάρυνση στα τιμολόγια διαμορφώνεται από 12% μέχρι 14,5%, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που δημοσίευσε η επιχείρηση.
Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά στην πράξη για ένα μέσο νοικοκυριό ; Σημαίνουν ότι για ένα καταναλωτή με 1.400 κιλοβατώρες ανά 4μηνο (όση είναι περίπου η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα), που πέρυσι πλήρωσε 542 ευρώ το χρόνο , φέτος θα καταβάλλει 609 ευρώ ή 67 ευρώ επιπλέον. Τα νέα τιμολόγια για όλες τις κατηγορίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.
Αμετάβλητα πάντως παραμένουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και τα τιμολόγια των πολυτέκνων, ενώ μικρότερες απ’ ότι στον οικιακό τομέα, είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Συνυπολογίζοντας την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, οι αυξήσεις στα εμπορικά τιμολόγια διαμορφώνονται σε 10% (Γ21), 11% (Γ22), και 9,9% (Γ23).
Στα βιομηχανικά τιμολόγια οι αυξήσεις ξεκινούν από 11% (Γ21Β) και φτάνουν στο 12% (Γ22Β) και στο 12,4% (Γ23Β). Τέλος το αγροτικό τιμολόγιο επιβαρύνεται με αύξηση 11,9%. Και στα ποσοστά αυτά συμπεριλαμβάνεται η επιβάρυνση λόγω τέλους ΑΠΕ.
Επιχειρηματολώντας για τις αιτίες που καθιστούν υποχρεωτικές τις αυξήσεις , η ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι δαπάνες της για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πολύ υψηλές το 2011, και συγκεκριμένα μεγαλύτερες όλων των προηγουμένων ετών – με εξαίρεση το 2008 που σημαδεύτηκε από τη διεθνή ενεργειακή κρίση. 
Επισημαίνει επίσης ότι πέρυσι μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. 
Πρόκειται για τους εξωγενείς παράγοντες, που μαζί με τους φόρους, επηρεάζουν παραδοσιακά το κόστος της ΔΕΗ, που ο μόνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσει είναι να εξορθολογίσει το λειτουργικό της κόστος, δηλαδή αυτό των ορυχείων, των σταθμών, και γενικά των υπηρεσιών της, και να μετασχηματιστεί ριζικά, όπως επισήμαινε στην τελευταία του ανακοίνωση και ο κ. Παπακωσταντίνου. Σημειωτέον ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου για τη Δευτέρα προκειμένου να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα των νέων αυξήσεων.
Ανάλυση του ποσοστού αύξησης
Κατά την ανακοίνωση της ΔΕΗ όσο και του κ. Παπακωσταντίνου, από τη μεσοσταθμική αύξηση 9,2% των λογαριασμών των πελατών χαμηλής τάσης, μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας. Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους : 3,5% για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, λόγω της παροχής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων, 2,6% ως επίπτωση από την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9% από την επιβολή του τέλους λιγνίτη, και 1,1% λόγω ΦΠΑ.

http://www.energypress.gr/portal/